Windows XP:Πως θα τα έχεις ακόμη λειτουργικά το 2021 είναι δυνατόν;

Το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο το λειτουργικό που είναι ακόμη και σήμερα σύμφωνα με το Νetmarketshare σε ποσοστό παγκοσμίως στο 1.37% στους σταθερούς και φορητούς υπολογιστές,το πολύ σκληρό για να πεθάνει λειτουργικό σύστημα τα Windows XP είναι ακόμα ζωντανά, ναι αλλά μπoρούν όμως να είναι και λειτουργικά και ασφαλή; Μετά από 19 χρόνια από την επίσημη κυκλοφορία τους τα μάτια της Microsoft δεν έχουν φύγει τελείως από το λειτουργικό αυτό και εξακολουθεί να παρακολουθεί τα Windows XP.Τα Windows XP έπαψαν να υποστηρίζονται στις 8 Απριλίου 2014 παρόλα αυτά το λειτουργικό αυτό χρησιμοποιείτε ακόμη και σήμερα.Τώρα ο λόγος για τον οποίο πρέπει κάποιος να εγκαταλείψει αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι ότι υπάρχει έλλειψη ενημερώσεων ασφαλείας και υποστήριξης λογισμικού για αυτό είναι δηλαδή πιο ευάλωτος σε κινδύνους ασφάλειας και ιούς.Και δεν μιλάμε μόνο για την Microsoft αλλά και για τρίτες εφαρμογές αφού τα περισσότερα προγράμματα δεν υποστηρίζουν το λειτουργικό αυτό σύστημα και δεν εγκαταστήνονται σε αυτό παρά μόνο οι παλιές τους εκδόσεις.Αν κάποιος θέλει να εγκαταστήσει τα Windows XP για να αναστήσει τον παλιό του σταθερό/φορητό υπολογιστή για δικού του λόγους μπορεί να το κάνει.Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσετε μέσα από τα Windows 10.



Και από εδώ μπορείτε για όσους ενδιαφέρονται να κατεβάσουν το SP3 για τα Windows XP Professional στα ελληνικά!

Και εδώ στην αγγλική έκδοση το ανεπίσημο SP4.

Ασφάλεια


Όπως ανάφερα παραπάνω Microsoft έχει σταματήσει την επίσημη υποστήριξη των Windows XP και οι κίνδυνοι στον τομέα ασφάλεια είναι μεγάλοι.Μπορείτε να προστατευθείτε εν μέρη με ένα δωρεάν πρόγραμμα προστασίας όπως είναι το Bit Defender,AVG,AVAST και με πληρωμή NORTON και Kaspersky.Αφού εγκαταστήσετε ένα από αυτά να τα ενημερώνετε εγκαθιστώντας τις πιο πρόσφατες επίσημες ενημερώσεις.Έτσι προστατεύετε τον υπολογιστή σας από βασικούς ιούς και μπορείτε επίσης να ασφαλίσετε τα προγράμματα και το λογισμικό σας.Ακόμη μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τα Windows XP με ενημερώσεις μέχρι τις 8 Απριλίου 2014 αν για παράδειγμα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows XP το κάνετε αυτό αλλά μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε τις ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας το συντομότερο δυνατόν και πριν πάτε σε απευθείας σύνδεση στο διαδίκτυο.

Bitdefender Antivirus Δωρεάν έκδοση
Bitdefender Antivirus  (Για υπολογιστές που δεν υποστηρίζουν SSE2)

Αυτή η έκδοση είναι εύκολη στη ρύθμιση και τη ρύθμιση παραμέτρων χρησιμοποιεί πολύ λίγους πόρους συστήματος, ώστε ο υπολογιστής σας να μην έχει καθυστερήσεις και δεν σας κάνει να κάνετε αναβάθμιση σε προτάσεις υψηλής ποιότητας.Ενημερώνετε κανονικά με τις τελευταίες απειλές αλλά όχι η έκδοση.(Προτείνεται)

