Νέα πατέντα μειώνει τον θόρυβο στα ανεμιστηράκια του υπολογιστή


Οι υπολογιστές μας είναι φανταστικές συσκευές, οι οποίες βελτιώνουν ριζικά την καθημερινότητά μας..
Αν όμως είστε απαιτητικός χρήστης, θα είστε εξοικειωμένοι με τον εκνευριστικό ήχο που κάνουν οι 2,3 η παραπάνω ανεμιστήρες που υπάρχουν μέσα στο κουτί.

Η εταιρεία Noctua είχε αναλάβει την επίλυση αυτού του προβλήματος και ήρθαν στα φως τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς της. Η αρχή λειτουργίας, είναι πάρα πολύ απλή και βασίζεται σε απλή φυσική.

O ήχος αποτελείται δημιουργείται από τις διαμήκεις ταλαντώσεις του αέρα. Η κυματική θεωρία δηλώνει, πως όταν δύο κύματα με το ίδιο πλάτος(ένταση) αλλά αντίθετη φάση(όταν δηλαδή το ένα παίρνει την μέγιστη τιμή του, το άλλο παίρνει την ελάχιστη) συγκρούονται(συμβάλλουν), τότε το πλάτος, δηλαδή στην περίπτωσή μας ή ένταση του ήχου, μηδενίζεται. Σκεφτείτε το ως “αντί-ήχο”. Μπορείτε να δείτε την παρακάτω εικόνα για να έχετε και μία οπτική ιδέα.

Χρησιμοποιώντας αυτή την αρχή λοιπόν, οι άνθρωποι της Noctua κατάφεραν και δημιούργησαν ένα ηχητικό κύμα παρόμοιο με αυτό του ανεμιστήρα που στρέφεται, αλλά με αντίθετη φάση, και έτσι κατάφεραν να μειώσουν τον θόρυβο που παράγει.

Η μείωση βέβαια δεν είναι τέλεια, πάλι δηλαδή ακούγεται κάτι, αλλά ένα μεγάλο μέρους του ενοχλητικού αυτού βουητού, απουσιάζει! Η συσκευή που το κάνει αυτό θα βρίσκεται υπό ανάπτυξη για τουλάχιστον 1,5 χρόνο ακόμα, οπότε θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη υπομονή.
Πηγή:tsekouratoi.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.