Πως θα ξέρετε αν ο υπολογιστής σας χρειάζεται αναβάθμιση


Πως θα καταλάβεις ότι πρέπει να πάρεις καινούργιο υπολογιστή αλλά και να αναβαθμίσεις αν σε παίρνει τον υπάρχων υπολογιστή σου είτε είναι σταθερός είτε φορητός. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να το κάνεις, ακούς πολλούς να λένε σε 3-5 χρόνια αυτό εξαρτάτε από τον καθένα μας τι υπολογιστή διαθέτη διότι οι υπολογιστές δεν είναι όλοι ίδιοι, οι περισσότεροι υπολογιστές λειτουργούν για 5 έως 10 χρόνια μπορεί και παραπάνω, ανάλογα με τι αναβαθμίσεις έχει κάνει ο καθένας αλλά και τη συντήρηση που είναι επίσης κρίσιμη. Αυτό ισχύει για τους σταθερούς υπολογιστές, για τους φορητούς τα χρόνια είναι λιγότερα 4-8 χρόνια. Σας δίνω μερικές οδηγίες αν πρέπει να αγοράσετε ή ήρθε καιρός να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας για να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας σε λειτουργία όπως τον αγοράσατε την πρώτη φορά όσο γίνετε δυνατόν αυτό. 

Αν βλέπετε ότι ο υπολογιστής σας κολλάει αρκετά συχνά γενικά στο λειτουργικό δυσκολεύετε στην πλοήγηση στο ίντερνετ ή κολά λίγο ή πολύ στα παιχνίδια, παρουσιάζονται μπλε οθόνες. Πρέπει να καταλάβετε πιο είναι ακριβώς το πρόβλημα και πότε παρουσιάζετε. 


Αναβαθμίσεις και ενημερώσεις λειτουργικού - προγραμμάτων - οδηγών (Drivers)

Εάν το τρέχον υλικό σας δεν είναι συμβατό με νεότερες εκδόσεις ενός νέου λειτουργικού συστήματος, ίσως είναι καιρός να αγοράσετε νέο υπολογιστή ή να αναβαθμίσετε κάποια εξαρτήματα του αν είναι δυνατόν. Οι τακτικές και σταδιακές ενημερώσεις είναι απαραίτητες για λόγους απόδοσης και ασφάλειας, αλλά οι νέες εκδόσεις δεν είναι. Σχεδόν σίγουρα θα έχουν σφάλματα και μπορεί να λειτουργούν αργά στο σύστημά σας και θα πρέπει να περιμένετε την επόμενη ενημέρωση για να φτιάξει αυτό που "χάλασε" η προηγούμενη. Επίσης η φόρτωση των εφαρμογών σε έναν παλιό υπολογιστή ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο. Εάν εκτελείτε την πιο πρόσφατη έκδοση μιας εφαρμογής, το παλιό υλικό ενδέχεται να μην μπορεί να συμβαδίσει. Ελέγξτε τη συμβατότητα κατά την εγκατάσταση λογισμικού για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί με τον υπολογιστή σας. Είναι σημαντικό να εξεταστούν οι ελάχιστες απαιτήσεις εξαρτημάτων, αν και το ελάχιστο μπορεί να μην τις μειώσει όταν χρησιμοποιείτε άλλο λογισμικό στον υπολογιστή. Ένα παιχνίδι για παράδειγμα ζητά ελάχιστες απαιτήσεις αλλά προτείνει ότι στις τάδε απαιτήσεις το παιχνίδι θα "τρέχει " χωρίς κολλήματα και προβλήματα στον υπολογιστή σας. 

Αν ο επιτραπέζιος υπολογιστής ή ο φορητός υπολογιστής σας χρειάζεται πολύ χρόνο για να εκκινήσει ή να τερματιστεί ακόμα και αν ακολουθήσατε αυτές τις οδηγίες, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι ο υπολογιστής σας βρίσκεται στα τελευταία του.

Τα εξαρτήματα μέσα στον υπολογιστή σας

Τα σημερινά διάφορα εξαρτήματα των υπολογιστών είναι σχετικά πολύ ανθεκτικά και τα περισσότερα ακόμα δεν πρόκειται να "πεθάνουν" από τη φθορά του χρόνου, πριν αποφασίσετε ότι είναι ώρα να τα αντικαταστήσετε. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάψουν να λειτουργούν, απλά ότι είναι απίθανο να πεθάνουν λόγω τις μεγάλης τους ηλικίας.

