Πόσο ρεύμα καταναλώνει ο υπολογιστής και πως να μειώσω την κατανάλωση

Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή η οποία καταναλώνει αρκετό ρεύμα, σε αυτό εξαρτάτε βέβαια και από τα υποσυστήματα που το απαρτίζουν, πόσες ώρες τον έχουμε ανοιχτό αν τον αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής και αν απευθυνόμαστε σε Laptop ή σταθερό (Desktop) καθώς τα Laptop καταναλώνουν πολύ λιγότερο έως και 40% με 60% λιγότερο απ' ότι οι σταθεροί υπολογιστές γιατί πρέπει να απομυζούν όσο το δυνατόν λιγότερο ενέργεια για να διατηρηθεί η διάρκεια της μπαταρίας σε λογικό επίπεδο αυτό βέβαια δεν είναι η δικαιολογία για να αφήνουμε το Laptop ανοιχτό συνδεδεμένο στην πρίζα καθώς και τα δύο καταναλώνουν ρεύμα το οποίο κάνει κακό στην τσέπη μας.

Τον σταθερό υπολογιστή ο οποίος όταν τον έχουμε ανοιχτό, απλά ανοιχτό χωρίς να κάνουμε κάτι σε αυτόν καταναλώνει γύρω στα 50 με 60 Watts περίπου κατά μέσο όρο χωρίς συνδεδεμένες περιφερειακές συσκευές(οθόνη, ηχεία, εκτυπωτής κτλ.). Αυτό βέβαια διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή επειδή έχει να κάνει με τα διάφορα υποσυστήματα που απαρτίζουν τον κάθε υπολογιστή. Δεν έχουν όλοι οι υπολογιστές τα ίδια υποσυστήματα. Ο επεξεργαστής η κάρτα γραφικών, σκληροί δίσκοι, μνήμες, κάρτες ήχου κτλ. Ούτε τις ίδιες περιφερειακές συσκευές.

Για παράδειγμα έχουμε έναν υπολογιστή που καταναλώνει ρεύμα 50W,μπορείτε να υπολογίσετε εδώ και εδώ αν συνδέσουμε και μια οθόνη σε αυτόν πάει 80w φανταστείτε ότι αυτός ο υπολογιστής παραμένει ανοιχτός χωρίς όμως να τον χρησιμοποιείτε 4 ώρες την ημέρα, επί 365 μέρες το χρόνο, θα σας κοστίσει περίπου 25 ευρώ τον χρόνο. 

Τώρα η επιλογή Laptop στην κατανάλωση είναι φυσικά λιγότερη περίπου 40-50 watt σε αναμονή κατά μέσο όρο σε σχέση με τους σταθερούς υπολογιστές. Στα Laptop όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε τόσο λιγότερο μειώνετε και η διάρκεια ζωής τους λόγω κατασκευής και αυξημένων θερμοκρασιών κατά κύριο λόγω. Ακόμη δείτε εδώ πως θα παρατείνετε την ζωή και την διάρκεια της μπαταρίας του Laptop σας.

Αναστολή λειτουργίας και Αδρανοποίηση

Αναστολή λειτουργίας: Ο υπολογιστής στην αναστολή λειτουργίας απλά ας πούμε ότι κοιμάται αποθηκεύοντας όλες τις ενεργές διεργασίες του στην μνήμη RAM και ρίχνει τα επίπεδα λειτουργίας των υπόλοιπων υποσυστημάτων σε χαμηλά επίπεδα (σε ποιο σύγχρονες μητρικές κάρτες σταματάνε και οι ανεμιστήρες). Ο υπολογιστής φαίνεται κλειστός αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζει να καταναλώνει ρεύμα ελάχιστα σε σχέση με την κανονική λειτουργία. Απλός κουνάμε το ποντίκι ή πατάμε κάποιο πλήκτρο από το πληκτρολόγιο και το σύστημα ενεργοποιείτε ξανά στην εργασία μάλιστα που είχαμε κάνει και με τα προγράμματα αν είχαμε έτοιμα και ανοιχτά.

Αδρανοποίηση: Είναι ίδια με την Αναστολή λειτουργίας με την διαφορά ότι κοιμάται πιο βαθιά κλείνει τελείως ο υπολογιστής αλλά μπορεί να επαναφέρει όλα τα προγράμματα που είχαμε ενεργά. Δεν υπάρχει σε αυτή την λειτουργία κατανάλωση ενέργειας.

