Οι λεπτότερες ηλιακές κυψέλες στον κόσμο πάνω σε σαπουνόφουσκα!

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (ΜΙΤ) υποστηρίζουν ότι κατασκεύασαν τις λεπτότερες και ελαφρύτερες ηλιακές κυψέλες στον κόσμο, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν οποιαδήποτε, σχεδόν, επιφάνεια ή συσκευή.Οι εργαστηριακές δοκιμές παρήγαγαν μια ηλιακή κυψέλη τόσο ελαφριά που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε μια σαπουνόφουσκα χωρίς να τη σκάσει.

Παρότι η τεχνολογία απέχει πολλά χρόνια από την εμπορική εκμετάλλευση, αυτή η καινοτομία θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε έναν κόσμο χωρίς ενσύρματους φορτιστές κινητών τηλεφώνων και να μας δώσει τη δυνατότητα να τροφοδοτούμε φορητές συσκευές χωρίς να τις φορτώνουμε με επιπρόσθετο βάρος.

Τη μοναδική διαδικασία περιγράφουν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Organic Electronics ο καθηγητής του MIT, Βλαντιμίρ Μπούλοβιτς, η ερευνήτρια Άννυ Γουάνγκ και ο διδακτορικός φοιτητής Τζόελ ΤζανΗ εξαιρετικά λεπτή και ελαφριά ηλιακή κυψέλη θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αντικείμενα κάθε είδους συμπεριλαμβανομένων των ειδών ρουχισμού.Το κλειδί της κατασκευής της είναι η ηλιακή κυψέλη, το υποστηρικτικό υπόστρωμα και το επίχρισμα που την προστατεύει από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες να συμπεριληφθούν σε μια μοναδική διαδικασία.

Μετά από πολυετείς δοκιμές διαφορετικών υλικών και τεχνικών, η ομάδα του Μπούλοβιτς κατέληξε σε ένα εύκαμπτο υμένιο (film) από το πολυμερές παραξυλόλιο πάνω σε γυαλί για το πρώτο στρώμα της κυψέλης.Το υμένιο παραξυλολίου μοιάζει με τη μεμβράνη που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, αλλά έχει πάχος 90% μικρότερο από αυτή. Πάνω από αυτό το στρώμα τοποθετείται η ηλιακή κυψέλη και κατόπιν ένα τελικό στρώμα παραξυλολίου.


Τα υμένια παραξυλολίου τυλίγουν την εξαιρετικά λεπτή κυψέλη προστατεύοντάς την από τη σκόνη και τις φθορές και έτσι βελτιώνουν την αποδοτικότητά της.

«Διαθέτουμε ένα πρωτότυπο μικρής κλίμακας που λειτουργεί» λέει ο Μπούλοβιτς. «Για την εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας δεν απαιτούνται θαύματα, αλλά σκληρή δουλειά» προσθέτει.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.