Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση με όνομα BlueFrag μέσω Bluetooth σε Android συσκευές

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ακόμη κάποιο παλιό Android smartphone, καλό θα ήταν να εξετάσετε άμεσα την αγορά ενός νεότερου μοντέλου. Οι ερευνητές ασφαλείας της ERNW εντόπισαν και ανέλυσαν μία νέα ευπάθεια την οποία ονόμασαν BlueFrag. Με την εκμετάλλευση αυτής της ευπάθειας μπορεί να πραγματοποιηθεί εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού το οποίο έχει τη δυνατότητα να κλέβει δεδομένα, από smartphones που τρέχουν Android 8 Oreo ή Android 9 Pie.

Πόσο εύκολη είναι η παραβίαση

Ο επιτιθέμενος, ο οποίος εκμεταλλεύεται την BlueFrag, χρειάζεται να γνωρίζει μόνο τη διεύθυνση MAC Bluetooth, την οποία αρκετές φορές μπορεί να μαντέψει εύκολα αν γνωρίζει τη διεύθυνση MAC WiFi του smartphone.

Από εκεί και πέρα, όταν ο επιτιθέμενος έχει στη διάθεση του τη MAC Bluetooth μπορεί να συνδεθεί στο smartphone. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ERNW, το θύμα δεν αντιλαμβάνεται καν ότι κάποιος έχει παραβιάσει το κινητό του.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η BlueFrag δεν λειτουργεί στο Android 10. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ευπάθεια παρουσιάζεται μόνο στο Android 8 και το Android 9, ενώ δεν έχουν εξετάσει ακόμη αν επηρεάζονται οι παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού.

Ποιο είναι ευάλωτοι στην ευπάθεια

Όπως γίνεται κατανοητό από τα λεγόμενα της ERNW, οι μόνοι που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι αυτοί που είτε δεν έχουν αναβαθμίσει ακόμη το smartphone τους στο Android 10, είτε ο κατασκευαστής δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη κάποια ενημερωμένη έκδοση, ή χρησιμοποιούν παλιό μοντέλο.

Η Google απαιτεί, έστω από τους πιο δημοφιλείς κατασκευαστές, να προσφέρουν ενημερώσεις ασφαλείας για τουλάχιστον 2 χρόνια. Κάτι που μέχρι τώρα φαίνεται να εφαρμόζουν οι εταιρείες παραγωγής smartphones.

Το Android 8 είναι ιδιαίτερα παλιό και τα έξυπνα τηλέφωνα που το χρησιμοποιούν έχουν μειωθεί αισθητά. Ωστόσο, πολλά smartphones τρέχουν ακόμη το Android 9. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι κατασκευαστές τη δυνατότητα να αναβαθμίζουν άμεσα τα smartphones τους.

Εσείς, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέγετε με ιδιαίτερη προσοχή τα smartphones που αγοράζετε και να εγκαθιστάτε άμεσα τις ενημερώσεις ασφαλείας που παρέχει ο κατασκευαστής τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.