Υποσυστήματα



Επεξεργαστής

Οι παλαιότεροι μονοπύρηνη επεξεργαστές σε σχέση με τους σημερινούς πολυπύρηνους επεξεργαστές καταναλώνουν εκτελώντας την ίδια εργασία πολύ περισσότερο ρεύμα για αυτό μην νομίζετε ότι επειδή είναι παλαιοί επεξεργαστές έχουν ένα πυρήνα καταναλώνουν και λιγότερο αυτό δεν ισχύει. Η νεότερες γενιές επεξεργαστών καταναλώνουν λιγότερο ενέργεια μπορείτε να βρείτε ρυθμίσεις στο BIOS/UEFI σας με τις οποίες θα μπορείτε να ρυθμίσετε τον επεξεργαστή σας μέσω κάποιον παραμέτρων απενεργοποιώντας τους αν δεν τους χρειάζεστε.

Ακόμη αν έχετε υπερχρονίσει (overclockig) τον επεξεργαστή η κατανάλωση που οι περισσότεροι ποιο προχωρημένοι χρήστες απασχολήστε με αυτό ξέρετε ότι βέβαια είναι μεγαλύτερη αν δεν χρειαζόσαστε να υπερχρονίσετε τον επεξεργαστή κάντε underclocking ή επαναφέρετε τον στην κανονική λειτουργία του.

Κάρτα γραφικών

Οι Κάρτες γραφικών καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια θα λέγαμε σε έναν υπολογιστή. Υπάρχει η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στον επεξεργαστή, αυτού του είδους η κάρτα γραφικών καταναλώνει σε σχέση με την ανεξάρτητη κάρτα γραφικών πολύ λιγότερο ενέργεια. Η ανεξάρτητη κάρτα γραφικών που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και σε κατανάλωση κατά μέσο όρο 150-230 watt και κάποιες άλλες τα 400 watt φυσικά τέτοιου είδους ισχυρές κάρτες έχουν οι hardcore gamers οι οποίοι μπορούν να κάνουν underclocking, αλλά όταν μάλλον διαλέγεις τέτοιου είδους κάρτα δεν σκέφτεσαι τη ρεύμα καταναλώνει παρά μόνο τις επιδόσεις τις οποίες έχει.

Μνήμη

Οι μνήμες στον τομέα τις κατανάλωσης κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Καλό είναι να έχετε όσο περισσότερη χρειάζεστε γιατί αν μια για παράδειγμα εργασία δεν χωράει στην μνήμη τότε επιστρατεύετε ο σκληρός δίσκος. Καλύτερα λοιπόν να δουλεύει ένα εξάρτημα παρά δύο.

Σκληρός δίσκος 

Εδώ υπάρχουν 3 κατηγορίες σκληρών δίσκων που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές οι HDD οι SSD και οι Μ.2.


  • Οι HDD αποτελούνται από μηχανικά μέρη τα οποία απαιτούν πολύ ενέργεια για να λειτουργήσουν είναι πιο αργοί σε σχέση με τους SSD και το μόνο καλό θα λέγαμε είναι ότι είναι φθηνοί.
  • Οι SSD καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους HDD είναι ποιο γρήγοροι με μεγάλες επιδόσεις, αθόρυβοι με μεγαλύτερη αντοχή στην θερμότητα αλλά και στον χρόνο. Η κατανάλωση ξεκινάει από 0,5 watt έως 1 watt σε αναμονή και σε λειτουργία από 1,5 watt έως 3 watt. Το μόνο κακό θα λέγαμε σε αυτούς είναι ότι είναι ακριβή στις μεγαλύτερες κυρίως χωρητικότητες.
  • Οι Μ.2 είναι ουσιαστικά σκληροί δίσκοι SSD μικρότεροι σε μέγεθος σε μορφή θα λέγαμε κάρτας που διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά που τους κάνουν να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους SSD. Αλλά είναι και ποιο γρήγοροι και ακριβή από αυτούς.

Οπότε...