Avast Δωρεάν έκδοση
Avast (Για υπολογιστές που δεν υποστηρίζουν SSE2)

Μπορεί να ανιχνεύσει προηγουμένως άγνωστους ιούς και κακόβουλα προγράμματα, συν το πλέον εγκατεστημένο προϊόν προστασίας από ιούς και υποστηρίζει πλήρως και τα Windows XP. (Προτείνεται)

AVG Δωρεάν έκδοση
AVG (Για υπολογιστές που δεν υποστηρίζουν SSE2)

Ένα ολοκληρωμένο λογισμικό προστασίας που σας προσφέρει προστασία από ιούς και σφάλματα από  με προγραμματισμένη σάρωση, σαρωτές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνδέσμων, αυτόματες ενημερώσεις και πολλά άλλα. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν και να απολαύσετε τα Windows XP στον υπολογιστή σας.

Ακόμη μπορείτε να τα συνδυάσετε με τα ακόλουθα προγράμματα προστασίας μην ανησυχείτε καθώς δεν θα "τρέχουν" μαζί με το κύριο λογισμικό προστασία σας.

Malwarebytes Anti-Malware (Η έκδοση μπορεί να μην ενημερώνετε αλλά ενημερώνετε μέχρι και σήμερα οι βάσης δεδομένων). (Προτείνεται)


Spybot Search & Destroy 2.4 (Η έκδοση μπορεί να μην ενημερώνετε αλλά ενημερώνετε μέχρι και σήμερα οι βάσης δεδομένων). (Προτείνεται)

Super AntiSpyware 10.0.1238 (Η έκδοση μπορεί να μην ενημερώνετε αλλά ενημερώνετε μέχρι και σήμερα οι βάσης δεδομένων). (Προτείνεται)

Τελικό συμπέρασμα
Επιλέξτε ένα από τα παραπάνω σαν κύριο λογισμικό προστασίας (antivirus) και στη συνέχεια εγκαταστήστε και τα τρία προγράμματα Malwarebytes Anti-Malware,Spybot Search & Destroy 2.4,Super AntiSpyware.Δεν τρέχουν όλα μαζί στο παρασκήνιο μην σας απασχολεί αυτό εκτός και αν σας το ζητήσουν να αρνηθείτε. Σκανάρεται πρώτα με το ένα μετά με το άλλο και αυτό είναι όλο.

Φυλλομετρητές (Browsers)



Μην χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer αφήστε τον απλά να υπάρχει.Χρησιμοποιείστε τον K-Meleon,Google Chrome ή τον Mozilla Firefox.

Επειδή οι υπολογιστές που χρησιμοποιείτε με τα Windows XP υποστηρίζουν μόνο τις παρακάτω παλιές έκδοσης φυλλομετρητών (browsers) και σας εμφανίζουν μηνύματα αναβάθμισης όπως "Το πρόγραμμα περιήγησης δεν υποστηρίζεται" και δεν μπορείτε να μπείτε ή σας εμφανίζει την απλή έκδοση της ιστοσελίδας ή την κινητή (mobile) όπως γίνετε στο πχ. Facebook,Twitter,Instagram,Youtube,Gmail,Yahoo κ.α.Με τον φυλλομετρητή K-Meleon εμφανίζονται οι πραγματικές ενημερωμένες ιστοσελίδες.Δεν χρειάζετε καν εγκατάσταση κατεβάζετε τα αρχεία τα οποία βρίσκονται σε ένα φάκελο και το "τρέχετε" απευθείας.Από εμφάνιση δεν λέει πολλά αλλά αυτό θα αλλάξει μελλοντικά συμφωνά με τους προγραμματιστες του K-Meleon αλλά μπορείτε να επιλέξετε ένα από τις εμφανίσεις.Να έχετε ενεργοποιημένα τα Cookies,Java,Javascript,Images.