Υπολογίσετε τον κατασκευαστή και το μοντέλο των διαφόρων εξαρτημάτων που απαρτίζουν τον υπολογιστή όπως μητρική πλακέτα, επεξεργαστής, κάρτα γραφικών, RAM, σκληρός δίσκος (HDD/SSD), σύστημα ψύξης, τροφοδοτικό PSU, και οποιεσδήποτε άλλες συσκευές ή μονάδες δικτύωσης. Συνιστώ να κατεβάσετε ένα δωρεάν, ολοκληρωμένο εργαλείο διάγνωσης όπως το HWiNFO ή το CPU-Z ή το Speccy.

Τα Windows επίσης διαθέτουν ένα βοηθητικό πρόγραμμα που ονομάζεται Προβολή συμβάντων που σας επιτρέπει να βλέπετε περιγραφές σφαλμάτων μαζί με τους κωδικούς σφαλμάτων τους.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό πληκτρολογώντας στην αναζήτηση των Windows Προβολή συμβάντων. 

Η Ταχύτητα του υπολογιστή

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τον υπολογιστή σας να λειτουργεί αργά. Το λειτουργικό σας να λειτουργεί πάντα κοντά στο 100%; Η RAM σας είναι πάντα γεμάτη; Θα μπορούσε σίγουρα να είναι τα εξαρτήματά σας ίσως χρειάζεστε περισσότερη μνήμη RAM, ίσως ο σκληρός σας δίσκος να είναι γεμάτος ή ίσως ασύμβατα στοιχεία να προκαλούν κάπου συμφόρηση. Θα μπορούσε όμως να είναι και κάτι άλλο. 

Προτού χρησιμοποιήσετε έναν αργό υπολογιστή ως δικαιολογία για να βγείτε έξω και να αγοράσετε 128 GB μνήμης RAM, δοκιμάστε να "αδειάσετε" τον σκληρό σας δίσκο, να απενεργοποιήσετε τα προγράμματα εκκίνησης και να εκτελέσετε σάρωση κατά του κακόβουλου λογισμικού για κάθε ενδεχόμενο (Δείτε εδώ πως). Εάν είστε βέβαιοι ότι ο υπολογιστής σας είναι καθαρός, οργανωμένος και απαλλαγμένος από ιούς και έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο λειτουργικό και αναβαθμίσεις των οδηγών τους τότε ίσως ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε το υλικό σας ή να αγοράσετε καινούργιο υπολογιστή.


Υψηλές Θερμοκρασίες

Η θερμότητα σημαίνει θάνατο για τον υπολογιστή σας, επομένως μην περιμένετε μέχρι να δείτε σπινθήρες, κατεβάστε ένα διαγνωστικό εργαλείο παρακολούθησης θερμοκρασίας (όπως το CoreTemp) για να μάθετε ακριβώς πόσο ζεστά είναι τα εξαρτήματα σας.

Όλοι οι επεξεργαστές είναι διαφορετικοί όσον αφορά το ιδανικό εύρος λειτουργίας και τα όρια θερμοκρασίας τους, επομένως θα πρέπει να αναζητήσετε το ακριβές μοντέλο σας (μπορείτε να το βρείτε στη σύνοψη του CoreTemp) για να βρείτε τα ασφαλή εύρη λειτουργίας του. Αν και όλοι οι επεξεργαστές είναι ελαφρώς διαφορετικοί, υπάρχουν ορισμένα γενικά όρια θερμοκρασίας που πρέπει να παρακολουθείτε. 

Όταν ο υπολογιστής σας είναι αδρανής, η ιδανική θερμοκρασία για είναι κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου. Εάν παίζετε ένα παιχνίδι ή κάνετε κάτι άλλο έντονο, οι θερμοκρασίες θα πρέπει να κυμαίνονται από 70 έως 80 βαθμών Κελσίου, μιλάμε για το μέγιστο αν είναι πάνω από αυτό μπορεί να είχε καεί αλλά αν βλέπετε συχνά αυτές τις θερμοκρασίες ακόμα και αν έχετε τον περιηγητή σας ανοιχτό κτλ. τότε υπάρχει πρόβλημα, είτε στο υλικό αλλά μπορεί και στο λογισμικό από κάποιο πρόγραμμα ή ιός ή ακόμη και από τους οδηγούς.


