Οι γενικοί κανόνες του ΚΟΚ για τα Ε.Π.Η.Ο


Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έθεσε σε λειτουργία τον νόμο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα το 2020. Έτσι έκανε μια καινούργια προσθήκη στον Κ.Ο.Κ. κατηγορίας Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων) στην κατηγορία αυτή βρίσκονται και τα ηλεκτρικά πατίνια. Το 2021 αναθεωρήθηκαν οι κανόνες και τέθηκαν σε ισχύη στις 16 Μαρτίου 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες θα διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες με βάση την ταχύτητα τους.

1 Κατηγορία με ταχύτητα έως 6Km/h

Η πρώτη κατηγορία αφορά οχήματα τα οποία έχουν τελική ταχύτητα 6Km/h στα οποία θα επιτρέπετε να κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια και στους ποδηλατόδρομους αλλά όχι στο οδικό δίκτυο.

2 Κατηγορία με ταχύτητα έως 25Km/h

Στην δεύτερη κατηγορία όπου είναι και η δημοφιλέστερη κατηγορία στην Ελλάδα θα λέγαμε όσο αφορά οχήματα με τελική ταχύτητα έως 25Km/h. Δεν χρειάζεται να βγάλετε δίπλωμα για αυτά. Βάση νόμου πρέπει οδηγός να είναι πάνω από 15 ετών.
  

1. Η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική, ενώ υποχρεωτική είναι και η χρήση αντανακλαστικού εξοπλισμού κατά την οδήγηση τη νύχτα. Η χρήση του κράνους δεν είναι υποχρεωτική για τα Ε.Π.Η.Ο. ατόμων με αναπηρία.

2. Ως μέγιστη ταχύτητα για τα Ε.Π.Η.Ο. ορίστηκαν τα 25 χλμ./ώρα.
 

3. Τα Ε.Π.Η.Ο. της δεύτερης κατηγορίας (τελική έως 25 χλμ./ώρα) υποχρεούνται να κυκλοφορούν σε ποδηλατόδρομους, όταν αυτοί υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν τότε θα πρέπει να κινούνται στο δεξί άκρο του οδοστρώματος.

4. Τα Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα πρέπει να φέρουν κουδούνι, ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα ερυθρό αντανακλαστικό πίσω. Το εμπρός φως και το πίσω αντανακλαστικό δεν είναι απαραίτητα αν δεν κυκλοφορούν το βράδι.

5. Η εν κινήσει χρήση ακουστικών ή κινητού τηλεφώνου απαγορεύεται. Συσκευές ήχου ή κινητά τηλέφωνα επιτρέποντα μόνο εάν είναι τοποθετημένα σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.
 

6. Η χρήση των Ε.Π.Η.Ο. είναι αυστηρά προσωπική. Απαγορεύεται δηλαδή η μεταφορά επιπλέον επιβατών.

7. Απαγορεύεται στους οδηγούς των Ε.Π.Η.Ο. να κινούνται παράλληλα ανά δύο ή περισσότεροι.

8. Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να κρατούν με τα δύο χέρια το τιμόνι εφόσον αυτό υπάρχει, εκτός από όταν ενημερώνουν τους υπόλοιπους για αλλαγή κατεύθυνσης.

9. Όπου κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο είναι υποχρεωμένοι να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών, ενώ υποχρεούνται παράλληλα να τους παραχωρούν προτεραιότητα.

10. Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος οι οδηγοί υποχρεούνται να οδηγούν τα ηλεκτρικά τους οχήματα βαδίζοντας.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet για να συνεχίσω. Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.