Η AMD λέει ότι επέστρεψε με TDP μόλις στα 95 Watt ο οκταπύρηνος AMD Zen

Αρκετά αποδοτικοί όσον αφορά την κατανάλωση ισχύος και τη θερμική συμπεριφορά, φαίνεται ότι είναι οι επερχόμενοι επεξεργαστές Zen της AMD, σύμφωνα με νέα στοιχεία που διέρρευσαν πρόσφατα στο Διαδίκτυο.Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν πληροφορίες σχετικά με δύο από τις επερχόμενες CPU της εταιρείας, που όπως όλα δείχνουν προορίζονται για χρήση σε mainstream συστήματα. O πρώτος επεξεργαστής ενσωματώνει οκτώ φυσικούς πυρήνες (16 threads) και χρονίζεται στα 2,8GHz, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και σε συχνότητα turbo μέχρι και τα 3,2GHz. Κρίνοντας από τις προδιαγραφές του, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει ότι πρόκειται για τον ίδιο επεξεργαστή, του οποίου χαρακτηριστικό benchmark διέρρευσε πρόσφατα. Η CPU είναι κατασκευασμένη στα 14nm και το TDP της ορίζεται στα 95 Watt – μια αρκετά χαμηλή δηλαδή τιμή για οκταπύρηνο chip.

Ο δεύτερος επεξεργαστής της AMD του οποίου ορισμένα χαρακτηριστικά γνωστοποιήθηκαν, διαθέτει τέσσερις φυσικούς πυρήνες (8 threads) και το TDP του ορίζεται στα 65 Watt, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα λειτουργίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Core i7 6900K αρχιτεκτονικής “Broadwell-E” της Intel, που επίσης διαθέτει οκτώ φυσικούς πυρήνες και ολοκληρώνεται σε παρόμοια λιθογραφία στα 14nm, έχει σημαντικά μεγαλύτερο TDP από τις νέες υλοποιήσεις της AMD, το οποίο ορίζεται στα 135 Watt.

Τα χαμηλά σχετικά TDP των Zen είναι μια αρχική ένδειξη ότι η νέα γενιά επεξεργαστών της AMD θα είναι εξαιρετικά φιλική προς το overclocking, χωρίς να προκύπτουν προβλήματα υπερθέρμανσης.

Φυσικά, δεν αποκλείεται η εταιρεία, αφού θα έχει βελτιστοποιήσει την κατασκευαστική της μέθοδο, αυξάνοντας έτσι το yield λειτουργικών επεξεργαστών, να κυκλοφορήσει αργότερα περισσότερα οκταπύρηνα μοντέλα με υψηλότερους χρονισμούς, των οποίων το TDP δεν θα ξεπερνά το ψυχολογικό όριο των 125 Watt. Αν αυτό συμβεί και δεδομένης βέβαια της αναμενόμενης αύξησης του IPC των Zen, δεν είναι καθόλου απίθανο τα high-end μοντέλα της AMD να κοντράρουν με σχετική άνεση τις ισχυρότερες mainstream προτάσεις της Intel.



Πηγή:gr.pcmag.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.