 K-Meleon

Ο K-Meleon είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης ανοιχτού κώδικα βασισμένο στον Firefox μοναδικό θα λέγαμε στο είδος του αφού σου επιτρέπει μέσα από αυτό και συγκεκριμένα από την έκδοση K-Meleon / 76.4.1 να μπεις σε όποια ιστοσελίδα θες χωρίς περιορισμούς ακόμα και για υπολογιστές που δεν υποστηρίζουν SSE2! Το πιο σημαντικό είναι ότι υποστηρίζει HTML5.Το Youtube και άλλες σελίδες λειτουργούν πλήρως.(Προτείνεται)


Google Chrome

Η τελευταία έκδοση που υποστήριζε τα Windows XP ήταν η Google Chrome 49 (έκδοση 49.0.2623.112 m).Και για υπολογιστές που δεν υποστηρίζουν SSE2 υπάρχει η έκδοση Google Chrome 34 (Είναι νομίζω στα  ρώσικα αλλά μπορείτε να αλλάξετε την γλώσσα μέσα από τις ρυθμίσεις. Αφού την αλλάξετε κλειστε τον και ανοίξετε και πάλι τον chrome.Περιηγηθείτε λίγο στο ίντερνετ και θα αλλάξουν αυτόματα και τα μενού σε ελληνικά).Μπορείτε ακόμα και να εγκαταστήσετε κάποιες επεκτάσεις (adblock,extensity κτλ.) που είναι συμβατές με τις έκδοσης αυτές από το Chrome store. (Προτείνεται)

Mozilla Firefox
Η τελευταία, υποστηριζόμενη έκδοση του Firefox ήταν η 52.9.0esr 32bit για τα Windows XP και Vista.Αν δεν εγκαταστήσετε αυτή την έκδοση μπορείτε να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε αυτή την έκδοση 48.0.1 32bit.

Comodo ice Dragon
Ο φυλλομετρητής (browser) Comodo ice Dragon στην έκδοση 38.0.5 είναι ένας γρήγορος και ευέλικτος φυλλομετρητής ιστού που βασίζεται στο Mozilla Firefox ο οποίος διαθέτει πολλές βελτιώσεις ασφάλειας  επιδόσεων και λειτουργιών σε σχέση με τον πυρήνα. Πλήρως συμβατό με τις προσθήκες και τις επεκτάσεις του Firefox όμως σε αυτή την έκδοση επειδή είναι πολύ παλιά δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε καμία απολύτως επέκταση όμως το πιο σημαντικό είναι ότι υποστηρίζει HTML5.

Τελικό συμπέρασμα
Το καλύτερο είναι να εγκαταστείσετε τον Google Chrome (είναι πιο ελαφρύ για το σύστημα σας) και τον K-Meleon οπότε αν μια σελίδα δεν ανοίγει με τον Chrome την ανοίγετε με τον K-Meleon.Τα βίντεο στο Youtube μπορείτε να τα παρακολουθείτε στον Chrome (m.youtube.com) και το Facebook (m.facebook.com).Στον K-Meleon Youtube και το Facebook λειτουργούν πλήρως με μια εξέρεση ότι στο Facebook δεν λειτουργεί το messenger.

Σουίτες γραφείου



Microsoft Office 2010
Η τελευταία έκδοση του Microsoft Office που λειτουργεί με τα Windows XP είναι η 32-bit έκδοση  του Office 2010. Η Microsoft θα υποστηρίξει το Office 2010 έως τις 13 Οκτωβρίου του 2020.Μπορείτε να την κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα τις Microsoft αλλά πρέπει να διαθέτετε ένα έγκυρο κλειδί προϊόντος.

LibreOffice
Το LibreOffice είναι μια σουίτα ανοιχτού κώδικα μοιάζει πολύ με τα Office και είναι απολύτως δωρεάν και μάλιστα ενημερωμένη ακόμα και σήμερα για τα Windows XP.

Το καλύτερο το κράτησα για το τέλος 😜 μετατρέψτε τα Windows XP σε WINDOWS 10!



