Τα 5 καλύτερα δωρεάν Antivirus για τα Windows


Και μόνο από τον τίτλο λέω ψέματα τι εννοώ ότι δεν υπάρχει καλύτερο antivirus είτε είναι επί πληρωμή είτε όχι και αυτό γιατί καθημερινά εμφανίζονται καινούργιες απειλές για τα υποσυστήματα μας και το λογισμικό μας. Κάποια από αυτά μπορεί να μην συμπεριλάβουν τις καινούργιες απειλές δηλαδή να ενημερωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και μιλάω σε ώρες άλλα σε μέρες. Υπάρχει σε κάθε antivirus μια τεράστια βάση δεδομένων με χαρακτηριστικά του κώδικα εκατομμυρίων ιών, trojans, worms κτλ. Αυτά τα χαρακτηριστικά ονομάζονται "υπογραφές ιών" (virus definitions). Είναι λοιπόν καλό να ενημερώνουμε όσο ποιο συχνά γίνετε το πρόγραμμα antivirus που έχουμε αν αυτό δεν γίνετε αυτόματα. 

Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, ένα καλό antivirus θα πρέπει να μην επιβαρύνει τον υπολογιστή σας και να κατεβάζει την απόδοση του και αυτό επειδή χρησιμοποιούν αρκετές υπηρεσίες ταυτόχρονα ώστε να σας κρατήσουν ασφαλή ακόμα και από κάποιους ιούς που μπορεί να μην υπάρχουν πλέον, ακόμη να είναι απλό και εύκολο στην λειτουργία και την χρήση του. 

Ένα antivirus θα σας προστατεύσει τα αρχεία σας και τα δεδομένα σας από τον εντοπισμό και την διαγραφή από κακόβουλου λογισμικού, επίσης online αγορές, Τραπεζικές συναλλαγές κτλ. Στα windows υπάρχει είδη προ-εγκατεστημένο ένα antivirus χωρίς εσείς να κάνετε κάτι το Microsoft Defender. Γνωρίζω ότι παλαιότερα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό δεν θα το έβλεπες καν στο τοπ 10 με τα καλύτερα antivirus αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο ώστε να αφήνει πολλά γνωστά antivirus πίσω. Αλλά θα σε προστατεύσει βασικά από ιούς και malware είναι όμως λίγο διάτρητο θα λέγαμε σε ransomware το οποίο είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που απειλεί να δημοσιοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα σας μέχρι να δοθούν λύτρα από εσάς στον εισβολέα. Αλλά κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες. Επίσης παρέχει και τοίχο προστασίας(firewall) για όταν σερφάρεις στο διαδίκτυο. 

Υπήρξαν και περιπτώσεις στο παρελθόν όπου το antivirus σας, σας παρακολουθεί όπως είχε γίνει το 2020 με την Avast να πουλάει τις πληροφορίες των χρηστών της σε τρίτους ήταν ανώνυμα βέβαια αλλά οι εταιρείες που είχαν αγοράσει τα δεδομένα θα μπορούσαν να συγκρίνουν τα κλικ με κάποιο ιστορικό δραστηριοτήτων και να βρουν ακριβώς ποιος είναι πίσω από την ανωνυμία. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα δωρεάν antivirus πως θα βγάλουν χρήματα νομίζετε μόνο από τις διαφημίσεις;. Βέβαια υπάρχουν πολλοί τρόποι ακόμη να σας παρακολουθούν τα antivirus. 

Τι μπορείτε να κάνετε θα μου πείτε θα πρέπει να διαβάζετε τους όρους παροχής υπηρεσιών μην κάνετε αμέσως αποδοχή και επόμενο κατά την εγκατάσταση ξέρω είναι βαρετό κτλ. αλλά αν θέλετε να αποφύγετε τη συλλογή των δεδομένων σας πρέπει να το κάνετε. Επίσης στις ρυθμίσεις του antivirus αποεπιλέξτε ότι παραβιάζει την ιδιωτική σας ζωή για παράδειγμα το HTTPS διευθύνσεων. Ακόμη κατά την εγκατάσταση του antivirus διαβάστε προσεκτικά τις επιλογές για να μην εγκαταστήσετε κάποιο PUP (Potentially Unwanted Program) (Πιθανώς ανεπιθύμητο πρόγραμμα) συνήθως διαφημιστικό μπορεί να περιέχει και διάφορα κακόβουλα λογισμικά όπως adware, spyware, Trojans, worms κτλ. προσοχή λοιπόν.

Παρακάτω θα δείτε τα καλύτερα δωρεάν antivirus για υπολογιστές Windows από τους αξιόπιστους ιστότοπους όπως το AVtest και το Av Comparatives για το έτος 2023.

  1. Ahnlab
  2. AVG AntiVirus Free
  3. Avira
  4. Bitdefender
  5. Bkav
Άλλα αξιόπιστα antivirus
  1. Malwarebytes
  2. F-secure
  3. Kaspersky
  4. Microsoft Defender Antivirus

Επιπλέον συμβουλές

  • Aν έχετε εγκαταστήση antivirus που περιέχει τοίχο προστασίας(firewall), πρέπει να απενεργοποιείται το ενσωματωμένο Firewall των Windows, γιατί πρέπει να λειτουργεί μόνο ένα.
  • Ποτέ μην εγκαθιστάτε 2 ή περισσότερα antivirus στον ίδιο υπολογιστή. Δεν έχει κανένα νόημα δεν θα προστατευθείτε περισσότερο και θα επηρεάσει την συνολική απόδοση του συστήματός σας.
  • Όταν απεγκαθίσταται ένα antivirus , καλό είναι να γίνεται με το αντίστοιχο Removal Tool της εταιρείας σε Safe Mode, ή με το πρόγραμμα revo unistall διότι ενδέχεται να μην γίνει σωστά με το κλασικό "Uninstall" στον πίνακα ελέγχου αφήνει δηλαδή κάποια κατάλοιπα.
  • Να ελέγχετε συχνά ότι λειτουργεί κανονικά και κάνει update.
Η ανάρτηση ανανεώθηκε στις 01/03/2024

📌Δοκιμάστε το Antivirus του υπολογιστή σας αν είναι ενεργό ή όχι

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.