WaterLight η φορητή λάμπα που χρησιμοποιεί αλμυρό νερό για επαναφόρτιση


 Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει φως για το ήμισυ της ημέρας, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να εργαστούν. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, δύο εταιρείες ανέπτυξαν ένα φως που μπορεί να επαναφορτίσει χωρίς να βασίζονται σε ένα δίκτυο τροφοδοσίας.

Το WaterLight είναι μια φορητή λυχνία LED χαμηλού κόστους που χρησιμοποιεί αλμυρό νερό για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες της. Σχεδιάστηκε για κοινότητες με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η καινοτόμος συσκευή δεν απαιτεί πρίζα για φόρτιση επειδή χρησιμοποιεί μπαταρία μαγνησίου ενεργοποιημένη με νερό που προκαλεί αντίδραση όταν έρχεται σε επαφή με άλμη (αλμυρό νερό). Το νερό των ωκεανών, το απλό νερό με προσθήκη αλατιού ή ακόμη και τα ούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν τα δύο πρώτα δεν είναι διαθέσιμα.

Το WaterLight ήταν μια συνεργασία μεταξύ της κολομβιανής νεοσύστατης εταιρείας E-Dina και του δημιουργικού πρακτορείου Wunderman Thompson. Το δημιούργησαν για να λειτουργούν ως stand-in για ηλιακούς λαμπτήρες. Ο λαμπτήρας μαγνησίου με μπαταρία είναι ακόμα πιο αποδοτικός από τους λαμπτήρες ηλιακής ενέργειας. Η μπαταρία παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από ό, τι ένα ηλιακό πάνελ.


Ο Pipe Ruiz Pineda, εκτελεστικός διευθυντής δημιουργικών του Wunderman Thompson Colombia, δήλωσε:

Το WaterLight μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από τα φανάρια ηλιακής ενέργειας, διότι αναγεννάται άμεσα. Μόλις γεμίσει με νερό, η παροχή ενέργειας είναι άμεση. Ταυτόχρονα, τα ηλιακά φανάρια πρέπει να μετατρέψουν την ηλιακή ενέργεια σε εναλλακτική ενέργεια για να φορτίσουν τις μπαταρίες και λειτουργούν μόνο εάν υπάρχει ήλιος.



Ο λαμπτήρας είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος από αδιάβροχα, ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι μια κυλινδρική θήκη από ξύλο Urapan. Μόνο μισό λίτρο νερού παρέχει ηλεκτρική ενέργεια 45 ημερών. Οι λυχνίες LED βρίσκονται στο κάτω μέρος. Στην κορυφή υπάρχουν είσοδοι για να αφήσετε το νερό να ρέει στην μπαταρία. Η μπαταρία μπορεί να παράγει 5.600 ώρες ενέργειας, δίνοντας στο WaterLight διάρκεια ζωής 2-3 ετών.

Όταν οι ηλεκτρολύτες από αλμυρό νερό αντιδρούν με τις πλάκες χαλκού και μαγνησίου μέσα στη λάμπα, μετατρέπει τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Λίγο αέριο υδρογόνο παράγεται ως υποπροϊόν αυτής της αντίδρασης, αλλά ξεφεύγει από τις σχισμές στην κορυφή.

Η έμπνευση για να κάνει το WaterLight προήλθε από αυτόχθονες φυλές με ισχυρή προγονική σύνδεση με τη θάλασσα - την κολομβιανή κοινότητα Wayuu. Οι φυλές ζουν πρακτικά απομονωμένες από τον πολιτισμό, εξακολουθούν να βασίζονται σε χειροτεχνίες και ψάρεμα για να διατηρηθούν.

Μέχρι πρόσφατα, όταν ένα WaterLight τοποθετήθηκε σε κάθε νοικοκυριό, οι οικογένειες δεν μπορούσαν να ψαρέψουν ή να κάνουν τα πράγματα πια μετά το σκοτάδι. Τώρα, ο ψαράς μπορεί να αναστείλει τη λάμπα από τα κανό και τα ψάρια τους, οι βιοτέχνες μπορούν να δουλέψουν στην τέχνη τους και τα παιδιά μπορούν να μελετήσουν - ανεξάρτητα από την ώρα.

Το WaterLight μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως μίνι γεννήτρια. Υπάρχει μια θύρα USB από τη μία πλευρά που επιτρέπει στον χρήστη να φορτίζει μικρές συσκευές, όπως ένα smartphone. Αυτή η εύχρηστη δυνατότητα παρέχει πρόσβαση στην επικοινωνία όπου κι αν βρίσκεστε, όποτε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.


Πηγή

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.