Ο ανθρώπινος ιδρώτας μπορεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες και να τροφοδοτήσει συσκευές

 Στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στη Σκωτία μηχανικοί έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία που επιτρέπει στις φορητές συσκευές, όπως οι ανιχνευτές γυμναστικής,smartwatch, να τροφοδοτούνται με ιδρώτα και όχι με μπαταρίες.Ο πρωτοποριακός, εύκαμπτος υπερσυμπιεστής επιτρέπει τον ιδρώτα να αντικαθιστά τους ηλεκτρολύτες που βρίσκονται στις συμβατικές μπαταρίες. Χρειάζονται μόνο 20 μικρολίτρα υγρού για να επαναφορτιστεί πλήρως και μπορεί να επιβιώσει 4.000 κύκλους.

Ο καθηγητής Ravinder Dahiya, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε:

Οι συμβατικές μπαταρίες είναι φθηνότερες και άφθονες από ποτέ, αλλά κατασκευάζονται συχνά χρησιμοποιώντας μη βιώσιμα υλικά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Αυτό τους καθιστά δύσκολο να απορρίψουν με ασφάλεια, και ενδεχομένως επιβλαβείς σε φορητές συσκευές, όπου μια σπασμένη μπαταρία μπορεί να χύσει τοξικά υγρά στο δέρμα.
Η λειτουργία



Ένα λεπτό στρώμα ενός ειδικού πολυμερούς επικαλύπτεται σε ένα κομμάτι υφάσματος από πολυεστερική κυτταρίνη, και καθώς το ύφασμα απορροφά τον ιδρώτα, τα αρνητικά και θετικά ιόντα στον ιδρώτα του χρήστη αλληλεπιδρούν με την επιφάνεια του πολυμερούς. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μια ηλεκτροχημική αντίδραση που παράγει ενέργεια.

Η ομάδα επέλεξε συγκεκριμένα το ύφασμα από πολυεστερική κυτταρίνη επειδή είναι απίστευτα απορροφητικό και το πολυμερές ενεργεί ως ηλεκτρόδιο του υπερκαταναλωτή ενώ προσφέρει ευελιξία, υψηλή αγωγιμότητα και φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Το ανθρώπινο ιδρώτα μπορεί σύντομα να τροφοδοτήσει τις συσκευές και να αντικαταστήσει τις μπαταρίες.

Δοκιμή

Μόλις οι ερευνητές οριστικοποίησαν τη νέα τους τεχνολογία δοκίμασαν την αποτελεσματικότητά του με το να τρέχουν εθελοντές σε ένα διάδρομο και σε εξωτερικούς χώρους φορώντας μια κυψέλη 2cm x 2cm της συσκευής. Καθώς οι δρομείς άρχισαν να ιδρώνουν η συσκευή παρήγαγε περίπου δέκα milliwatts ισχύος, η οποία την κράτησε μέχρι να σταματήσει ο δρομέας.

Η Καθηγητής Ντάχια:

Αυτό που καταφέραμε να κάνουμε για πρώτη φορά είναι να δείξουμε ότι ο ανθρώπινος ιδρώτας παρέχει μια πραγματική ευκαιρία να εξαλειφθούν πλήρως αυτά τα τοξικά υλικά, με εξαιρετική απόδοση φόρτισης και εκφόρτισης. Καθώς οι φορητές συσκευές όπως τα μόνιτορ υγείας συνεχίζουν να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους, ανοίγει τη δυνατότητα μιας ασφαλέστερης, πιο φιλικής προς το περιβάλλον μεθόδου παραγωγής βιώσιμης ισχύος - όχι μόνο για φορητά, αλλά και επίσης για αναδυόμενες περιοχές όπως ηλεκτρονικά ποδήλατα και ηλεκτρικά οχήματα, όπου η ισοδύναμη λύση ιδρώτα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο ιδρώτα.
Αυτή δεν είναι η πρώτη καινοτόμος τεχνολογία που έχει αναπτύξει ο καθηγητής Dahiya και η ομάδα του. Προηγουμένως, έφτιαχναν «ηλεκτρονικό δέρμα με ηλιακή ενέργεια», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη ρομποτική και την προσθετική. Τα επόμενα βήματα του καθηγητή Dahiya είναι να δουν αν μπορούν να ενσωματώσουν τη δύναμη του ιδρώτα σε αυτές τις συσκευές.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet για να συνεχίσω. Το συγκεκριμένο άρθρο ανανεώνετε συχνά όπως και άλλα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.