Πως να κάνετε πληρωμές από το κινητό σας μέσω NFC

Με λίγα και απλά λόγια ψηφιοποιείται τις πλαστικές σας κάρτες και τις "βάζετε" στο κινητό σας όσες θέλετε δεν υπάρχει περιορισμός, αρκεί η τράπεζα να υποστηρίζει την εν λόγω υπηρεσία/λειτουργία NFC και το κινητό σας βέβαια. Όλα τα κινητά σχεδόν ειδικά των τελευταίων 7 χρόνων έχουν την λειτουργία NFC. Για να δείτε αν το κινητό σας έχει αυτή την λειτουργία ανατρέξτε στα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου σας.


Τι είναι το NFC και ποιες είναι οι διαφορές με το Βluetooth 

Στα ελληνικά ονομάζεται Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου ( Near Field Communication, NFC) είναι μια ασύρματη τεχνολογία που επιτρέπει στο κινητό να επικοινωνεί με άλλες συσκευές που βρίσκονται κοντά του. Λειτουργεί όπως και το bluetooth αλλά σε μικρότερη εμβέλεια (4-5 εκατοστά.) και άλλη συχνότητα συγκεκριμένα των 13.56 Mhz,όπου στην ίδια συχνότητα λειτουργεί και το RFID.Δεν χρειάζεται ζεύξη των συσκευών ούτε pin σε σχέση με το bluetooth .Καταναλώνει λιγότερο ενέργεια και είναι πιο αργό στην μεταφορά δεδομένων πάντα σε σχέση με το bluetooth Η τεχνολογία αυτή ανακαλύφθηκε το 2004 από την Nokia, την Philips και την Sony. Βέβαια αναπτύσσεται κυρίως από το NFC Forum που συμμετέχουν εκατοντάδες εταιρίες και διάφοροι οργανισμοί (GlobalPlatform, EMVCo, GSMA).

Σε συσκευές Android δείτε τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνετε

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε το NFC, να σας πω αρχικά πως για κάθε συσκευή Android η διαδρομή είναι διαφορετική λόγω διαφορετικής έκδοσης που υπάρχουν στις συσκευές (π.χ. Android 12, 13, 14 κτλ.). 
  • Ρυθμίσεις ➜ Συνδέσεις ➜ ΝFC και ανέπαφες πληρωμές ή να κατεβάσουμε με το δάχτυλό μας από πάνω στην οθόνη τον πίνακα ειδοποιήσεων και να ενεργοποιήσουμε ποιο γρήγορα την λειτουργία αυτή.

Κρατάμε παρατεταμένα με το δάχτυλό μας για να πάμε στις ρυθμίσεις του NFC επιλέγουμε Ανέπαφες πληρωμές και διαλέγουμε την υπηρεσία που θέλουμε, πατάμε Άλλες και εδώ πάλι επιλέγουμε την υπηρεσία που θέλουμε για παράδειγμα Google Wallet. Θα χρησιμοποιεί το NFC κάθε φορά που το ενεργοποιούμε την συγκεκριμένη εφαρμογή.

Αφού ακολουθήσουμε τις παραπάνω οδηγίες μόλις φτάσουμε στο ταμείο ανοίγουμε την αντίστοιχη εφαρμογή που προσθέσαμε πχ(Google Wallet) που θέλουμε να πληρώσουμε, επιλέγουμε την κάρτα με την οποία θέλουμε να πληρώσουμε και από απόσταση 3 - 4 εκατοστών στο τερματικό του καταστήματος (POS) ανέπαφα δηλαδή με το κινητό μας  που φυσικά πρέπει να υποστηρίζει τις "ανέπαφες πληρωμές" πληρώνουμε. 

Στις εφαρμογές κάθε τράπεζας μπορείτε να δείτε το διαθέσιμο υπόλοιπο που υπάρχει στο λογαριασμό σας της κάθε κάρτας αλλά και το ιστορικό πληρωμών που πραγματοποιήσατε.

Τι δυνατότητες ακόμη υπάρχουν με το NFC
(Μελλοντικά θα αναλυθούν μια προς μία αυτές οι δυνατότητες σε άλλο άρθρο με σύνδεσμο εδώ.)


Το άρθρο ενημερώθηκε στις 26/04/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.