Τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο διαθέτουν η Η.Π.Α.


Πλέον η Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου στην κατάταξη Top500. Ο υπερυπολογιστής με το όνομα Frontier του Εθνικού Εργαστηρίου του Oak Ridge (ORNL) που λειτουργεί με επεξεργαστές AMD EPYC κατέλαβε την πρώτη θέση από τον περσινό πρωταθλητή, το σύστημα ARM A64X Fugaku της Ιαπωνίας . Βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία ολοκλήρωσης και δοκιμών στο ORNL στο Τενεσί, αλλά τελικά θα λειτουργεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Το Frontier τροφοδοτείται από την πλατφόρμα Cray EX της Hewlett Packard Enterprise (HPE), ήταν επίσης το κορυφαίο μηχάνημα με μεγάλη διαφορά. Είναι το πρώτο  αληθινό σύστημα exascale, που φτάνει τα 1,1 exaflops στο Linmark benchmark. Ο Fugaku εν τω μεταξύ, κατάφερε λιγότερο από το μισό από αυτό στα 442 petaflops, που ήταν ακόμα αρκετά για να το κρατήσει στην πρώτη θέση τα δύο προηγούμενα χρόνια.  

Ο Frontier ήταν επίσης ο πιο αποτελεσματικός υπερυπολογιστής. Λειτουργώντας με μόλις 52,23 gigaflops ανά watt, ξεπέρασε το σύστημα MN-3 της Ιαπωνίας για να κατακτήσει την πρώτη θέση στη λίστα Green500. 

Ο διευθυντής του εργαστηρίου ORNL Thomas Zacharia δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου

«Το γεγονός ότι το ταχύτερο μηχάνημα στον κόσμο είναι και το πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι απλά εκπληκτικό»

Ακολούθησαν άλλα συστήματα όπως το HPE Cray EX που εγκαθίσταται στο EuroHPC στη Φινλανδία (151,9 petaflops), το σύστημα Summit κατασκευασμένο από την IBM που χρησιμοποιεί 22 πυρήνες Power (CPU και NVIDIA Tesla V100 GPU (148,8 petaflops) και το Lawrence Livermore, ένα μικρής κλίμακας του Summit που έφτασε τα 94,6 Pflop/s.

Η Κίνα κατείχε δύο θέσεις στην πρώτη δεκάδα με το Sunway TaihuLight από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Παράλληλης Μηχανικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών (NRCPC) και το Tianhe-2A που κατασκευάστηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας (NUDT). Ωστόσο, η Κίνα φημολογείται ότι έχει ήδη τουλάχιστον δύο συστήματα exascale ,σύμφωνα με το σημείο αναφοράς Linmark στα νέα συστήματα Sunway Oceanlite και Tianhe-3. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης της πολιτικής για τους ημιαγωγούς , ωστόσο, η Κίνα φέρεται να μην αποκαλύπτει κανένα νέο σημείο αναφοράς ή σημαντική πρόοδο. 

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.