Δείτε γιατί τα smartphone υψηλής τεχνολογίας έχουν περισσότερη μνήμη RAM από έναν μέσο υπολογιστή


Τα κορυφαία smartphones διαθέτουν περισσότερη μνήμη RAM από τον μέσο φορητό υπολογιστή για παιχνίδια. Τα smartphone τελευταίας τεχνολογίας όπως το OnePlus 8 Pro, το Samsung Galaxy Note 20 Ultra, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, Xiaomi Mi 11 διατίθενται σε επιλογές των RAM 12 GB. Εν τω μεταξύ, ένας φορητός υπολογιστής όπως το AUS TUF Gaming F15 διαθέτει μνήμη 8 GB. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως η βελτιστοποίηση λογισμικού και εφαρμογών, ο τύπος μνήμης κ.λπ., που ευθύνονται για μια τέτοια τάση.

Να γιατί τα smartphone χρειάζονται περισσότερη μνήμη RAM από έναν μέσο υπολογιστή.

Η μνήμη RAM DDR4 και LPDDR4

Καταρχάς, ο τύπος μνήμης RAM που υπάρχει σε ένα smartphone και υπολογιστή είναι διαφορετικός. Τα smartphone χρησιμοποιούν χαμηλή ισχύ διπλού ρυθμού δεδομένων ή μνήμη RAM LPDDR, και όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτός ο τύπος μνήμης έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με χαμηλή ισχύ. Για παράδειγμα, τα smartphone χρησιμοποιούν σήμερα LPDDR4 ή LPDDR5 RAM. Κάθε νέα γενιά της μνήμης RAM LPDDR θα συνοδεύετε από απόδοση, και θα καταναλώνει λιγότερη ισχύ από το LPDDR4. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται συνήθως σε κινητές συσκευές όπως ορισμένα ultrabooks, tablet και, σε αυτήν την περίπτωση, smartphone υψηλής τεχνολογίας.

Ακόμη, ένας σταθερός υπολογιστής ή ένας φορητός υπολογιστής για παιχνίδια χρησιμοποιεί διπλό ρυθμό δεδομένων ή μνήμη RAM DDR. Από το 2014, το DDR4 είναι η τυπική μνήμη RAM που χρησιμοποιείται σε διάφορους βασικούς σταθερούς υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές. Η επόμενη γενιά, η DDR5 RAM, πιθανότατα θα κατακλήσει την αγορά το 2021. Επιπλέον, κάθε νέα γενιά της DDR RAM καταναλώνει λιγότερη ισχύ και προσφέρει περισσότερη απόδοση από την παλαιότερη γενιά.

Η λειτουργία και των δύο τύπων μνήμης είναι απολύτως η ίδια. Κάθε φορά που ανοίγετε μια εφαρμογή, δεν έχει σημασία αν βρίσκεται στον υπολογιστή σας ή στο smartphone σας. Η μνήμη σάς επιτρέπει να αποθηκεύετε προσωρινά αυτό το πρόγραμμα και να κάνετε εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων στο παρασκήνιο.

Συμφωνα με το fossbytes.com παρακάτω θα δείτε τη διαφορά απόδοσης μεταξύ διαφορετικών τύπων RAM. LPDDR4 εναντίον LPDDR5 εναντίον DDR4 εναντίον DDR5 RAM


 LPDDR4 εναντίον LPDDR5

Μεταξύ των LPDDR4 και LPDDR5 υπάρχει η μνήμη RAM LPDDR4X. Είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση της μνήμης RAM LPDDR4, όπου το X μπορεί να σημαίνει "εκτεταμένο" ή "επιπλέον". Το LPDDR4X χρησιμοποιεί τάση 0,6 βολτ, περίπου 50% λιγότερο από το LPDDR4, και έχει ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που κυμαίνεται από 3200 έως 4267 MT / s. Εάν αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά μεταξύ MT / s (Mega Transfers per Second) και MHz, τότε απλά, τα MT / s είναι ο πιο ακριβής τρόπος μέτρησης της ταχύτητας μνήμης από τα MHz.

