Πρέπει να κάνουμε ασφαλή κατάργηση USB από τον υπολογιστή μας;

Αποτέλεσμα εικόνας για παραξενα usb stickΤο εικονίδιο ασφαλούς κατάργησης συσκευών είναι κάτι που ένας χρήστης υπολογιστή αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το αγνοούν. Πρέπει όμως να δίνουμε σημασία τελικά. Με τη βοήθεια του secnews.gr απαντάμε στο ερώτημα.

Αν σας ζητήσουν να αφαιρέσετε ένα USB, ενώ περνάτε στοιχεία σε αυτό, εξυπακούεται ότι θα αρνηθείτε να το κάνετε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστρέψει τα δεδομένα που γράφονται στο δίσκο.

Ωστόσο, ακόμα και όταν το USB σας δε βρίσκεται σε ενεργή χρήση, η απότομη εξαγωγή του δίσκου θα μπορούσε ακόμη να καταστρέψει τα δεδομένα σας. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαδικασίας του cache που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα. Έτσι, οι πληροφορίες δε γράφονται αμέσως στη μονάδα USB. Αντ ‘αυτού, είναι πιθανό κάποιες πληροφορίες να αποθηκεύονται στη μνήμη RAM του υπολογιστή σας.

Όταν δίνετε μια εντολή αντιγραφής, το λειτουργικό σύστημα περιμένει για την ολοκλήρωση μιας σειράς αιτημάτων και στη συνέχεια ικανοποιεί τα αιτήματα αυτά με τη μία. Έτσι, είναι δυνατόν να καταστρέψει κάποια δεδομένα, αν αφαιρέσετε απότομα μια μονάδα USB.

Γιατί τα Linux, MacOS και Windows συμπεριφέρονται διαφορετικά;

Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο κοινή σε MacOS και Linux λειτουργικά συστήματα. Γιατί όχι στα Windows; Επειδή το λειτουργικό σύστημα της Microsoft απενεργοποιεί το χαρακτηριστικό cache για τις μονάδες που θεωρεί αφαιρούμενες. Τα Windows σας δίνουν μια επιλογή για τη βελτίωση της απόδοσης (πάντα να την επιλέγετε) και γρήγορη αφαίρεση. Η επιλογή αυτή είναι προσβάσιμη μέσω του Διαχειριστή Συσκευών> Δίσκοι> Όνομα του δίσκου> Ιδιότητες> Πολιτικές.

Από την άλλη πλευρά, τα Mac και τα Linux χρησιμοποιούν cache στο σχεδόν όλες τις μονάδες. Η ίδια συμπεριφορά παρατηρείται και από τα Windows, αν επιλέξετε την επιλογή για καλύτερη απόδοση. Έτσι τα Windows θα αποθηκεύουν τα δεδομένα πριν από τη σύνταξή τους στην αφαιρούμενη μονάδα.

Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή με Windows, ίσως να μη βλέπετε το εικονίδιο Ασφαλούς κατάργησης υλικού. Όμως τα Windows δεν είναι αρκετά σαφή και υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες σε εξέλιξη στο παρασκήνιο. Έτσι, είναι δυνατόν να χάσετε τα δεδομένα ακόμα και με τη ρύθμιση για γρήγορη αφαίρεση.

Έτσι, ως προληπτικό μέτρο, πάντα εξάγετε χειροκίνητα όλες τις μονάδες USB σας. Δεν έχει σημασία τι λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε, κάντε το μια συνήθεια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.