Ο άνθρωπος διορθώνει τα λάθη των ρομπότ με τη σκέψη του [Βίντεο]

Αποτέλεσμα εικόνας για λάθη των ρομπότ με τη σκέψη του
Ένα ακόμα βήμα έκαναν αμερικανοί ερευνητές γύρω από την τηλεπαθητική επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, αναπτύσσοντας μια συσκευή που διαβάζει το μυαλό και επιτρέπει στους ανθρώπους να διορθώνουν αμέσως τα λάθη ενός ρομπότ μόνο με τα εγκεφαλικά κύματά τους.Η συσκευή δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ με επικεφαλής την διευθύντρια Ντανιέλα Ρας, σε συνεργασία με νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, σύμφωνα με τους Financial Times και το New Scientist.

Ο παρατηρητής, που βλέπει κάποιο λάθος του ρομπότ, του στέλνει σε πραγματικό χρόνο με τη σκέψη του ένα μήνυμα διόρθωσης και το ρομπότ ανταποκρίνεται άμεσα. Ο άνθρωπος πρέπει να φορά στο κεφάλι του απλώς μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, που καταγράφει την ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητά του. Δεν χρειάζεται ούτε η εμφύτευση κάποιου «τσιπ» στον εγκέφαλο, ούτε προηγούμενη εκπαίδευση του ανθρώπου.

Καθώς ο άνθρωπος βλέπει το λάθος του ρομπότ, η κάσκα -με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου- «πιάνει» μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου το αυθόρμητο νευρωνικό σήμα διόρθωσης που γεννά ο εγκέφαλος και το στέλνει στο ρομπότ. Οι δοκιμές που έγιναν με πέντε εθελοντές και το βιομηχανικό ρομπότ με την ονομασία «Μπάξτερ» της αμερικανικής Rethink Robotics, έδειξαν ότι το ρομπότ μπορεί να αναγνωρίζει το σήμα λάθους και να το «μεταφράζει» σε εντολή για να διορθώσει αυτό που κάνει.

Απώτερος στόχος είναι τα ρομπότ να μπορούν να διαβάσουν το μυαλό των ανθρώπων μέσα από την καθόλου εύκολη «μετάφραση» της ανθρώπινης γλώσσας και σκέψης σε σήματα κατανοητά από τις μηχανές. Αυτή η τεχνολογία «τηλεπαθητικής» επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων-μηχανών θα μπορούσε να έχει μια πληθώρα βιομηχανικών, ιατρικών και άλλων εφαρμογών, από την αλληλεπίδραση οδηγών-αυτόνομων οχημάτων και στρατιωτών-οπλικών συστημάτων έως την αλληλεπίδραση εργατών-βιομηχανικών ρομπότ και παράλυτων ανθρώπων-ρομποτικών άκρων.

«Φαντασθείτε να μπορείτε να πείτε σε ένα ρομπότ να κάνει κάτι αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσετε κάποια εντολή, να πιέσετε κάποιο κουμπί ή να πείτε κάτι», δήλωσε η Ρας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.