Καθαρίστε τον υπολογιστή σας από την σκόνη


Έτσι έχετε διαπιστώσει ότι ο υπολογιστής σας είναι πολύ ζεστός. Ο πιο πιθανός ένοχος είναι η σκόνη. Φράζει τους ανεμιστήρες, τις ψήκτρες και όλες τις οπές εξαερισμού του κουτιού του υπολογιστή σας έως ότου αυτό που κάποτε ήταν επαρκώς ψυχόμενο σύστημα είναι ένα ζεστό μεταλλικό κουτί θανάτου για τα εξαρτήματα του υπολογιστή μας. Ακόμη και τα καλώδια αν τα έχετε μαζεμένα πίσω από το κουτί ή όχι έχει να κάνει με την ροή του αέρα μέσα στο κουτί σας. Πάρτε ένα πινελάκι ή μια συσκευή πεπιεσμένου αέρα, μια αντιστατική βούρτσα, ισοπροπυλική αλκοόλη, βαμβακερές μπατονέτες και ένα ζευγάρι γυαλιά και αφαιρέστε όλη τη σκόνη από το υπολογιστή σας. Θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο ομαλά λειτουργεί ο υπολογιστής σας. Για ποιο αναλυτική περιγραφή μπορείτε να δείτε εδώ.

📌Το χάος των καλωδίων και πως θα τα αντιμετωπίσουμε

Βελτιώστε το I/O σας

Αν δεν έχετε θύρες USB 3.0 έχετε μια παλιά μητρική πλακέτα και σίγουρα δεν έχετε θύρες USB 3.2, καθώς η τεχνολογία ανακοινώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε μία από τις υποδοχές PCIe της μητρικής σας πλακέτας σε διανομέα USB 3.2 με κάρτα επέκτασης. Οι υποδοχές PCIe Gen 3 μπορούν να μεταφέρουν 3,2 gigabit δεδομένων ανά δευτερόλεπτο, ενώ η Gen 4 σας δίνει διπλάσιο. Αυτοί οι αριθμοί είναι αρκετοί για να υποστηρίξουν τον ρυθμό μεταφοράς 600 MB/s του USB 3.0, αν και δεν θα πλησιάσετε τον ρυθμό μεταφοράς 2,5 GB/s του USB 3.2. Μπορείτε να βρείτε κάρτες επέκτασης PCIe για οτιδήποτε θέλετε, από WiFi κτλ.


Μνήμη RAM 

Η προσθήκη περισσότερης μνήμης RAM είναι μια από τις πιο εύκολες και προσιτές αναβαθμίσεις που μπορείτε να κάνετε, προσφέρει άμεση ενίσχυση της απόδοσης σχεδόν σε όλους τους υπολογιστές που λειτουργούν αργά. Όσο περισσότερη μνήμη RAM έχετε για εργασίες που απαιτούν πόρους, όπως η επεξεργασία βίντεο ή τα παιχνίδια, τόσο το καλύτερο. Ακόμη και για περιστασιακή χρήση, η επιπλέον μνήμη RAM θα ​​σας επιτρέψει να έχετε περισσότερες εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο ή να διατηρήσετε μεγαλύτερο αριθμό καρτελών ανοιχτές στο πρόγραμμα περιήγησής σας, αλλά μόνο εάν τη χρειάζεστε. 

Η μνήμη RAM, είναι η βραχυπρόθεσμη μνήμη του υπολογιστή σας είναι ό,τι χρησιμοποιεί ο υπολογιστής σας για να αποθηκεύσει τις διαδικασίες που εκτελεί αυτήν τη στιγμή, αλλά αν δεν χρησιμοποιήσετε όλη από αυτήν, δεν θα το κάνει περισσότερο. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το πολύ 6 GB μνήμης RAM τη φορά, δεν θα δείτε καμία διαφορά στην απόδοση εάν ο υπολογιστής σας διαθέτει 8 GB ή ακόμα και 128 GB μνήμης RAM. 

Βλέπετε αν δεν μπορεί να εκτελέσει δύο ή περισσότερες εφαρμογές ταυτόχρονα, ίσως είναι καιρός για αναβαθμιση της μνήμης ή και αντικατάσταση του υπολογιστή. Όταν δεν μπορείτε να μεταπηδήσετε γρήγορα μεταξύ ανοιχτών εφαρμογών, είναι ένα σήμα ότι ο υπολογιστής σας φτάνει στο τέλος του.

