Μέσα στο 2013 έρχονται οι επεξεργαστές της Intel με ενσωματωμένο south bridge


Αν και οι επερχόμενοι επεξεργαστές Ivy Bridge της Intel βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν όψει βέβαια και των επίσημων ανακοινώσεων της εταιρείας, οι συζητήσεις για την επόμενη μικροαρχιτεκτονική της Intel έχει ήδη ξεκινήσει.

Γράφαμε πριν από ένα περίπου μήνα ότι η μικροαρχιτεκτονική Haswell ενδέχεται να περιλαμβάνει L4 cache, η οποία θα χρησιμοποιείται και από τη CPU, αλλά και από τη GPU. Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τη Haswell αναφέρουν ότι θα ενσωματώνειστο ίδιο chip και το south bridge του υπολογιστή. Σε επίπεδο υλοποίησης, δε θα είναι ένα συνηθισμένο design SoC (System on Chip) από αυτά που βλέπουμε στις φορητές συσκευές, αλλά αυτό που η Intel αποκαλεί Multi Chip Package (MCP). Με άλλα λόγια, δε θα βρίσκονται όλα τα υποσυστήματα στο ίδιο κομμάτι πυριτίου, αλλά σε επιμέρους πλατφόρμες πάνω στο ίδιο chip. Βέβαια, για τους περισσότερους τελικούς καταναλωτές, αυτές οι λεπτομέρειες έχουν ελάχιστη σημασία.

Οι επεξεργαστές Haswell θα κατασκευάζονται με βάση τη μέθοδο των 22 νανομέτρων και θα είναι οι πρώτοι που θα ενσωματώνουν south bridge. Η υλοποίηση αναμένεται να αναδείξει όλα της τα πλεονεκτήματα με την επόμενη μικροαρχιτεκτονική, η οποία έχει την κωδική ονομασία Broadwell και θα κατασκευάζεται στα 14 νανόμετρα. Η Broadwell αναμένεται να κάνει ντεμπούτο το 2014.

Σημειωτέον ότι σε πρώτη φάση το μοντέλο "CPU και south bridge σε ένα chip" θα ισχύσει για τα Ultrabooks. Εκτιμάται ότι το πέρασμα στους desktop υπολογιστές θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2015.

Πηγή:e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.