Ποια τεχνολογία να επιλέξετε NFC ή WiFi στον οικιακό αυτοματισμό


Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ο οικιακός αυτοματισμός έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν έξυπνα σπίτια να μπορούν να ελέγχουν τις οικιακές τους συσκευές με ευκολία. Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, δύο από τα πιο δημοφιλή πρωτόκολλα ασύρματης επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται για τον οικιακό αυτοματισμό είναι το NFC  (Near Field Communication / Κοντινό πεδίο επικοινωνίας) όπου χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία για πληρωμές από το smartphone μας κτλ. και το Wi-Fi για σύνδεση στο ίντερνετ. Μπορεί να μπερδέψει η επιλογή μεταξύ αυτών των δύο τεχνολογιών. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ των δύο αυτών τεχνολογιών την κατάλληλη για το νέο έξυπνο σπίτι μας.

NFC

Το NFC, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στις συσκευές να επικοινωνούν όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Το NFC χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για την επικοινωνία δεδομένων, καθιστώντας το μια ασφαλή και αξιόπιστη τεχνολογία για επικοινωνία μικρής εμβέλειας. Το NFC χρησιμοποιείται συνήθως σε συστήματα ανεπαφικών πληρωμών και καρτών ταυτοποίησης και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές για οικιακούς αυτοματισμούς.

Με ετικέτες NFC είναι μικρές παθητικές συσκευές που μπορούν να προσαρτηθούν σε αντικείμενα γύρω από το σπίτι σας, όπως έπιπλα, συσκευές ή πόρτες. Όταν μια συσκευή με δυνατότητα NFC, όπως ένα smartphone ή tablet, πλησιάζει μια ετικέτα NFC, η ετικέτα μπορεί να στείλει πληροφορίες στη συσκευή ή να ενεργοποιήσει μια ενέργεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε μια ετικέτα NFC κοντά στην μπροστινή σας πόρτα και όταν πατήσετε το τηλέφωνό σας στην ετικέτα, μπορεί να σβήσει όλα τα έξυπνα φώτα και να κλειδώσει την έξυπνη κλειδαριά της πόρτας σας. Ακόμη μπορεί να εκκινήσει εφαρμογές από το smartphone ή το tablet σας. Μπορείτε να βάλετε υπενθυμίσεις για παράδειγμα μπορείτε να τοποθετήσετε μια ετικέτα NFC κοντά στο φίλτρο του νερού σας και όταν αγγίζετε το τηλέφωνό σας στην ετικέτα, μπορεί να ορίσει μια υπενθύμιση για να αλλάξετε το φίλτρο του νερού ανάλογα φυσικά το χρόνο που έχετε προσαρμόσει στην ετικέτα για την αλλαγή. Κοινοποίηση χρήση κωδικών πρόσβασης Wi-Fi κτλ.

Wi-Fi

Από την άλλη πλευρά, το Wi-Fi είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας που επιτρέπει στις συσκευές να συνδέονται στο διαδίκτυο ασύρματα. Το Wi-Fi είναι μια τεχνολογία μεγάλης εμβέλειας που μπορεί να καλύψει μεγάλη περιοχή, καθιστώντας το κατάλληλο για συστήματα οικιακού αυτοματισμού που απαιτούν επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων. Το Wi-Fi χρησιμοποιείται συνήθως σε έξυπνα σπίτια, όπου πρέπει να συνδεθούν πολλές συσκευές στο διαδίκτυο για να λειτουργήσουν.

Έλεγχος έξυπνων συσκευών μέσω του Wi-Fi όπως έξυπνα φώτα, έξυπνους θερμοστάτες, έξυπνες κλειδαριές και έξυπνα ηχεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το smartphone ή το tablet σας για να συνδεθείτε σε αυτές τις συσκευές μέσω Wi-Fi και να τις ελέγχετε από οπουδήποτε στο σπίτι σας. Για παράδειγμα είστε στην δουλεία σας και θέλετε να ανάψετε τον έξυπνο θερμοσίφωνα μπορείτε να το κάνετε πριν πάτε στο σπίτι και έτσι όταν φτάσατε θα έχετε ένα ζεστό μπάνιο.  

