Όλο το κράτος στα «ΚΕΠ on line»

Πάνω από ένα εκατομμύριο πιστοποιητικά online έχουν εκδοθεί τους τελευταίους πέντε μήνες από τα ΚΕΠ, με μία απλή διασύνδεση βάσεων και χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει ως στόχο να εφαρμόσει το σχέδιο «όλο το κράτος στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών».
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες υπηρεσίες, ώστε να γίνουν μελλοντικά το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών στην επαφή τους με το δημόσιο. Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, ήδη ξεκίνησε η εποχή των «ΚΕΠ online», δηλαδή η ηλεκτρονική διασύνδεση με βάσεις δεδομένων της δημόσιας διοίκησης που επιτρέπει την έκδοση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων εύκολα και γρήγορα.
Μέσω ΚΕΠ εξυπηρετούνται πλέον 473 διαδικασίες του δημοσίου τομέα, για τις οποίες τα ΚΕΠ αναζητούν ηλεκτρονικά τα σχετικά δικαιολογητικά, οπότε δεν απαιτείται η προσκόμισή τους από τον πολίτη.
Εντός του Οκτωβρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν στα ΚΕΠ ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση σύνταξης ΙΚΑ και να πληροφορούνται για την πορεία της αίτησής τους, ενώ σύντομα τα ΚΕΠ θα χορηγούν το σύνολο των βεβαιώσεων του ΟΑΕΔ.
Επιπλέον, τους επόμενους μήνες θα προστεθούν πολλές ακόμη υπηρεσίες, κάνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών ακόμη πιο αποτελεσματική, γρήγορη και φιλική, όπως σημειώνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς εντός των προσεχών εβδομάδων θα μπορούν στα προξενεία να εξυπηρετούνται όπως και σε ένα από τα 1.060 ΚΕΠ της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πιο «δημοφιλείς» υπηρεσίες στα ΚΕΠ το τελευταίο δωδεκάμηνο (μέχρι τον Αύγουστο του 2014) ήταν:
1. Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης 883.432
2. Χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης 349.719
3. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης 192.322
4. Χορήγηση αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής χρήσης ή δικαστικής χρήσης 86.450
5. Χορήγηση βεβαίωσης τόκων δανείου για φορολογική χρήση (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) 57.179
6. Χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ 61.067
7. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου 86.759
8. Χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας 67.065
9. Χορήγηση πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών 59.822
10. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου 62.686

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι υπηρεσίες που εξυπηρετούνται πλέον στο λεπτό, χάρη στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ΚΕΠ, με βάσεις δεδομένων δημόσιων υπηρεσιών, είναι αυτές του Εθνικού Δημοτολογίου (πάνω από 700.000 υποθέσεις), του ΙΚΑ (περίπου 250.000), του ΝΑΤ, του ΔΕΔΔΗΕ (Αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας), ΟΓΑ (165.000 υποθέσεις) και ΥΠΟΙΚ.
Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.