Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη [Βίντεο]


Το πρώτο ξυπνητήρι στον κόσμο εφευρέθηκε από τον αρχαίο Έλληνα Πλάτωνα το οποίο και τον ξυπνούσε. Ήταν ένα νυχτερινό ρολόι 7-8 ωρών. Αποτελούνταν από τέσσερα δοχεία. Το πρώτο δοχείο ήταν γεμισμένο με νερό και τροφοδοτούσε μέσω ακροφύσιου το δεύτερο δοχείο μέσω ενός εσωτερικά τοποθετημένου αξονικού σιφωνίου όταν αυτό γέμιζε την κατάλληλη χρονική στιγμή άδειαζε με ταχύτητα μέσω του εσωτερικά τοποθετημένου αξονικού σιφωνίου στο επόμενο στεγανό δοχείο και έτσι ο αέρας που υπήρχε στο δοχείο που άδειαζε έβγαινε με πίεση σφυρίζοντας από μια σύριγγα στην κορυφή του. Στη συνέχεια αδειάζει το τρίτο δοχείο στο τελευταίο δοχείο μέσω μιας μικρής οπής που βρίσκετε στον πάτο του δοχείου και έτσι μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί και πάλι.





Αφού εφηύρε ο Πλάτων το μεγαλύτερης διάρκειας ξυπνητήρι ο Αριστοτέλης είπε θα εφεύρω το ξυπνητήρι μικρής διάρκειας. Το ξυπνητήρι του Αριστοτέλη ήταν ένα υδραυλικό ρολόι-ξυπνητήρι στο οποίο ξυπνάς μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ύπνου π.χ μεσημεριανού ύπνου. Η μαρτυρία αυτή έρχεται από τον Διογένη τον Λαέρτιο δεν περιγράφει όμως τη λειτουργία του μηχανισμού του η οποία βασιζόταν ωστόσο στο ξυπνητήρι του Πλάτωνα.


Η λειτουργία του.

Ήταν ένα δοχείο με νερό που άδειαζε με προκαθορισμένο ρυθμό εκροής σε ένα άλλο δοχείο που έφερε έναν αρθρωμένο ημισφαιρικό πλωτήρα δηλαδή επιπλέει μέσα σε αυτόν. Και όταν γέμιζε το δοχείο και έρχονταν στην κατάλληλη στάθμη ο πλωτήρας ανατρεπόταν και τα σφαιρίδια τα οποία ήταν τοποθετημένα πάνω στην επίπεδη επιφάνειά του έπεφταν σε ένα κύπελλο προκαλώντας δυνατό θόρυβο.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.