Για να προσδιορίσετε πόση μνήμη RAM χρησιμοποιείτε, κάντε δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών και ανοίξτε τη Διαχείριση εργασιών ή πατήστε Ctrl + Shift + Esc . Μεταβείτε στην καρτέλα Επιδόσεις και κάντε κλικ στην επιλογή Μνήμη. εδώ μπορείτε να δείτε πόση μνήμη RAM χρησιμοποιείτε σε πραγματικό χρόνο. Κρατήστε αυτό το παράθυρο ανοιχτό ενώ εκτελείτε διάφορες εργασίες και ελέγξτε αν πλησιάζετε στο όριο αν είστε, μάλλον ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM σας. 

Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε τις προδιαγραφές στη μητρική σας πλακέτα και τα τρέχοντες RAM. Ενώ μπορείτε να αναμίξετε μερικές RAM εφόσον είναι του ίδιου τύπου (DDR3, DDR4, DDR5), cas latency, χρονισμός και τάση, είναι συνήθως καλύτερα να μην το κάνετε, αν μπορείτε να το βοηθήσετε.

  • Σήμερα τα 8 GB μνήμης RAM είναι γενικά η ελάχιστη απαίτηση για έναν μέσο χρήστη. 
  • Οι περισσότεροι χρήστες θέλουν να ξεκινήσουν με τουλάχιστον 16 GB για τα τελευταία παιχνίδια ή επεξεργασία πολυμέσων ή οποιεσδήποτε εργασίες επαγγελματικού επιπέδου (high-end παιχνίδια με υψηλές ρυθμίσεις, επεξεργασία βίντεο 2K) θα είναι καλύτερα με αυτή την ποσότητα μνήμης.
  • Στα 32 GB μπορείτε να παίξετε παιχνίδια Triple-A σε ρυθμίσεις ultra με mods, επεξεργασία βίντεο 4K.
  • Στα 64 GB, αν και τα 64 GB εξακολουθούν να είναι υπερβολικά για τους περισσότερους χρήστες για τώρα μπορείτε να επεξεργαστήτε βίντεο 4K, εικονικές μηχανές, σύνθετη απόδοση, πολλαπλές εργασίες απόδοσης ταυτόχρονα.
  • Τα 128 GB χρησιμοποιούνται στην επιστημονική μοντελοποίηση, εξόρυξη δεδομένων (mining), εκτέλεση υπολογισμών μηχανικής μάθησης , εικονικές μηχανές, σύνθετη απόδοση, σύνθεση υπολογιστή με πολύ βαρύ υλικό.


Σκληροί δίσκοι HDD/SSD/M.2

Αναβαθμίζεις για δύο λόγους ή  περισσότερος χώρος ή  πιο γρήγορη απόδοση συγκεκριμένα μιας μονάδας HDD/SSD είναι η άλλη εύκολη και οικονομική αναβάθμιση που μπορείτε να κάνετε. Ειδικά αν ο υπολογιστής σας διαθέτη μηχανικό σκληρό δίσκο HDD η αντικατάσταση του με έναν SSD δίσκο θα δώσει την ταχύτητα και την απόδοση που θέλετε, δηλαδή ταχύτερους χρόνους εκκίνησης, ταχύτερους χρόνους φόρτωσης εφαρμογών, μεγαλύτερες ταχύτητες για την εκκίνηση παιχνιδιών και μεγαλύτερη απόκριση σε προγράμματα που χρησιμοποιούν μεγάλα αρχεία (όπως επεξεργασία βίντεο ή επεξεργασία φωτογραφιών RAW). Περισσότερο σήμερα χρησιμοποιούνται οι δίσκοι SSD για το κύριο λόγω και έχουν εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα μας και τα προγράμματα για να "τρέχουν" μια ομαλά και γρήγορα και οι HDD δίσκοι αν διαθέτουμε είναι για την αποθηκεύσει των αρχείων μας (εικόνες, βίντεο, μουσική κτλ.).

