Firefox Quantum: Με πολλές βελτιώσεις!

Το ότι ο Firefox είχε σκοπό να αλλάξει τη βασική του web engine είναι γνωστό εδώ και κάμποσο καιρό, για όσους/ες παρακολουθούν τις εξελίξεις. Το ότι θα ακολουθούσε όμως μια καθαρά επιθετική τακτική, αυτό προσωπικά δεν το περίμενα.

A Quantum Leap

Το Quantum Project είχε ανακοινωθεί από το 2016 και τα πλεονεκτήματά του για τον Firefox θα ήταν πολλαπλά. Με κυρίαρχα εκείνα της ταχύτητας και της λιγότερης κατανάλωσης πόρων, συγκεκριμένα μνήμης (RAM).
Αυτή είναι η φαντασίωση κάθε προγραμματιστή υποθέτω. Να φτιάξει μια εφαρμογή η οποία θα είναι ταχύτερη, καλύτερη και θα καταναλώνει τους λιγότερους δυνατούς πόρους. Ευτυχία!

Επιθετικό Marketing

Αυτό που προσωπικά με εξέπληξε ευχάριστα είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ίδρυμα Mozilla προωθεί το νέο αυτό Project. Στη σελίδα προώθησης του νέου Firefox, τον συγκρίνει ευθέως με τον δημοφιλέστερο σήμερα περιηγητή στον κόσμο, τον Chrome, αναφέροντας μάλιστα ότι η νέα μηχανή του Firefox Quantum θα καταναλώνει 30% λιγότερη μνήμη κάνοντας έτσι άλλα προγράμματα να λειτουργούν καλύτερα (και όχι να κολλάνε, να αργούν) όταν κάνει κάποιος περιήγηση.

Firefox Quantum’s new engine uses 30% less memory than Chrome, so other programs won’t slow down during browsing. Now that’s a win-win.
Φαίνεται το ίδρυμα Mozilla να επιστρέφει δυναμικά στο παιχνίδι των Browsers, μετά τις όχι και τόσο επιτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος (βλ Firefox OS), θέλοντας να ανακτήσει γρήγορα χαμένο έδαφος.

Στις 14 Νοεμβρίου

Το επίσημο launch είναι στις 14 Νοεμβρίου, οπότε αναμένουμε και τις αναβαθμίσεις στα λειτουργικά μας συστήματα.

Για όσους/ες ανυπομονούν υπάρχουν τρόποι αναβάθμισης στην, για τώρα, beta έκδοση.
Σε Ubuntu και παράγωγες διανομές που υποστηρίζουν τη προσθήκη PPA, μπορούμε να προσθέσουμε το αποθετήριο που συντηρεί το ίδρυμα Mozilla στο Launchpad, και να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα εγκατάσταση του Firefox που έχουμε.
Αυτό θα έχει βέβαια ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε πλέον πάντα μια beta έκδοση, καθώς το συγκεκριμένο αποθετήριο διαθέτει μόνον τέτοιες εκδόσεις (beta).

Το βρίσκουμε εδώ.

Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνουμε λήψη το αρχείο (.deb) με τη συγκεκριμένη έκδοση του Firefox, για μια φορά στον υπολογιστή μας από το συγκεκριμένο PPA. Έτσι ναι μεν θα αντικαταστήσουμε την υπάρχουσα εγκατάσταση του Firefox, αλλά δεν θα είμαστε συνδεδεμένοι συνεχώς με το κανάλι beta.
Πηγαίνουμε σε αυτή τη σελίδα και επιλέγουμε στο Any Series το όνομα της διανομής που έχουμε, πχ Bionic(18.04), Artful(17.10), Xenial(16.04).
Αφού φιλτράρουμε τα αποτελέσματα και δούμε ότι υπάρχει διαθέσιμη έκδοση, κάνουμε κλίκ στο βελάκι αριστερά από το όνομα της έκδοσης. Θα ανοίξει ένα drop down menu και κάνοντας scroll down θα βρούμε το αρχείο deb που μας ενδιαφέρει, πχ

firefox-locale-el_57.0~b14+build1-0ubuntu0.16.04.1_amd64.deb
για την ελληνική έκδοση του Firefox για 64bit σύστημα. Με διπλό κλικ επάνω στο αρχείο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Ένας τρίτος τρόπος, ο οποίος δεν θα επηρεάσει καθόλου την υπάρχουσα εγκατάσταση, είναι να κάνουμε λήψη το συμπιεσμένο αρχείο tar.bz2 από την επίσημη σελίδα του Firefox.
Έπειτα, το αποσυμπιέζουμε, συνήθως με δεξί κλικ επιλέγοντας «αποσυμπίεση εδώ» και έπειτα τρέχουμε το εκτελέσιμο αρχείο firefox ή firefox-bin.



Κλείνοντας

Αναμένουμε τα αποτελέσματα όχι μόνο στις επιδόσεις του νέου Firefox, αλλά και στα στατιστικά χρήσης. Αυτά βέβαια θα φανούν αργότερα, ίσως στα μέσα του ’18, για να δούμε πως θα πάει η τακτική του επιθετικού marketing.
Αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οποιοδήποτε είδος marketing δεν έχει κανένα νόημα εάν το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του χρήστη/καταναλωτή. Ενδεχομένως να έχει, για μικρό διάστημα, αλλά οι φούσκες ξεφουσκώνουν γρήγορα.
Από το Mozilla Foundation δεν περιμένω φούσκες βέβαια, αλλά τον γρήγορο και σταθερό Firefox που πάντα χρησιμοποιούσα. Με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στη πράξη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.