Η τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT 4 διέγνωσε σπάνια πάθηση σε λίγα δευτερόλεπτα


Το ερώτημα είναι αν το GPT-4 είναι ο καλύτερος εξεταστής από ορισμένους εξουσιοδοτημένους γιατρούς;. Ο Δρ. Isaac Kohane, ένας επιστήμονας υπολογιστών και γιατρός του Χάρβαρντ, συνεργάστηκε με δύο συναδέλφους του για να εξετάσει το ChatGPT 4 και να αξιολογήσει την απόδοσή του σε ιατρικό περιβάλλον. Ο απώτερος στόχος αυτής της έρευνας ήταν να αξιολογήσει πώς θα τα πήγαινε το νεότερο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης του OpenAI σε ένα πλαίσιο υγειονομικής περίθαλψης.

Στο βιβλίο «The AI Revolution in Medicine», που συνυπογράφουν ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Carey Goldberg και ο ερευνητικός αντιπρόεδρος της Microsoft, Peter Lee, ο Kohane εκφράζει την έκπληξή του για την ανώτερη απόδοση του ChatGPT 4 σε σύγκριση με πολλούς γιατρούς που έχει παρατηρήσει. Σημειώνει ότι το ChatGPT 4 απαντά σωστά σε περισσότερο από το 90 τοις εκατό των ερωτήσεων αδειοδότησης ιατρικών εξετάσεων στις ΗΠΑ, καθιστώντας το πολύ καλύτερο εξεταστή από τα προηγούμενα μοντέλα ChatGPT AI, GPT-3 και -3.5, ακόμη και από ορισμένους εξουσιοδοτημένους γιατρούς.

Πέρα από την ανίχνευση δεδομένων, το ChatGPT 4 είναι επίσης ένας εξαιρετικός μεταφραστής, όπως αποδεικνύεται στο παράδειγμα του βιβλίου για τη μετάφραση των πληροφοριών εξιτηρίου για έναν πορτογαλόφωνο ασθενή σε γλώσσα που θα μπορούσαν εύκολα να κατανοήσουν οι μαθητές της 6ης δημοτικού. Επιπλέον, το μοντέλο AI μπορεί να παρέχει στους γιατρούς χρήσιμες συμβουλές για το πώς να επικοινωνούν με τους ασθενείς σχετικά με την κατάστασή τους με συμπονετική, ξεκάθαρη γλώσσα. Ακόμη, μπορεί να συνοψίσει μακροσκελείς αναφορές ή μελέτες σε λίγα δευτερόλεπτα και να εξηγήσει το σκεπτικό του μέσα από προβλήματα με τρόπο που μοιάζει με την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Έτσι η ευφυΐα του ChatGPT 4 εξακολουθεί να περιορίζεται σε μοτίβα και δεδομένα και δεν περιλαμβάνει αληθινή κατανόηση ή πρόθεση, όπως παραδέχεται το ίδιο το μοντέλο. Ακόμη και με τέτοιους περιορισμούς, ο Kohane σημειώνει ότι το ChatGPT 4 μπορεί να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί διαγιγνώσκουν καταστάσεις με εκπληκτική, αν και ατελής, επιτυχία.

Σε ένα πείραμα κλινικής σκέψης που παρουσιάζεται στο βιβλίο, ο Kohane χρησιμοποίησε το ChatGPT 4 για να διαγνώσει μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, με βάση πληροφορίες από φυσική εξέταση ενός νεογέννητου βρέφους, καθώς και υπερηχογράφημα και επίπεδα ορμονών. Το ChatGPT 4 μπόρεσε να διαγνώσει σωστά την πάθηση, εντυπωσιάζοντας τον Kohane ενώ ταυτόχρονα τον έκανε να φοβάται τις συνέπειες των οικογενειών που βασίζονται αποκλειστικά στις ιατρικές συμβουλές ενός μοντέλου AI χωρίς καμία εγγύηση ή πιστοποιητικό ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας.

Tο ChatGPT 4 δεν είναι πάντα αξιόπιστο και μπορεί να κάνει λάθη, που κυμαίνονται από απλά γραφικά έως μαθηματικά λάθη, όπως η παροχή λανθασμένης λύσης σε ένα παζλ Sudoku. Αυτά τα σφάλματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά στον ιατρικό τομέα, όπου ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένες διαγνώσεις και συνταγές. Επιπλέον, το ChatGPT 4 μπορεί να αρνηθεί να απαντήσει σε αιτήματα και δεν έχει ηθική πυξίδα, αφήνοντας αδιέξοδα ηθικά ζητήματα.

Συνολικά, η επιτυχία του ChatGPT 4 σε ιατρικό περιβάλλον είναι εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι αλάνθαστη και οι περιορισμοί και τα πιθανά μειονεκτήματά του θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά πριν την εφαρμογή του ως μοναδικός ιατρικός σύμβουλος. Μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια για αυτό αλλά κάποια στιγμή μπορεί να είναι εφικτό με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.