Για να καταλάβετε πόσο χώρο στον σκληρό δίσκο έχετε αυτήν τη στιγμή, κάντε δεξί κλικ στο κουμπί έναρξης και ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων- Αυτός ο υπολογιστής μου και μεταβείτε στην κύρια μονάδα δίσκου (C), κάντε δεξί κλικ σε αυτήν και ανοίξτε τις Ιδιότητες. Θα δείτε μια περίληψη, συμπεριλαμβανομένου ενός γραφήματος, του πόσο ελεύθερος χώρος είναι σε αυτόν τον δίσκο. 

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να διατηρείτε τις μονάδες σκληρών δίσκων σας τουλάχιστον 15GB ελεύθερου χώρου για να αποτρέψετε τον κατακερματισμό ή το "κόλημα".


Μητρική πλακέτα

Η μητρική πλακέτα είναι η πιο δύσκολη από όλες τις αναβαθμίσεις αφού όλα τα άλλα μέρη του υπολογιστή συνδέονται σε αυτήν. Σε περίπτωση σαν αυτή δεν αξίζει θα λέγαμε εκτός και αν κάηκε κάτι σε αυτή και την αντικαταστήσετε με ίδια ή κάποια που τα εξαρτήματα σας είναι συμβατά με αυτή. 


Τροφοδοτικό (PSU)


Το τροφοδοτικό δίνει την απαιτούμενοί ενέργεια στον υπολογιστή σας. Εάν διαθέτετε μια ισχυρή κάρτα γραφικών (GPU) ή έναν επεξεργαστή (CPU) υψηλής τεχνολογίας, τότε θα χρειαστείτε ένα τροφοδοτικό που μπορεί να προσφέρει επαρκή ισχύ. Μην επιλέγετε φθηνά τροφοδοτικά, γιατί τα ακριβά θα δείτε ότι προστατεύουν τα εξαρτήματά σας κατά τις υπερτάσεις ρεύματος ή αιχμές ρεύματος και πολλές ακόμα προστασίες και συνήθως μπορεί να διαρκέσει για πολύ περισσότερο στον υπολογιστή. Πριν αγοράσετε ένα τροφοδοτικό θα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε τις απαιτήσεις ισχύος του υπολογιστή σας των εξαρτημάτων δηλαδη που το απαρτίζουν. Ποιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

📌Πόσο ρεύμα καταναλώνει ο υπολογιστής και πως να μειώσω την κατανάλωση

Επεξεργαστής (CPU)

Η CPU ή ο επεξεργαστής στο σύστημα του υπολογιστή σας είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση της πλειοψηφίας των εργασιών που εκτελείτε. Η απόκτηση μιας νέας γενιάς επεξεργαστή είναι συνήθως η τελευταία επιλογή κατά την αναβάθμιση του υπολογιστή σας, καθώς πιθανότατα πρέπει να αντικαταστήσετε και τη μητρική πλακέτα. Η ταχύτητα και ο αριθμός των πυρήνων του είναι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την επεξεργαστική του ισχύ, επηρεάζοντας τελικά τη συνολική απόδοση του υπολογιστή σας. Η ταχύτητα ρολογιού του επεξεργαστή σας αναφέρεται στην ταχύτητα με την οποία μπορεί να επεξεργαστεί μια εργασία. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ρολογιού, τόσο πιο γρήγορα ο επεξεργαστής μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των πυρήνων στον επεξεργαστή σας υπαγορεύει πόσες εργασίες μπορεί να χειριστεί ταυτόχρονα. Έτσι, ένας επεξεργαστής με πολλούς πυρήνες μπορεί να χειριστεί περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα.

Είναι ιδανικό να έχετε επεξεργαστή με υψηλή ταχύτητα ρολογιού και πολλαπλούς πυρήνες για βέλτιστη απόδοση. Οι σημαντικότεροι παίκτες θα λέγαμε στην αγορά των επεξεργαστή είναι η AMD και η Intel, με την AMD να κατέχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα στον ανταγωνισμό.

Ενώ εξετάζετε την απόδοση ενός επεξεργαστή, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τη συμβατότητα με το σύστημά σας. Κάθε επεξεργαστής έχει έναν συγκεκριμένο τύπο υποδοχής που πρέπει να ταιριάζει με τον τύπο υποδοχής της μητρικής πλακέτας σας για συμβατότητα. Εάν αναβαθμίζετε τη CPU σας, βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζεται από την τρέχουσα μητρική πλακέτα σας.

