Η πρώτη “πειρατική” Ultra HD Blu-ray ταινία ανέβηκε σε Torrent website

Jolly Roger Pirate Grunge FlagΔεν έχει σημασία πόσο ισχυρή είναι η προστασία στο περιεχόμενο, αφού πάντα στο τέλος κάποιος θα καταφέρει να την “σπάσει”. Αυτό συνέβη και με το DVD, το Blu-ray, ενώ σήμερα η μάχη συνεχίζεται στην αρένα του online DRM.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, οι hackers κατάφεραν να “ξεκλειδώσουν” άλλη μια μέχρι τότε σφραγισμένη ψηφιακή πόρτα, αφού παρέκαμψαν το σύστημα προστασίας των Ultra HD Blu-ray. Έτσι, η πρώτη επισήμως στον κόσμο ταινία που κυκλοφόρησε στο συγκεκριμένο format και τελικά έσπασε, είναι το Smurfs 2. Λόγω της υψηλής 4Κ ανάλυσης του περιεχομένου, το αρχείο που προέκυψε μετά από το rip, έχει μέγεθος 53GB.

Γιατί είναι όμως τα παραπάνω σημαντικά; Η απάντηση είναι ότι για να “σπάσει” μια UHD ταινία, θα έπρεπε πρώτα να βρεθεί τρόπος παράκαμψης του συστήματος προστασίας AACS 2.0 – κάτι που προφανώς έγινε! Τα αρχικά AACS προκύπτουν από τη φράση “Advanced Access Content System” και διάφορες εκδόσεις του συστήματος χρησιμοποιούνται ήδη από το 2006. Το AACS ουσιαστικά κρυπτογραφεί το περιεχόμενο για να αποτρέψει την παράνομη αντιγραφή του, με την αποκρυπτογράφηση να λαμβάνει χώρα κατά την αναπαραγωγή, εφόσον φυσικά κριθεί ότι τόσο ο οπτικός δίσκος όσο και ο player είναι νόμιμοι.

Οι hackers φαίνεται ότι κατάφεραν να εξάγουν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί το AACS 2.0 από διάφορους software players. Το σύστημα βέβαια θεωρούταν έως τώρα αδύνατον να “σπάσει”, κάτι που έχει οδηγήσει ορισμένους να αμφισβητήσουν τους σχετικούς ισχυρισμούς. Από την άλλη, το Smurfs 2 έχει ήδη ανέβει σε Torrent website, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι οι hackers λένε την αλήθεια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.