Η Σιδηρά Αρπάγη ή Σιδηρά Χείρα του Αρχιμήδη

Ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός Αρχιμήδης ο οποίος ζούσε τότε στις Συρακούσες με τον τότε βασιλιά των Συρακουσών Ιέρωνα Β’ ο οποίος του είπε να κατασκευάσει πολεμικές μηχανές που θα βοηθούσαν στην άμυνα της πόλης επειδή περίμεναν την επίθεση των Ρωμαίων, μια απ΄ αυτόν των μηχανών που θα αναλύσουμε παρακάτω ήταν και η Σιδηρά Αρπάγη, ή Σιδηρά Χείρα. Μια μηχανή που κατασκεύασε ο Αρχιμήδης η οποία με την βοήθεια της το 213 π.Χ νίκησε την ναυτική πολιορκία των Ρωμαίων με επικεφαλής τον Ρωμαίο ναύαρχο Μάρκο Κλαύδιο Μάρκελλο ο οποίος διέθετε πάνω από 120 πεντήρεις όπου επιτέθηκαν την νύχτα αλλά αιφνιδιάστηκαν από τους Συρακούσιους και από αυτήν την πρωτόγνωρη μηχανή τη "Σιδηρά Χείρ" όπου και βρισκόταν στα τείχη της πόλης, επίσης τα τείχη της πόλης υπήρχαν καταπέλτες που εκτόξευαν πέτρες με αυτόν τον συνδυασμό οι Ρωμαίοι είχαν πολύ μεγάλες απώλειες καθώς βυθίστηκαν πάρα πολλά πλοία. Δεν υπάρχουν δυστυχώς κάποια αρχαιολογικά ευρήματα ή απεικονίσεις της κατασκευής. Την αναφέρουν οι αρχαίοι ιστορικοί περιγράφοντάς την ως ένα είδος γερανού με αγκίστρι.

Η λειτουργία του

Η αρπάγη του Αρχιμήδη ήταν μια πολεμική μηχανή που αποτελούνταν από μια μακριά ξύλινη δοκό που στηριζόταν πάνω σε μια πλατφόρμα. Στην μια άκρη τις δοκού υπήρχε αντίβαρο και στην άλλη που ήταν από την πλευρά της θάλασσας υπήρχε ένας τεράστιος μεταλλικός γάντζος ο οποίος κρεμόταν μέσω μιας αλυσίδας και "αγκίστρωνε" την πλώρη των πλοίων όταν πλησίαζαν αυτά τα τείχη της πόλης τα ανύψωνε και τα ελευθέρωνε απότομα με αποτέλεσμα αυτό να συνθλιβόταν στους βράχους ή στη θάλασσα. Η μηχανή όταν δεν χρησιμοποιούνταν ήταν τοποθετημένη κατά μήκος του τείχους σε οριζόντια θέση ώστε να μην την βλέπουν από τη θάλασσα.

Αναπαραστάσεις...

Το 1999 μια επιστημονική ομάδα σε 7 ημέρες σχεδίασαν, κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την Αρπάγη του Αρχιμήδη όπου είχαν μια τριήρη (μοντέλο) στο λιμάνι μπροστά στα αρχαία τείχη των Συρακουσών την οποία και βύθισαν.

Το 2005 στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Υπερόπλα του Αρχαίου Κόσμου κατασκεύασαν την "Σιδηρά Χείρ" και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ήταν μια λειτουργική κατασκευή.



Δείτε ακόμα:Το οστομάχιον το αρχαιότερο παζλ της ιστορίας από τον Αρχιμήδη

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.