Αγορές καρτών γραφικών από miners αξίας $776 εκατομμυρίων το 2017

Τα νέα, επίσημα στοιχεία για τις πωλήσεις καρτών γραφικών τη χρονιά που πέρασε, είναι αποκαλυπτικά για το τσουνάμι του currency mining που έχει επηρεάσει την αγορά και οδήγησε σε μεγάλες ανατιμήσεις.Η εταιρεία Jon Peddie Research δημοσίευσε τα συνολικά στοιχεία χονδρικών πωλήσεων των GPU (συνολικά για desktop, laptop, ενσωματωμένες και διακριτές) για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε μια πτώση 1,5% σε σχέση με τις φυσιολογικές πωλήσεις του συγκεκριμένου τριμήνου.

Σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 4,8% κυρίως εξαιτίας της υστέρησης των πωλήσεων των laptop, οι οποίες έπεσαν 7% ενώ των desktop έπεσαν 2%.

Το μερίδιο αγοράς τής AMD είχε σημαντική αύξηση 8% από το τρίτο στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, αφού τις υλοποιήσεις της εταιρείας προτιμούν περισσότερο όσοι ασχολούνται με το mining κρυπτονομισμάτων.

H Jon Peddie Research σημειώνει πως το 2017 υπολογίζεται πως οι miners αγόρασαν πάνω από 3 εκατομμύρια διακριτές κάρτες γραφικών αξίας 776 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η AMD οφελήθηκε περισσότερο από αυτό το γεγονός.

Επίσης, το γεγονός ότι miners προτιμούν τις GPU της AMD φαίνεται πως συνέβαλλε στην αύξηση του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της αγοράς (desktop, laptop, ενσωματωμένες και διακριτές) για το 2017 κατά 8,1% ενώ αυτό της Nvidia μειώθηκε κατά 6% και της Intel μειώθηκε επίσης κατά 2%.

Πάντως, οι AMD και Nvidia δεν έχουν οφεληθεί με υπερκέρδη από την αύξηση των τιμών των καρτών, αφού οι εμπορικές συμφωνίες με τους κατασκευαστές των καρτών γίνονται κατόπιν συμβολαίων με συγκεκριμένους όρους και τιμές.

Ο Jon Peddie, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας σημείωσε πως το gaming θα εξακολουθήσει να είναι ο κυρίαρχος μοχλός ανάπτυξης για τις κάρτες γραφικών, ενώ πρόσθεσε πως αναμένεται να χαλαρώσει η ζήτηση από τους miners, όμως οι τιμές δεν αναμένεται να πέσουν σύντομα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.