O Internet Explorer μας... «αφήνει χρόνους», έρχεται ο «Spartan»

Επί δύο δεκαετίες Internet Explorer κυριαρχούσε στον κυβερνοχώρο. Πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες υπολογιστών τον χρησιμοποιούσαν για να περιηγηθούν στο ίντερνετ. Κάποια περίοδο μάλιστα είχε το 95%(!) της αγοράς. Τώρα έχει "παλιώσει" αρκετά και η Microsoft  ετοιμάζεται να τον αντικαταστήσει. Τη θέση του θα πάρει ο «Spartan» («Σπαρτιάτης»), που θα είχε τα πλεονετήματα των δύο βασικών ανταγωνιστών του, Google Chrome και Mozilla Firefox: Θα είναι πιο «ελαφρύς» και «ευέλικτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε εξειδικευμένα αμερικανικά sites, η Microsoft θα παρουσιάσει τον «Spartan» στις 21 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση στο Σιάτλ, όπου θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του πολυαναμενόμενου νέου λειτουργικού συστήματος της εταιρείας. Στην αγορά προβλέπεται να βγεί  τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Όσον αφορά τα  χαρακτηριστικά του «Spartan», εκτός τού ότι θα  είναι πιο «ελαφρύς» και «ευέλικτος» σε σύγκριση με τον Internet Explorer, αναφέρεται ότι θα μπορεί να δέχεται και επεκτάσεις-πρόσθετα (extensions, addons) από τρίτους.

Σε γενικές γραμμές θα είναι κοντά στα πρότυπα των πιο γρήγορων και ευπροσάρμοστων Google Chrome και Mozilla Firefox. Δεν έχει διευκρισνισθεί πάντως αν  ο νέος browser της Microsoft θα είναι συμβατός με συσκευές και λογισμικά-λειτουργικά συστήματα άλλων εταιρειών (iOS, Android κλπ.)

Ο Internet Explorer που ετοιμάζεται να... "μας αφήσει χρόνους",  έκανε την παρθενική του εμφάνιση το 1995 ως κομμάτι των Windows 95. Έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και την περίοδο 2002-2003 το μερίδιό του στην αγορά των web-browsers πλησίασε το 95%.

Στην συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ανταγωνιστικοί browsers άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους εκτοπίζοντας τον «Internet Explorer». Αν και περισσότερο νέος σε ηλικία, ο Chrome της Google που έκανε το ντεμπούτο του το 2008, ξεχωρίζει επί του παρόντος ως ο πιο δημοφιλής παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία της «StatCounter», τον περασμένο Νοέμβριο ο Chrome κατείχε την πρώτη θέση με μερίδιο 51,8%. Ο Internet Explorer ακολουθούσε με 21,7% και ο Firefox της Mozilla ήταν τρίτος με μερίδιο αγοράς 18,5%.

Πηγή:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.