3D printed «αντίχειρας» για εργάτες της BMW

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης οχημάτων της στο Μόναχο παρουσίασε η BMW: στο επίκεντρό του βρίσκεται ένας εύκαμπτος, 3D printed αντίχειρας ο οποίος προστατεύει τους εργάτες από μεγάλες πιέσεις που ασκούνται στο χέρι κατά τη διάρκεια των εργασιών τους.
Το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Τμήμα Εργονομικής του Technische Universitat Munchen. Ο κάθε αντίχειρας είναι μεμονωμένο, μοναδικό κομμάτι, προσαρμοσμένο στα δεδομένα του χεριού του κάθε εργάτη. Το BMW Group κατασκευάζει τα εν λόγω βοηθήματα «in-house», χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης.

BMW
Τα συγκεκριμένα ορθωτικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται ως τμήμα ενός πιλοτικού προγράμματος σε τμήμα όπου τοποθετούνται ελαστικές τάπες, οι οποίες πρέπει να πιέζονται με τον αντίχειρα. Ακόμα και για ανθρώπους με δυνατούς μύες χεριών, η κίνηση αυτή προϋποθέτει προσπάθεια. Για να αποφευχθεί η καταπόνηση, οι κατασκευασμένοι από θερμοπλαστική πολυουρεθάνη αντίχειρες τοποθετούνται πάνω στα δάχτυλα των εργατών ως δεύτερο, τεχνητό δέρμα, επιτρέποντας παράλληλα την κανονική κίνησή τους. Όσον αφορά στην άσκηση πίεσης, κατανέμεται για να μην υφίσταται καταπόνηση.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της BMW, σε πρακτικές δοκιμές που έγιναν οι εντυπώσεις των εργατών ήταν πολύ θετικές, και ως εκ τούτου εξετάζεται το ενδεχόμενο καθιέρωσης των εργαλείων και σε άλλους τομείς παραγωγής.

BMW
Τα κάθε βοήθημα είναι ειδικά προσαρμοσμένο στα δεδομένα του χρήστη του: ο αντίχειρας του εργάτη μετριέται μέσω ενός φορητού 3D σαρωτή και στη συνέχεια το εργαλείο σχεδιάζεται ανά στρώσεις μέσω ενός στάνταρ layout παραγωγής. Η θερμοπλαστική πολυουρεθάνη ενδείκνυται για την κατασκευή τέτοιων μέσων, καθώς είναι ελαστική αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ιδιαίτερα ανθεκτικούς/ άκαμπτους συνδυασμούς.

Πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.