«Πράσινο φως» για το «Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο»

«Πράσινο φως» έδωσε το συμβούλιο του ESO (European Southern Observatory) για την κατασκευή του European Extremely Large Telescope (E-ELT) σε δύο φάσεις.Σε πρώτη φάση εγκρίθηκε η δαπάνη περίπου 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν το κόστος κατασκευής ενός πλήρως λειτουργικού τηλεσκοπίου με μια σουίτα ισχυρών οργάνων και προοπτική λειτουργίας εντός της επόμενης δεκαετίας.

Αυτό, σύμφωνα με το ESO, θα ανοίξει τον δρόμο για μεγάλες ανακαλύψεις στον τομέα των εξωπλανητών, για την αστρική σύνθεση των κοντινών γαλαξιών και το σύμπαν γενικότερα.



Το E-ELT θα είναι ένα οπτικό και υπέρυθρο τηλεσκόπιο διαμέτρου 39 μέτρων και θα βρίσκεται στο Τσέρο Αρμαζόνες στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή, 20 χιλιόμετρα από το Very Large Telescope στο Τσέρο Παρανάλ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα είναι το μεγαλύτερο «μάτι στον ουρανό» που υπάρχει στον κόσμο.

Η κατασκευή του E-ELT είχε εγκριθεί από το συμβούλιο του ΕSO τον Ιούνιο του 2012, υπό τον όρο ότι συμβόλαια αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να απονεμηθούν μόνο εάν το συνολικό κόστος του τηλεσκοπίου (1.083 εκατ. ευρώ σε τιμές του 2012) είχε χρηματοδοτηθεί κατά 90%.

Προς το παρόν, το 10% του συνολικού κόστους του προγράμματος έχει περάσει σε δεύτερη φάση. Με την ένταξη της Πολωνίας στο ESO, οι δεσμεύσεις περί χρηματοδότησης έχουν περάσει το 90% του συνολικού κόστους της πρώτης φάσης, ενώ αναμένονται νέες μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.