Άλλα προγράμματα που μπορείτε να εγκαταστήσετε και λειτουργούν πλήρως στα Windows XP

  • VLC media player:Δημοφιλές δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων για διάφορες μορφές ήχου,βίντεο και εικόνας.Έκδοση 2.2.8
  • Auslogics Registry Cleaner:Το Auslogics Registry Cleaner είναι σχεδιασμένο για γρήγορη και ασφαλή βελτιστοποίηση του μητρώου. Θα εντοπίσει και θα διορθώσει διάφορα σφάλματα μητρώου και θα διασφαλίσει ότι ο υπολογιστής σας λειτουργεί τόσο καλός όσο και νέος.
  • CCleaner:Το CCleaner είναι ένα ισχυρό και εύχρηστο βοηθητικό πρόγραμμα που καθαρίζει και βελτιστοποιεί τον υπολογιστή σας για να εξασφαλίσει την καλύτερη απόδοση. Eκδ. 5.26.5937
  • EVGA Precision X:Υπερχρονίστε(overclocking) την κάρτα γραφικών nVIDIA.Έκδοση 3.0.2
  • Defraggler:Eίναι ένα εργαλείο ανασυγκρότησης αρχείων.Έκδοση 2.22.995
  • ImgBurn:Αντιγραφή CD-DVD,.ISO κτλ.Υποστηρίζει τα Windows XP μέχρι σήμερα.

  • CDBurnerXP:Το CDBurnerXP είναι μια δωρεάν εφαρμογή για την εγγραφή CD και DVD συμπεριλαμβανομένων Blu-Ray και HD-DVD.Υποστηρίζει τα Windows XP μέχρι σήμερα.
  • IrfanView:Το IrfanView είναι ένα γρήγορο και συμπαγές πρόγραμμα προβολής και μετατροπέας εικόνων.Υποστηρίζει τα Windows XP μέχρι σήμερα.
  • Recuna:Δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα των Windows για να επαναφέρετε αρχεία που έχουν διαγραφεί κατά λάθος από τον υπολογιστή σας.Υποστηρίζει τα Windows XP μέχρι σήμερα.
  • Revo Uninstaller:Ένα πρωτοποριακό εργαλείο απεγκατάστασης δωρεάν λογισμικού πολύ πιο γρήγορα.Υποστηρίζει τα Windows XP μέχρι σήμερα.
  • Speccy:Το Speccy είναι ένα προηγμένο εργαλείο πληροφοριών συστήματος για τον υπολογιστή σας.Έκδοση 1.30.728
  • SumatraPDF:Είναι ένα δωρεάν PDF, eBook (ePub, Mobi), XPS, DjVu, CHM, Comic Book (CBZ και CBR) αναγνώστη για τα Windows.Υποστηρίζει τα Windows XP μέχρι σήμερα.
  • 7-zip:Το 7-Zip είναι αρχείο αρχειοθέτησης με υψηλή αναλογία συμπίεσης.Υποστηρίζει τα Windows XP μέχρι σήμερα.
  • qBittorrent:Κατεβάστε αρχεία torrent. Έκδοση 4.1.9.1
  • XPS Viewer EP:Για να μπορείτε να προβάλετε και να εκτυπώσετε έγγραφα XPS, το δωρεάν XPS Viewer της Microsoft πρέπει να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας.Κάποιοι εκτυπωτές που είναι συμβατή με τα Windows XP χρειάζονται για να εκτυπώσουν αυτό το πρόγραμμα.(Canon,Epson,Hp)Υποστηρίζει τα Windows XP μέχρι σήμερα.
  • Audacity:Το Audacity είναι ένα δωρεάν και εύκολο στη χρήση πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου.Έκδοση 2.0.1
Αν δεν λειτουργεί κάποιος σύνδεσμος παρακαλώ σχολιάστε.

Η ανάρτηση ενημερώθηκε στις 18/01/2022
 
Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet για να συνεχίσω.

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.