Απομακρυσμένη εργασία η νέα πραγματικότητα στον κόσμο της εργασίας


Η εποχή της τηλεργασίας δεν αποτελεί απλώς παρελθόν από το 2020, αλλά μια νέα πραγματικότητα για πολλούς εργαζομένους. Έτσι είναι, από μακριά και αγαπημένη όπως σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 51% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν θα ενδιαφερθεί για μια θέση εργασίας χωρίς τη δυνατότητα τηλεργασίας ή υβριδικής εργασίας.

Η ευελιξία που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία έχει ανοίξει νέους ορίζοντες για πολλούς εργαζομένους. Άνθρωποι με αναπηρίες και οι οποίοι έχουν ευθύνες φροντίδας βρίσκουν πλέον ευκαιρίες που προτού ήταν δυσπρόσιτες λόγω της ανάγκης για φυσική παρουσία. Παρόλα αυτά, πολλοί οργανισμοί επιμένουν σε πολιτικές επιστροφής στο γραφείο, παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εξ αποστάσεως εργασία. Η ιδέα ότι το γραφείο ενισχύει την παραγωγικότητα αντιτίθεται στην πραγματικότητα. Μελέτη της Great Place To Work με πάνω από 800.000 υπαλλήλους έδειξε ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται ή παραμένει στα ίδια επίπεδα με την απομακρυσμένη εργασία.

Η εξ αποστάσεως εργασία δεν αποτελεί μόνον τρόπο εργασίας, αλλά συνδέεται στενά με πρωτοβουλίες για Διαφορετικότητα, Ισότητα και Συμπερίληψη. Αρθρώνοντας τα παραδοσιακά εμπόδια, δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με διάφορες ανάγκες να συμμετέχουν πλήρως στον χώρο εργασίας.

Οι εταιρείες πρέπει να αντιληφθούν ότι η ευέλικτη εργασία δεν αποτελεί απειλή, αλλά ευκαιρία. Η δημιουργία ενός ευπρόσδεκτου εικονικού περιβάλλοντος εργασίας, ανεξάρτητα από τον τόπο, σε συνδυασμό με επιμένουσες επιλογές εργασίας, ενισχύει όχι μόνον την ανταγωνιστικότητα στην αγορά ταλέντων, αλλά και την ευημερία και ικανοποίηση των εργαζομένων.

Θα ακούσεις να λέγονται και ψηφιακοί νομάδες αναδύονται ως μια δυναμική τάση στον εργασιακό χώρο, ενισχυμένη από την επικρατούσα πανδημία και την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας. Η ευελιξία που προσφέρει η δυνατότητα εργασίας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου φέρνει οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις χώρες που υποδέχονται αυτούς τους ψηφιακούς νομάδες.

Οι ψηφιακοί νομάδες εκμεταλλεύονται την τεχνολογία για να εργάζονται από απόσταση, έχοντας την ελευθερία να ταξιδεύουν και να εργάζονται από οπουδήποτε στον πλανήτη. 

Η λίστα της Brother UK για τις καλύτερες πόλεις στην Ευρώπη για απομακρυσμένη εργασία κατατάσσει το Λουξεμβούργο ως την κορυφαία πόλη με βαθμολογία 68/100 και δεύτερη καλύτερη πόλη το Όλομουτς, (Τσεχική Δημοκρατία). Αντίστοιχα, η Αθήνα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των χειρότερων πόλεων για απομακρυσμένη εργασία, με βαθμολογία 50,34 και  η δεύτερη την Θεσσαλονίκη. Τρίτη καλύτερη πόλη το Ρότερνταμ στην Ολλανδία, το Άαλμποργκ στη Δανία τέταρτη θέση, το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, η Ουτρέχτη στην Ολλανδία, το Άαρχους της Δανίας, το Αϊντχόφεν στην Ολλανδία, το Πίλσεν στην Τσεχία και η Οράντεα στη Ρουμανία.

Όπως καταλάβατε η φυσική παρουσία δεν είναι πλέον απαραίτητη για παραγωγική και σημαντική συνεργασία. Οι εταιρείες που αποφασίζουν να ανταποκριθούν με ευελιξία, όχι μόνον προσελκύουν κορυφαία ταλέντα, αλλά δημιουργούν και διατηρούν μια οργανική και επιτυχημένη εργασιακή κουλτούρα. Σε αντίθεση, όσες παραμένουν στα παραδοσιακά, κινδυνεύουν να παραμείνουν πίσω στην ανταγωνιστική κούρσα.

Δείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες για απομακρυσμένη εργασία (remote jobs)

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.