Μπορείτε να δείτε ότι η διαφορά μεταξύ LPDDR4 και LPDDR5 RAM είναι τεράστια. Ακόμη η μνήμη RAM DDR4 και DDR5 αντιπροσωπεύει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της απόδοσης, αλλά οι αριθμοί απόδοσης ισχύος είναι σχετικά χαμηλοί.

Επιπλέον, εδώ είναι μια σύγκριση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων μεταξύ των δύο διαφορετικών τύπων RAM.


Εδώ, ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η μνήμη RAM του υπολογιστή είναι ταχύτερη από τη μνήμη RAM smartphone. Δεν είναι λοιπόν ότι δύο συσκευές που έχουν το ίδιο μέγεθος μνήμης θα προσφέρουν παρόμοια απόδοση.

Χρήση RAM σε σύγχρονα smartphone

Τα σύγχρονα smartphone έχουν περισσότερη μνήμη RAM για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι οι νεότερες εφαρμογές και παιχνίδια για κινητά που απαιτούν περισσότερη μνήμη για να λειτουργούν ομαλά. Για παράδειγμα, το Asphalt 9 καταναλώνει περίπου 1 GB μνήμης LPDDR4. Παιχνίδι που είναι φτιαγμένο σε πλατφόρμα ανοιχτού κόσμου RPG Gensin Impact, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, χρειάζεται περίπου 1 GB μνήμης συστήματος για να λειτουργεί ομαλά, σύμφωνα με την επίσημη απαίτησή του παιχνιδιού.

Ο δεύτερος λόγος είναι η βελτιστοποίηση λογισμικού. Πολλά κινητά τηλέφωνα τρέχουν σήμερα μια τροποποιημένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android, η οποία καταναλώνει ένα ποσοστό της μνήμης του συστήματος από την αρχή. Μπορείτε να δείτε την ποσότητα μνήμης που χρησιμοποιείται από διαφορετικές εφαρμογές στο smartphone. Σε ένα μέσο σύστημα, οι εφαρμογές μπορούν να καταναλώνουν περίπου 2 GB μνήμης RAM 3 GB στη συσκευή.

Τα smartphone χρειάζονται περισσότερη μνήμη RAM επειδή γίνονται πιο ισχυρά και μπορούν να εκτελούν εφαρμογές με έντονη γραφική παράσταση. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το παραπάνω Genshin Impact. Το παιχνίδι παλεύει να διατηρήσει σταθερό 30 FPS στην κονσόλα PS4 μου, αλλά τρέχει σε 60 FPS  στο Oneplus 7T Smartphone στις ρυθμίσεις γραφικών Ultra.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα smartphone δεν μπορεί να την "παλέψει" με 4 GB ή 6 GB μνήμης RAM. Τα smartphone της Apple αποδεικνύουν ότι μέσω έξυπνης βελτιστοποίησης, μπορείτε να εκτελέσετε μεγάλο αριθμό εφαρμογών σε smartphone με 4 GB μνήμης RAM. Όταν μιλάω για βελτιστοποίηση, εννοώ συγκεκριμένα τη μείωση της χρήσης μνήμης RAM από το λειτουργικό σύστημα και τη διεπαφή χρήστη. Διότι όπως είδαμε παραπάνω υπάρχουν παράγοντες που καταναλώνουν μόνιμα πολλή μνήμη συστήματος.

Τα δύο smartphone με τις καλύτερες πωλήσεις της Apple, το iPhone XR και το iPhone 11, είχαν μνήμη συστήματος 3 GB και 4 GB, αντίστοιχα. Και είναι μερικά από τα γρηγορότερα smartphone στην αγορά αυτή τη στιγμή που γράφετε το άρθρο.

