Πώς θα αλλάξει τον κόσμο μας το 5G;

H διασυνδεσιμότητα 5G είναι το φυσικό επακόλουθο των 4G και 3G. Αυτή τη φορά όμως υπάρχουν σοβαροί λόγοι να είμαστε περισσότερο τεχνολογικά ενθουσιασμένοι.Η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς σήμερα για το 5G είναι ότι θα έχει περισσότερη ταχύτητα στο κινητό του. Η αναπαραγωγή video δεν θα κολλάει ποτέ, τα downloads θα γίνονται αστραπιαία. Αυτή είναι όμως μόνο η αρχή.Όπως αναφέρει στο BBC o καθηγητής Rahim Tafazolli, επικεφαλής του προγράμματος με προϋπολογισμό εκατομμυρίων, χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση (παρακαλώ) της Μ. Βρετανίας, “το 5G θα σημάνει μία δραματική, ολοκληρωτική εναρμόνιση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων”.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα της σύνδεσης με τις ταχύτητες που απαιτούνται για οδηγηθούμε στις “έξυπνες πόλεις”, στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, στις χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση και στο λεγόμενο “Internet of Things”.

Για να γίνει το 5G πραγματικότητα το ITU να αναδιαρθρώνει τις μπάντες των ραδιοσυχνοτήτων –οι οποίες σήμερα είναι κομφούζιο–, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει να συνεχίσουν να λειτουργούν οι ήδη υπάρχουσες, όπως το 3G και 5G.

Οι ταχύτητες είναι εκπληκτικές
Ο Δρ. Rahim Tafazolli λέει ότι η ταχύτητες των μελλοντικών δικτύων 5G θα είναι 100 φορές πιο υψηλές από τις σημερινές. Όταν η Samsung πειραματιζόταν το 2013 με τη μετάδοση 5G ανέφερε ταχύτητες 1Gbps. Τότε είχε γραφτεί στο τύπο από ότι μία ταινία σε High Definition θα κατέβαινε σε λιγότερο από μισό λεπτό.

Με την ταχύτητα των 800Gbps, στην οποία πιστεύεται ότι θα φτάσουν τα δίκτυα 5G, σε ένα δευτερόλεπτο θα κατεβαίνουν 33 ταινίες υψηλής ευκρίνειας…

Η παραγωγή των κάθε είδους προϊόντων, τα οποία θα χρησιμοποιούν τα δίκτυα 5G θα ξεκινήσει μόλις προσδιοριστούν οι συχνότητες εκπομπής των δικτύων. Οι μπάντες θα είναι τρεις, με την πρώτη να αναμένεται σε χρήση το 2020, ενώ θα ακολουθήσουν οι άλλες δύο.

Η μη απώλεια επικοινωνίας θα είναι ένα βασικό συστατικό ασφαλείας στην εποχή του 5G. Εταιρείες που σχετίζονται με την αναπτυσσόμενη τεχνολογία 5G αναφέρουν ότι μπορούν να βασιστούν σε αυτή για κατασκευάσουν αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, τα οποία θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με τις συγκοινωνιακές υποδομές –οι οποίες επίσης θα χρησιμοποιούν 5G, φυσικά.


Ericsson 5G testing/ BBC
Η Ericsson υπολογίζει ότι το latency του 5G θα είναι 1ms, 50 φορές μικρότερο από του 4G.

Οι δοκιμές 5G
Στη Νότια Κορέα η Samsung υπολογίζει να λειτουργήσει ένα προσωρινό δίκτυο 5G για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.

Η Ιαπωνία θέλει να λανσάρει το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο δίκτυο 5G στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, ενώ δοκιμαστικές εκπομπές αναμένεται να γίνουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Μόσχα.

Το μέλλον του 5G είναι ευοίωνο καθώς εταιρείες που είναι ανταγωνιστές σε άλλα πεδία, συνεργάζονται σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογίας.

Περισσότερα για το πώς είναι σήμερα οι συσκευές 5G μπορείτε να δείτε στο video του BBC που ακολουθεί.



Πηγή:e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.