Επιλέγουμε υλικό (hardware) χαμηλής κατανάλωσης ειδικά όταν οι απαιτήσεις μας δεν είναι πολλές για παράδειγμα εγγραφή κειμένων και το σερφάρισμα στο ίντερνετ. Οπότε τα υποσυστήματα μας πρέπει να είναι ο επεξεργαστές με χαμηλή κατανάλωση σκληροί δίσκοι SSD και κάρτα γραφικών χαμηλών απαιτήσεων. 

Πάντα επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν σας καλύπτουν αυτά και θέλετε να παίζετε παιχνίδια ή να χρησιμοποιείτε προγράμματα σχεδιαστικά κτλ.(Adobe premier, Autocad, Photoshop, Divi builder κτλ.) τότε θα καταφύγετε σε ποιο ενεργοβόρα συστήματα αλλά με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση και να έχετε και επιδόσεις όταν τις χρειάζεστε.

Περιφερειακά



Όλοι μας έχουμε το κακό συνήθειο να αφήνουμε τις συσκευές μας ανοιχτές κυρίως το βράδυ με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να μπαίνουν σε αναμονή (standby). Για παράδειγμα αφήνουμε τα ηχεία τον εκτυπωτή διαρκώς ανοιχτά.

Είναι βαρετό το άνοιξε κλείσε στις συσκευές αλλά όταν είναι όλα αυτά συνδεμένα σε ένα πολύριζο με διακόπτη το πρόβλημα αυτό λύνεται αλλά οφείλω να ενημερώσω ότι καταπονεί τα κυκλώματα των συσκευών όπως το βγάλσιμο τις συσκευής από την πρίζα και το κέρδος από αυτό σε κατανάλωση είναι σχεδόν αμελητέο. Οπότε δεν το προτείνω απλά σας ενημερώνω πληροφοριακά.

Οθόνη


Oθόνη CRT
Καταρχάς όλοι πιστεύω διαθέτουν οθόνες LCD, LED, QLED, OLED,  δεν νομίζω ότι κάποιος σήμερα χρησιμοποιεί οθόνη καθοδικού σωλήνα (CRT) ξέρετε εκείνες τις μεγάλες τις ογκώδες με την ακτινοβολία λέιζερ στα μάτια και το φυσικό μπεζ χρώμα στις περισσότερες από αυτές. 

Αν χρησιμοποιείτε ακόμα είτε από νοσταλγία ή όχι σταματήστε άμεσα την χρήση τις κάνετε κακό στον εαυτό σας κυρίως καθώς διαθέτουν μεγάλη ακτινοβολία που βλάπτει τα μάτια μας αλλά είναι και πολύ ενεργοβόρες που στην συνέχεια βλάπτουν την τσέπη μας αλλά και "πιάνουν" πολύ χώρο στο γραφείο μας. Δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε αυτές τις οθόνες. Όλες οι σημερινές οθόνες σχεδόν είναι τεχνολογίας LED η κατανάλωση τους είναι μικρή ποιο ευκρινείς και με πιο ζωντανά χρώματα.

Επίσης στην οθόνη σας μπορείτε να ρυθμίσετε και να μειώσετε τη φωτεινότητα σε σημείο  τέτοιο ώστε να μπορείτε να εργαστείτε κάνει καλό και στα μάτια σας δεν τα κουράζει και μειώνετε και την κατανάλωση ρεύματος. Μπορείτε ακόμα να ρυθμίσετε την οθόνη μέσω του λειτουργικού σας (Windows, Linux, Mac) σας να μπαίνει σε αναμονή ή αδράνεια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που δεν το χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.

Επίσης δεν πιστεύω να "τρέχετε" την προφύλαξη οθόνης (Screensaver) αυτό έπρεπε να γίνετε στις παλιές οθόνες καθοδικού σωλήνα (CRT) επειδή γινόταν το φαινόμενο burn-in με συνέπεια να αποτυπώνονται μόνιμα στάσιμες εικόνες που προβάλλονταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην οθόνη. Οι σημερινές οθόνες LED δεν αντιμετωπίζουν αυτό το μειονέκτημα οπότε καταργήστε άμεσα αυτή την λειτουργία η οποία σας καταναλώνει και ρεύμα όσο είναι ενεργή.

📌Τι τροφοδοτικό χρειάζεστε στον υπολογιστή σας πόσα watt υπολογίστε τα online σε αυτές τις σελίδες
📌Τα Πάντα για τον πράσινο Ηλεκτρονικό υπολογιστή (Μέρος 1ο)
Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.