Το Scientific Linux μια διανομή Linux για επιστήμονες

Το Scientific Linux (για συντομία SL), είναι μια διανομή Linux που παράγεται από το Fermi National Accelerator Laboratory. Είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό βασισμένο στο Red Hat Enterprise Linux. Η διανομή λοιπόν προέρχεται από λογισμικό που εκδίδει η Red Hat, αλλά ουσιαστικά δεν παράγεται, δεν διαχειρίζεται, και δεν υποστηρίζεται από αυτήν. Είναι χτισμένο από πηγαίο κώδικα εκδόσεων του RHEL, κάτω από τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που θέτει η άδεια τελικού χρήστη του RHEL, και της GNU GPL.

Ιστορία της διανομής

Το Fermilab, είχε ήδη μια διανομή Linux γνωστή σαν Fermi Linux, με LTS, βασισμένη στο RHEL. Το CERN, που έφτιαχνε την επόμενη έκδοση της δικής του διανομής CERN Linux, στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με το Fermilab, για να φτιάξουν μαζί μια συνεργατική διανομή. Ο Connie Sieh, ήταν ο κύριος προγραμματιστής ανάπτυξης, και ο οδηγός πίσω από τα πρώτα πρωτότυπα, και την επίσημη έκδοση. Αυτή ήταν η version 3.0.1 που βγήκε στις 10 Μαΐου του 2004.

Στα 2015, το CERN ξεκίνησε να απομακρύνεται από το Scientific Linux, και πήγε στο CentOS. Σήμερα το Scientific Linux διαχειρίζεται από μια συνεργασία επιστημονικών εργαστηρίων και πανεπιστημίων. Το Fermilab είναι ο κύριος σπόνσορας.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία

O πρωτεύοντας σκοπός του SL, είναι να παράξει μια κοινή διανομή για διάφορα εργαστήρια και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Έτσι, να μειώσει την προσπάθεια που χρειάζεται. Ο στόχος είναι να υπάρχει συμβατότητα σε οτιδήποτε με το RHEL, με εξαίρεση μόνο μικρές προσθήκες και αλλαγές. Να υπάρχει επίσης εύκολη παραμετροποίηση για μια υποδομή, χωρίς να ενοχλείται η κύρια βάση του Linux.

Η διανομή ονομάστηκε SL, γιατί δημιουργήθηκε από επιστημονικά εργαστήρια. Δεν περιέχει μεγάλο αριθμό από επιστημονικό λογισμικό. Όμως προσφέρει καλή συμβατότητα για να εγκαταστήσει κάποιος τέτοιου είδους λογισμικό.

Δυνατότητες

Το SL όπως είπαμε προέρχεται από το RHEL, με τα “προστατευόμενα μέρη” όπως το σήμα της Red Hat να έχουν αφαιρεθεί, άρα μπορεί να διανέμεται ελεύθερα. Νέα έκδοση έχουμε συνήθως δύο μήνες μετά από μια επίσημη έκδοση του RHEL. Σαν μια ολοκληρωμένη διανομή, που αντιστοιχεί σε δύο DVDs, το SL έρχεται και σε Live DVD και σε Live CD εκδόσεις.

Το SL προσφέρει wireless και bluetooth σνδεσιμότητα out of the box, και έρχεται με συνοδεία κατανοητού λογισμικού όπως κωδικοποιητές πολυμέσων, Samba και Compiz. Όπως επίσης με εργαλεία εξυπηρετητή, πελάτη σταθμού εργασίας, πελάτη σταθμού αποθήκευσης, δικτύου και administration. Ακόμα, υπάρχει σετ εργαλείων για να φτιαχτούν τοπικές βερσιόν, που επιτρέπουν σε ινστιτούτα και μεμονωμένους οργανισμούς να το προσαρμόσουν στα δικά τους μέτρα.

Ιστορία των εκδόσεων

Πάνω κάτω η ιστορία των εκδόσεων ήταν αυτή, παρόλο που οι ημερομηνίες δεν είναι εντελώς ακριβείς καθώς κάθε έκδοση πέρναγε μια περίοδο δοκιμών πριν να βγει προς τα έξω.

3.0.1 Lithium i386, x86-64 2004-05-10
4.0 Beryllium i386, x86-64 2005-04-20
5.0 Boron i386, x86-64 2007-05-14
6.0 Carbon i386, x86-64 2011-03-03
7.0 Nitrogen i386, x86-64 2014-10-13

Τα security updates

Security updates υπάρχουν, όσο η Red Hat εξακολουθεί να εκδίδει ενημερώσεις και patches για τις δικές της εκδόσεις. Προς το παρόν οι εκδόσεις SL 3.0, 4.0 έχουν λήξει, ενώ η 5.0 υποστηρίζεται ως τις 31/3/2017. Η 6.0 ως τις 30/11/2020, και η 7.0 ως τις 30/6/2024

Δημοφιλία της διανομής

Στο distrowatch το SL βρίσκεται στην θέση 95 από 100, όμως αυτό είναι χωρίς νόημα αφού είναι μια πολύ εξειδικευμένη διανομή.

Το SL με λίγα λόγια:

Προγραμματισμός: Fermilab και CERN
Οικογένεια: Unix like
Κατάσταση: Παρούσα
Μοντέλο: Ανοικτού κώδικα
Πρώτη έκδοση: 10 Μαΐου 2004
Τελευταία έκδοση: Η 7.2 στις 5/2/2016
Στόχευση: Επιστημονική κοινότητα, εξυπηρετητές, σταθμό εργασίας, υψηλή απόδοση
Update μέθοδος: YUM
Πακεταριστής: RPM
Πυρήνας: Μονολιθικός Linux
Αδειοδότηση: GNU / GPL και άλλες διάφορες

Η ιστοσελίδα της διανομής

Άλλη ιστοσελίδα για το πρώην SL CERN: http://linux.web.cern.ch/linux/scientific.shtml

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.