Subsurface: Λογισμικό για δύτες

To Subsurface, είναι μια ανοιχτού κώδικα εφαρμογή η οποία απευθύνεται σε καταδύτες και έχει δημιουργηθεί από τον “μπαμπά” του Linux, τον Linus Torvalds που ασχολείται ενεργά με αυτό το χόμπι, όταν το 2011, εξακρίβωσε πως δεν υπάρχει κανένα αξιοπρεπές λογισμικό για κάτι τέτοιο, ενώ είναι διαθέσιμη για Linux, Windows και OSX. Το πρόγραμμα είναι μεταφρασμένο σε περίπου 20 γλώσσες και καλά υποστηρίζεται από μια ενεργή κοινότητα των προγραμματιστών. Δεν είμαι βέβαια ειδική στο θέμα να την αναλύσω, καθώς οι μόνες καταδύσεις που κάνω είναι οι βουτιές από τα βραχάκια, όμως το λογισμικό αυτό περιλαμβάνει δυνατότητα εισαγωγής gps, υπολογισμό του οξυγόνου από τις μπουκάλες και τα άλλα βάρη που θα έχει μαζί του ο δύτης, βαθμολόγηση των καταδύσεων και καταγραφή με συμπληρωματικές σημειώσεις κατάδυσης. Υπολογίζει ένα ευρύ φάσμα στατιστικών στοιχείων της κατάδυσης του χρήστη και υπολογίζει και παρακολουθεί πληροφορίες όπως το ποσοστό του SAC, την μερική πίεση του O2, N2, υπολογίζοντας πληροφορίες deco, και πολλά άλλα.
Subsurface4-recreationalSubsurface4-tech
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του είναι η υποστήριξή του από ένα ευρύ φάσμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατάδυσης (δείτε την λίστα των υποστηριζόμενων υπολογιστών κατάδυσης), μπορώντας να εισαχθούν αρχεία καταγραφής της βουτιάς από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των MacDive, Suunto DM3 & DM4, JDiveLog και divelogs.de. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η ικανότητά του να απεικονίσει το προφίλ βάθους (και, εάν είναι διαθέσιμη, την καμπύλη πίεσης) με πολύ καινοτόμους τρόπους που δίνουν στο χρήστη επιπλέον πληροφορίες για τη σχετική ταχύτητα (και στιγμιαία κατανάλωση αέρα) κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. Κάτω από την επιφάνεια επιτρέπει στο χρήστη να εκτυπώσει ένα λεπτομερές ημερολόγιο, συμπεριλαμβανομένων προφίλ κατάδυσης και άλλες σχετικές πληροφορίες.
-Μπορείτε να το κατεβάσετε από την σελίδα του, ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα (Για Windows αλλά έχει έτοιμα πακέτα για fedora, mageia, ubuntu και τις παράγωγες διανομές τους):
Σε Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, ο πιο καλός τρόπος είναι να το εγκαταστήσετε μέσω του αποθετηρίου του:ppa:subsurface/subsurface (δείτε πώς, αν δεν ξέρετε). Εναλλακτικά μπορείτε να το εγκαταστήσετε και μέσω τερματικού (μπορείτε να το καλέσετε είτε μέσω dash, αρχίζοντας να γράφετε την λέξη terminal, είτε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl-Alt-T), δίνοντας μια-μια τις παρακάτω εντολές, πατώντας Enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό σας, μόλις ζητηθεί:
1
2
3
sudo add-apt-repository ppa:subsurface/subsurface
sudo apt-get update
sudo apt-get install subsurface
Πηγή:osarena.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.