Ο αντικαταστάτης της SIM κάρτας η eSIM

Σήμερα όλοι γνωρίζουμε τις φυσικές κάρτες SIM που έχουμε στα κινητά μας tablet κτλ. σε τρία μεγέθη Κλασσικής SIM,Micro SIM,Nano SIM η εξέλιξη της κάρτας αυτής λοιπόν είναι η εικονική-ψηφιακή κάρτα eSIM.Η οποία θα είναι ενσωματωμένη στις συσκευές και θα είναι έτοιμη για να την ενεργοποιήσετε απλά με ένα σκανάρισμα QR CODE για ενεργοποίηση της συσκευής σας.Το μέγεθος που καταλαμβάνει μια eSIM στο εσωτερικό της συσκευής είναι έως και 50% μικρότερο από αυτό μιας nano sim.


Τι είναι η eSIM (embedded = ενσωματωμένο) SIM) κάρτα.

Οι σημερινές SIM κάρτες είναι ουσιαστικά ένα chip το οποίο και τοποθετούμε στην συσκευή μας και στη συνέχεια αυτό στέλνει σήμα από την κεραία του κινητού μας στην κεραία της κινητής τηλεφωνίας.Η κάρτες eSIM έρχονται εγκατεστημένες στις συσκευές σε μορφή τσιπ με δυνατότητα επανεγγραφής ενσωματωμένο στο chipset της συσκευής χωρίς όμως ο χρήστης να έχει πρόσβαση σ' αυτό ,ακόμα δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε ένα κατάστημα ή να την τοποθετήσετε στην συσκευή σας,θα λαμβάνετε μια επιστολή με τον QR κωδικό ενεργοποίησης του eSIM προφίλ σας ο οποίος είναι μοναδικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά.Η eSIM έχει όπως και η SIM κάρτες έχουν κωδικούς PIN και PUK τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για πρόσθετη ασφάλεια.

Για την ενεργοποίηση της συνδέεστε σε ένα δίκτυο Wi-Fi σαρώνοντας τον κωδικό ενεργοποίησης και έτσι το eSIM προφίλ σας θα εγκατασταθεί αυτόματα στη συσκευή σας και παράλληλα θα εγγραφείτε και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που επιλέξατε.Ακόμη αν σε περίπτωση κάνετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στην συσκευή σας η eSIM παραμένει ενεργοποιημένη και λειτουργεί κανονικά.

Τα πλεονεκτήματα της eSIM


  • Θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε δυο αριθμούς στην ίδια συσκευή θα έχετε τη δυνατότητα πραγματοποίησης και λήψης φωνητικών κλήσεων αποστολής και λήψης μηνυμάτων SMS και MMS.
  • Δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε ένα κατάστημα για την αγορά της.
  • Δεν απαιτείται η αλλαγή της στην περίπτωση που αποφασίσετε να μεταβείτε σε ένα άλλο δίκτυο.Το μόνο που απαιτείται είναι ένας επαναπρογραμματισμός του chip.
  • Από την πλευρά των κατασκευαστών ή eSIM είναι μικρότερη σε μέγεθος και έτσι βοηθά να ενσωματωθούν περισσότερα χαρακτηριστικά στις συσκευές.


Είδη υπάρχουν συσκευές που υποστηρίζουν την εν λόγω τεχνολογία όπως το πρώτο κινητό με eSIM που ήταν το Pixel 2 αλλά και σε smartphones της Apple (iPhone XS,iPhone XS Max,iPhone XR,iPad Pro 11” 4G+, iPad Pro 12.9 3rd Generation 4G+, iPad Mini 5th Gen WiFi+Cell, iPad Air 3rd Gen. 10.5 WiFi+Cell) και Tablet στο καινούργιο iPad επίσης και της φυσικής SIM στην ίδια συσκευή δηλαδη φυσική και εικονική SIM (SIM+eSIM) αλλά αυτό θα γίνει μετά από την αναβάθμιση τους στο iOS 12 και θα είναι διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένες αγορές και δίκτυα.Το Samsung Galaxy Watch 4G οπού μάλιστα είναι και το πρώτο smartwatch στην Ελλάδα που υποστηρίζει την τεχνολογία eSIM και το SAMSUNG Galaxy Watch Active2 4G,SamsungGalaxy Fold,SamsungGalaxy Z Flip.

Στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουμε γιατί είναι αρκετά πολύπλοκο το εγχείρημα το οποίο απαιτεί και μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό.Η Cosmote έχει είδη διαθέσιμη αυτή την υπηρεσία για τους πρώτους τρεις μήνες από την έναρξη της υπηρεσίας και μέχρι το τέλος Μαρτίου τα eSIM προϊόντα είναι δωρεάν ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο διατίθενται όπως νέα ενεργοποίηση, αντικατάσταση κλπ.Από την 1η Απριλίου και έπειτα η χρέωση της eSIM διαμορφώνεται στα 9,90 ευρώ (εφάπαξ χρέωση για νέα ενεργοποίηση, αντικατάσταση κλπ.).Αλλά και η Vodafone έχει είδη στα σχέδιά της την υποστήριξη eSIM μέσα στο 2019. Να σας ενημερώσω ότι και οι δύο μητρικές εταιρείες των παρόχων αυτών υποστηρίζουν ήδη eSIM συνδέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γερμανία.Στη WIND αυτή την τεχνολογία δεν την υποστηρίζουν.

Δείτε ακόμα:Ενσωματωμένες κάρτες iSIM στους επεξεργαστές!

Η ανάρτηση ανανεώθηκε στις 29/07/2020

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet για να συνεχίσω. Το συγκεκριμένο άρθρο ανανεώνετε συχνά όπως και άλλα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.