Για να επαληθεύσετε τη συμβατότητα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τη Λίστα Πιστοποιημένων Προμηθευτών (QVL) της μητρικής σας πλακέτας. Αυτή η λίστα είναι συνήθως διαθέσιμη online στη σελίδα προϊόντος της μητρικής σας πλακέτας. Περιέχει πληροφορίες για όλες τους επεξεργαστές που είναι συμβατοί με τη μητρική σας πλακέτα, βοηθώντας σας έτσι να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το ποιόν επεξεργαστή θα αγοράσετε.


Πως θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του υπολογιστή σας


Θα πρέπει τελικά να αντικαταστήσετε το υλικό σας, αλλά μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να καθυστερήσετε το αναπόφευκτο. 

  • Καθαρίζετε τακτικά το κουτί σας είναι το σπίτι του υπολογιστή σας . Η σκόνη και τα υπολείμματα εμποδίζουν την ανταλλαγή θερμότητας, κάνοντας τα εξαρτήματά σας να λειτουργούν με υψηλότερες ταχύτητες.
  • Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό υπέρτασης . Τα ατυχήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο μπορούν να στείλουν τεράστια ισχύ τάσης στον υπολογιστή σας και να κάψουν τα κυκλώματα.
  • Εφαρμόστε νέα θερμική πάστα . Η θερμική πάστα ενισχύει τη συνδεσιμότητα θερμότητας μεταξύ του επεξεργαστή και της ψήκτρας σας. Επιδεινώνεται μετά από μερικά χρόνια και χάνει την αποτελεσματικότητά του. Αλλάζετε την κάθε 3 χρόνια.
  • Αποφύγετε συχνές διακοπές λειτουργίας . Κάθε φορά που απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας, επιβαρύνετε λίγο τον σκληρό δίσκο και τους ανεμιστήρες σας, κάτι που μπορεί να αυξηθεί και να προκαλέσει δυσλειτουργίες μακροπρόθεσμα.
  • Αποφύγετε παρατεταμένες περιόδους βαριάς χρήσης . Οι εργασίες έντασης πόρων, όπως το παιχνίδι και η επεξεργασία βίντεο δημιουργούν πολλή θερμότητα. Αφήστε αυτή τη θερμότητα να διαλυθεί απενεργοποιώντας τον υπολογιστή σας για μερικές ώρες μετά από έντονη χρήση.
  • Ψύξτε τον υπολογιστή σας με καλύτερους ανεμιστήρες υψηλών στροφών (προσοχή στον θόρυβο αν σας ενοχλεί) ή εγκαταστήστε υδρόψυξη για μνήμη επεξεργαστή και κάρτα γραφικών.
  • Συμμαζέψτε τα καλώδια σε σταθερούς υπολογιστές για καλύτερη ροή αέρα στο κουτί σας. 


Οπότε μπορώ να αναβαθμίσω ή να αγοράσω καινούργιο υπολογιστή;

Αν βλέπετε τα παραπάνω προβλήματα και ο υπολογιστής σας φορητός ή σταθερός είναι 4+ χρονών απλά αναβαθμίστε το εξάρτημα που χρειάζεστε. Αν έχετε στην κατοχή σας υπολογιστή με ηλικία μεγαλύτερη των 5 ετών τότε καλύτερα να κοιτάξετε να αγοράσετε ένα καινούργιο σύστημα. Αλλά πάλι σας λέω εξαρτάτε τη υπολογιστές διαθέτετε και ποιες είναι ακριβώς οι ανάγκες σας, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να καταλάβετε πού βρίσκονται τα προβλήματα στο σύστημά σας θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση σχετικά με μια αναβάθμιση υλικού και βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε εξαρτήματα που είναι συμβατά με τη μητρική σας. 

Τα κύρια θα λέγαμε μέρη για αναβάθμιση είναι η μνήμη RAM, τους SSD και τις κάρτες γραφικών στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί ο επεξεργαστής αν και θα έλεγα είναι το ποιο βασικό στοιχείο για αναβάθμιση. Ακόμη η αναβάθμιση του υπολογιστή σας εξοικονομεί χρήματα και μπορεί να προσφέρει στον υπολογιστή σας άλλα 2-3 χρόνια χρήσης, γι' αυτό σας εξήγησα παραπάνω εξαρτάτε από τις ανάγκες σας.


Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.