Επαναφέρετε πλήρως τα Windows 10 με το εργαλείο Refresh Windows

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύσαμε ένα οδηγό σχετικά με το πως μπορείτε να επαναφέρετε τα Windows 10 στην αρχική τους κατάσταση, αξιοποιώντας τη λειτουργία reset. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να φρεσκάρετε το σύστημά σας εύκολα και γρήγορα, όμως υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που δεν θα λειτουργήσει σωστά. Για παράδειγμα, εάν ο υπολογιστής σας έχει προσβληθεί από επίμονο malware, αν τα αρχεία που χρειάζεται η διαδικασία reset έχουν υποστεί αλλοιώσεις, ή αν ο κατασκευαστής τον έχει γεμίσει με άχρηστες εφαρμογές, τότε ίσως πρέπει να δοκιμάσετε κάτι πιο δραστικό. Άρα πάμε για...φορμάτ; Μισό λεπτό, υπάρχει κι άλλος τρόπος!

Το utility RefreshWindows λειτουργεί σχεδόν όπως η διαδικασία Reset, όμως διαφέρει στο ότι δεν αξιοποιεί τα αρχεία του λειτουργικού που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σκληρό δίσκο ή το SSD σας, αλλά κατεβάζει εκ νέου ένα "φρέσκο" .iso των Windows 10 από το Internet.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εργαλείο RefreshWindows, ανοίξτε το Start Menu και επιλέξτε το εικονίδιο με το γρανάζι. Θα εμφανιστεί το παράθυρο Settings [Ρυθμίσεις]. Κάντε κλικ στο Update & Security [Ενημέρωση και Ασφάλεια]. Εκεί, επιλέξτε τον σύνδεσμο στο κάτω μέρος του παραθύρου [στο πεδίο More Recovery Options].

01-clean-up-windows10

Θα ανοίξει μια ιστοσελίδα με περισσότερες πληροφορίες. Στο κάτω μέρος της θα βρείτε το κουμπί που σας επιτρέπει να κατεβάσετε το utility.



Αφού κατεβάσετε το αρχείο εγκατάστασης, μπορείτε να το τρέξετε για να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το εργαλείο RefreshWindows. Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, να σιγουρευτείτε ότι έχετε πάρει backup όλων σας των σημαντικών δεδομένων.

Όταν εκτελεστεί το πρόγραμμα, θα αντικρίσετε την παρακάτω οθόνη. Εδώ σας δίνετε η δυνατότητα να διατηρήσετε τα αρχεία σας, εφόσον το επιθυμείτε. Ωστόσο, αν στόχος σας είναι η όσο το δυνατόν πιο καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού, πιθανόν να προτιμήσετε τη δεύτερη επιλογή, διαγράφοντας έτσι τα πάντα.



Στη συνέχεια, το εργαλείο θα συνδεθεί στους servers της Microsoft και θα αρχίσει να κατεβάζει το .iso του λειτουργικού συστήματος. Όπως μάλλον φαντάζεστε, αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, ανάλογα φυσικά και με την ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet. Να έχετε πάντως στο νου σας ότι το αρχείο έχει όγκο περίπου 3,5 GB.

Λάβετε υπόψιν ότι το download αφορά ένα σχετικά πρόσφατο build του λειτουργικού. Έτσι, θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να κάνετε κάποια updates αργότερα, θα γλυτώσετε όμως τα περισσότερα και μεγαλύτερα από αυτά, αφού ήδη περιλαμβάνονται στο .iso που θα ληφθεί. Με απλά λόγια, μην ανησυχείτε, αφού δεν θα χρειαστεί να περιμένετε ξανά για να γίνει download το Anniversary Update ή άλλες παλαιότερες μεγάλες ενημερώσεις.



Αφού η διαδικασία ολοκληρωθεί και ολοκληρώσετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, θα σας υποδεχτεί η γνωστή οθόνη login των Windows.



Μετά από το αυτοματοποιημένο setup θα διαπιστώσετε ότι πλέον το σύστημά σας έχει επανέλθει σε μια αρχική κατάσταση, χωρίς μάλιστα να περιέχει άχρηστες εφαρμογές που ίσως είχε εγκαταστήσει ο κατασκευαστής.



Μπορείτε τώρα να εγκαταστήσετε το αγαπημένο σας λογισμικό και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.

Αν αναρωτιέστε τι διαφορετικό έχει η παραπάνω διαδικασία από το "συμβατικό" φορμάτ, μην ταλαιπωρείστε άδικα. Στην πράξη πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Απλά το εργαλείο RefreshWindows επιτρέπει ακόμα και σε μη έμπειρους χρήστες να εγκαταστήσουν "καθαρά" το λειτουργικό, ενώ μπορεί να γλυτώσει τους... βετεράνους του φορμάτ από μερικά πολύτιμα λεπτά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.