Η βελτιστοποίηση λογισμικού επηρεάζει τη μνήμη RAM smartphone;
Η βελτιστοποίηση λογισμικού επηρεάζει τη μνήμη RAM του smartphone με αρκετά σημαντικό τρόπο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δοκιμή μνήμης που έγινε από το YouTuber TechNick, η έκδοση OnePlus 7T 8GB νίκησε την έκδοση OnePlus 8 Pro 12 GB. Στη δοκιμή, ο YouTuber άνοιξε και άλλαξε μεταξύ 50 εφαρμογών Android και στα δύο τηλέφωνα. Στο τέλος του τεστ, το OnePlus 7T μπόρεσε να διατηρήσει ανοιχτό 29 εφαρμογές, κερδίζοντας το OnePlus 8 Pro, το οποίο μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτές μόνο 25 εφαρμογές στο παρασκήνιο.

Το YouTuber αναγνώρισε αυτήν τη διαφορά απόδοσης στον μεγαλύτερο αριθμό ενημερώσεων κώδικα που έχει λάβει το OnePlus 7T κατά τη διάρκεια του έτους. Εν τω μεταξύ, το OnePlus 8T είναι μια νέα καταχώρηση στη σειρά και δεν έχει λάβει αρκετές ενημερώσεις για να βελτιστοποιήσει πλήρως τη χρήση της μνήμης του.

Παρ 'όλα αυτά, το τεστ δείχνει σαφώς ότι η βελτιστοποίηση λογισμικού παίζει μεγάλο ρόλο στη διαχείριση της μνήμης RAM και το να έχεις περισσότερη μνήμη δεν αποτελεί αντιστάθμιση για την έλλειψη αυτής.Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα τέχνασμα μάρκετινγκ

Στην περίπτωση του Android, το ποικίλο εύρος του υλικού στο οποίο λειτουργεί, κάνει τη βελτιστοποίηση του λογισμικού ακόμα πιο δύσκολη. Επίσης, η κατοχή ενός τσιπ μνήμης 12 GB ή 16 GB μέσα σε ένα smartphone θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στην περίπτωση συσκευών Samsung όπως οι Galaxy S και Note Series, οι οποίες προσφέρουν Dex - μια πλήρη λειτουργία desktop που μπορεί να αντικαταστήσει έναν παραδοσιακό υπολογιστή για πολλές καθημερινές εργασίες.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η τοποθέτηση μιας τεράστιας μνήμης σε ένα smartphone θα μπορούσε να είναι μια κίνηση μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν ορισμένοι OEM.


Μπορούν τα smartphone υψηλής τεχνολογίας να αντικαταστήσουν σταθερούς υπολογιστές;


Καθώς τα smartphone συνεχίζουν να λαμβάνουν νέα και ισχυρά SoC με κάθε χρόνο, θα δούμε περισσότερες εφαρμογές πολλαπλών πλατφορμών. Αν και τα smartphone δεν μπορούν ακόμη να αντικαταστήσουν την εργονομία της εργασίας σε επιτραπέζιο υπολογιστή με μεγάλη οθόνη, μπορούν σίγουρα να εκτελέσουν τις ίδιες εφαρμογές με σχεδόν την ίδια απόδοση. Επιπλέον, η Apple παρουσίασε πρόσφατα τα ολοκαίνουργια τσιπ M1 βασισμένα σε ARM για τα βασικά Macbooks, φέρνοντας την πλατφόρμα για κινητά και υπολογιστές ακόμη πιο κοντά.

Έτσι, τα smartphone υψηλής τεχνολογίας έχουν περισσότερη μνήμη RAM από υπολογιστές, επειδή απαιτείται τόσο μεγάλη μνήμη RAM για εύκολη αποθήκευση και εκτέλεση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού εφαρμογών σε αυτές τις συσκευές. Το 2020, κατά μέσο όρο, εγκαθίστανται 60 έως 90 εφαρμογές σε smartphone και καθώς προχωράμε, ο αριθμός των εφαρμογών θα αυξηθεί μόνο.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet για να συνεχίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.