Το Wi-Fi μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση έξυπνων λειτουργιών ασφαλείας στο σπίτι σας, όπως έξυπνα κουδούνια πόρτας, έξυπνες κάμερες και έξυπνους συναγερμούς. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν Wi-Fi για να στέλνουν ειδοποιήσεις στο smartphone σας όταν ανιχνεύεται κίνηση ή όταν κάποιος χτυπά το κουδούνι της πόρτας σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Wi-Fi για να προβάλετε ζωντανές ροές βίντεο από τις κάμερές σας και να ελέγξετε τους συναγερμούς σας από οπουδήποτε στον κόσμο.

Όσον αφορά την επιλογή μεταξύ NFC και Wi-Fi για οικιακό αυτοματισμό, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. 

Ακολουθούν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ των δύο τεχνολογιών:

Εμβέλεια 
  • Το NFC έχει περιορισμένη εμβέλεια έως 20 εκατοστά, καθιστώντας το κατάλληλο για επικοινωνία μικρής εμβέλειας. 
  • Το Wi-Fi, από την άλλη πλευρά, έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια έως και 100 - 150 μέτρα, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων.
Ταχύτητα
  • Το NFC είναι μια ταχύτερη τεχνολογία από το Wi-Fi, καθώς χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για την επικοινωνία δεδομένων. 
  • Ωστόσο, η ταχύτητα του Wi-Fi έχει βελτιωθεί σημαντικά με τα χρόνια και πλέον μπορεί να μεταδίδει δεδομένα σε υψηλές ταχύτητες.
Ασφάλεια
  • Το NFC είναι μια ασφαλής τεχνολογία, καθώς απαιτεί φυσική επαφή μεταξύ συσκευών για την επικοινωνία δεδομένων. Για να παραβιάσει κάνεις μέσω nfc θα πρέπει να έρθει σε πολύ κοντινή απόσταση.
  • Το Wi-Fi, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι επιρρεπές σε hacking και άλλες παραβιάσεις ασφάλειας.
Ευκολία στη χρήση
  • Το NFC είναι εύκολο στη χρήση καθώς δεν απαιτεί ρύθμιση ή διαμόρφωση. 
  • Το Wi-Fi από την άλλη πλευρά απαιτεί πολλές ρύθμισεις και διαμόρφωσεις, η οποία μπορεί να είναι χρονοβόρα.
Κατανάλωση ενέργειας
  • Η τεχνολογία NFC καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε ένα έξυπνο σπίτι με συσκευές. Αυτό συμβαίνει επειδή το NFC χρησιμοποιεί παθητική επικοινωνία, πράγμα που σημαίνει ότι η συσκευή που στέλνει το σήμα όπως ένα smartphone ή tablet παρέχει συγκεκριμένη ισχύ που απαιτείται για τη μετάδοση των δεδομένων. 
  • Η τεχνολογία Wi-Fi απαιτεί συνεχή σύνδεση με έναν ασύρματο δρομολογητή (Router) με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Ενώ η τεχνολογία Wi-Fi μπορεί να είναι ενεργειακά αποδοτική σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν οι συσκευές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής χαμηλής κατανάλωσης ή όταν χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα πρότυπα Wi-Fi, γενικά ακόμα και έτσι απαιτεί περισσότερη ενέργεια από την τεχνολογία NFC.
Κόστος
  • Το NFC είναι πιο φθηνή σχετικά τεχνολογία. 
  • Το Wi-Fi μπορεί να είναι πιο ακριβό λόγω του κόστους των δρομολογητών και του άλλου εξοπλισμού.

Τόσο το NFC όσο και το Wi-Fi έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους όσον αφορά τον οικιακό αυτοματισμό. Αν ψάχνετε για ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μικρής εμβέλειας που να είναι ασφαλές και εύκολο στη χρήση, το NFC είναι ο καλύτερος τρόπος. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων και σύνδεση στο διαδίκτυο, το Wi-Fi είναι η καλύτερη επιλογή. Τελικά, η επιλογή μεταξύ NFC και Wi-Fi θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις σας για το σύστημα οικιακού αυτοματισμού σας.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.