Επαναστατική χειρουργική με ρομποτικού βραχίονα αιχμής της F3DB με τρισδιάστατη βιοεκτύπωση για ακριβή 3D ανακατασκευή ιστού


Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας έχει κάνει φοβερά άλματα. Με το F3DB, έναν εύκαμπτο ρομποτικό βραχίονα που χρησιμεύει ως όλα σε ένα  ενδοσκοπικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να φέρει επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής. Αυτή η καινοτόμος συσκευή, η οποία λειτουργεί ως τρισδιάστατος βιοεκτυπωτής, είναι ικανή να μεταφέρει πολυστρωματικά βιοϋλικά σε εσωτερικά όργανα και ιστούς, επιτρέποντας την ακριβή 3D ανακατασκευή ιστού και την επούλωση τραυμάτων μέσα στο σώμα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Θάνκ Νο Ντο, επικεφαλής ερευνητή και βιοϊατρικό μηχανικό στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, το F3DB προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τις παραδοσιακές τεχνικές τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης. Επιτρέποντας τη μεταφορά βιοϋλικών απευθείας στους ιστούς και τα όργανα στόχους, αυτή η τεχνολογία αιχμής μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για παραγωγή βιοϋλικών εκτός του σώματος, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο αναντιστοιχιών και δομικών βλαβών κατά το χειρισμό και τη μεταφορά.

Ο Δρ. Θάνκ Νο Ντο δήλωσε:

Οι υπάρχουσες τεχνικές τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης απαιτούν τη δημιουργία βιοϋλικών έξω από το σώμα και η εμφύτευση τους σε ένα άτομο θα απαιτούσε συνήθως μεγάλη ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που αυξάνει τους κινδύνους μόλυνσης.

Η περιστρεφόμενη κεφαλή τριών αξόνων και οι μαλακοί τεχνητοί μύες του F3DB, που είναι προσαρτημένοι σε έναν μακρύ, εύκαμπτο ρομποτικό βραχίονα που μοιάζει με φίδι, μπορούν να ελεγχθούν εξωτερικά και να προγραμματιστούν για να εκτυπώνουν προκαθορισμένα σχήματα ή να λειτουργούν χειροκίνητα για πιο περίπλοκη βιοεκτύπωση. Το υδραυλικό σύστημα του μαλακού ρομποτικού βραχίονα επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της ακαμψίας και της κάμψης, ενώ ο ελεγκτής που βασίζεται σε μηχανική μάθηση μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία εκτύπωσης.

Ακόμη ο Δρ. Θάνκ Νο Ντο δήλωσε: 

Το πρωτότυπό μας είναι σε θέση να εκτυπώνει 3D πολυστρωματικά βιοϋλικά διαφορετικών μεγεθών και σχήματος μέσα από περιορισμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, χάρη στο εύκαμπτο σώμα του.

Η βιωσιμότητα των ζωντανών κυττάρων βιοϋλικού που εκτυπώθηκαν μέσω του συστήματος F3DB έχει αποδειχθεί μέσω διαφόρων πειραμάτων, τα οποία έδειξαν ότι η πλειονότητα των κυττάρων που παρατηρήθηκαν ήταν ζωντανά μετά την εκτύπωση. Η συσκευή έχει επίσης δοκιμαστεί με επιτυχία σε τεχνητό και νεφρό χοίρου, με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης για να επιτρέψει την πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές μέσα στο σώμα μέσω μικρών τομών του δέρματος ή φυσικών ανοιγμάτων εντός πέντε έως επτά ετών.

Βλέπουμε ότι το F3DB είναι μια αξιοσημείωτη τεχνολογική καινοτομία που έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τομέα της χειρουργικής. Επιτρέποντας την ακριβή 3D ανακατασκευή ιστού και την επούλωση τραυμάτων μέσα στο σώμα, αυτή η συσκευή μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις παραδοσιακές τεχνικές τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης και να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.