Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής στην Αθήνα!

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, στην Λεωφόρο Κηφισού 58 στο Αιγάλεω, αποτελεί ένα προσωπικό όνειρο του Γιώργου Τσεκούρα το οποίο μοιράστηκε μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων και πριν από περίπου 5 χρόνια ξεκίνησαν την δημιουργία του. Το συγκεκριμένο είδος Μουσείου απουσίαζε από την Ελλάδα και παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο εγχείρημα πάνε κόντρα στο ρεύμα, αισιοδοξούν και θέλουνε να προσφέρουνε στην πατρίδα μας κάτι ξεχωριστό. Βασική τους πεποίθηση είναι πως η γνώση πρέπει να μοιράζεται και κυρίως να είναι ελεύθερη σε όλο το κοινωνικό σύνολο.

Ολοκλήρωση σεζον 2013-201401:42



Η ιδέα

Η πληροφορική και η τεχνολογία των υπολογιστών έχουν εδραιωθεί στην καθημερινή ζωή και βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε της έκφανση της. 

Υπολογιστικά συστήματα μπορούμε να συναντήσουμε σε κάθε είδους συσκευές, από τις πιο εξειδικευμένες όπως σε ένα ιατρικό μηχάνημα έως και τον αυτόματο πωλητή καφέ. Η ραγδαία διάδοση των υπολογιστών οδήγησε και οδηγεί τους κατασκευαστές της πληροφορικής στο να εξελίσσουν συνεχώς τα προϊόντα τους και να παρουσιάζουν πολύ συχνά νέες συσκευές.



Το γεγονός αυτό θέτει πολύ γρήγορα τις συσκευές στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της πληροφορικής και μας επιτρέπει να θεωρούμε μουσειακό είδος αντικείμενα που παροπλίζονται πολύ γρήγορα εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις γέννησαν την ιδέα να συγκεντρωθούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας σε έναν ενιαίο χώρο, στον οποίο θα εκτίθενται συσκευές και προγράμματα από τον κόσμο της πληροφορικής και θα παρουσιάζεται η εξέλιξή τους μέσα στις τελευταίες δεκαετίες.

Σκοπός:
Σκοπός του Μουσείου είναι η γνωριμία του κοινού με την ιστορία της πληροφορικής καθώς και η παρακολούθηση της διαρκούς εξέλιξης της κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Που απευθύνεται:

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την πληροφορική γενικότερα. Ενδεικτικά:

-Σε μαθητικό και φοιτητικό κόσμο ώστε να γνωρίσουν και να μάθουν καλύτερα το αντικείμενο που χρησιμοποιούν ή σπουδάζουν.



-Σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την πληροφορική.

-Σε επαγγελματίες ώστε να πληροφορηθούν τις εξελίξεις της πληροφορικής αλλά και σε ερασιτέχνες που τώρα γνωρίζουν πως να ψυχαγωγηθούν μέσα από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Εκθέματα
Η συλλογή του Μουσείου χρονολογικά ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, που στην ουσία είναι η απαρχή της έννοιας του προσωπικού υπολογιστή.
Συγκεκριμένα η συλλογή αριθμεί περί τους 170 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πάνω από 2.700 αντικείμενα από το χώρο της πληροφορικής. 

Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογής αποτελούν τα βιβλία και ο περιοδικός τύπος. 
Στο χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ιστορία της πληροφορικής μέσα από έναν μεγάλο αριθμό υπολογιστικών συστημάτων εταιρειών που έχουν εκλείψει ή και συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως Sinclair, Commodore, Amstrad , Texas Instruments, Wang, Olivetti PC, Zenith, Casio, Compaq, Toshiba, Sharp, Apple, ΙΒΜ και συμβατούς, λογισμικό και περιφερειακές συσκευές.

Πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.