Fugaku:Ο νέος ισχυρός υπερυπολογιστής στον κόσμο

Η Ιαπωνία μπορεί πλέον να καυχιέται ότι έχει στη διάθεση της τον ισχυρότερο του κόσμου και μάλιστα παίρνει και μια ακόμη πρωτιά, καθώς ο Fugaku αποτελεί τον πρώτο υπερυπολογιστή που φτάνει στην κορυφή με επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM.

Συγκεκριμένα, διαθέτει 158.976 custom 48-core A64FX SoCs της Fujitsu που αποδίδουν ισχύ 415.5 petaflops σε κανονική λειτουργία και έχουν ταβάνι το 1 exaflop. Αν συγκρίνουμε αυτές τις επιδόσεις με το Νο. 2 της λίστα των ισχυρότερων υπερυπολογιστών, ο Fugaku είναι κατά 2.8 φορές πιο δυνατός. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν διαθέτει ξεχωριστούς επεξεργαστές γραφικών.

Η Fujitsu κατασκεύασε τον επεξεργαστή χρησιμοποιώντας τα σχέδια της ARM, η οποία ανήκει στην Ιαπωνική SoftBank. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του Fugaku ξεπέρασε το $1 δισεκατομμύριο και χρειάστηκαν περίπου 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αν αναρωτιέστε σε τι θα φανεί χρήσιμο ένα τέτοιο “κτήνος”, ο Fugaku χρησιμοποιείται ήδη για την έρευνα κατά του κορωνοϊού.

Καλή η πρωτιά για τον Fugaku, αλλά αυτή δεν θα κρατήσει για πολύ. Η Cray Computing συνεργάζεται με την AMD για την κατασκευή ενός υπερυπολογιστή που θα φτάσει το 1.5 exaflop σε απόδοση για λογαριασμό του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.