Για πειρατεία συνελήφθη διαχειριστής ιστοσελίδας

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη προχθές το πρωί διαχειριστής ιστοσελίδας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατ’ εξακολούθηση απάτη με υπολογιστή και παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, στο πλαίσιο της συνεχούς δράσης της με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσω του διαδικτύου.

Ειδικότερα, από την ηλεκτρονική έρευνα που διενεργήθηκε εντοπίστηκε ψηφιακά ιστότοπος, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν διακίνηση μουσικής και οπτικοακουστικών έργων, χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ακολούθησε ψηφιακή διερεύνηση, μέσω της οποίας ταυτοποιήθηκε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας και ο τόπος κατοικίας του.
Από την έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, που πραγματοποίησε κλιμάκιο αστυνομικών, στο σπίτι του δράστη, σε περιοχή του Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι αυτός έχει τα δικαιώματα διαχείρισης της ιστοσελίδας και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Κατά την έρευνα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας εσωτερικός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα αποσταλεί για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επιπλέον, από την ψηφιακή έρευνα προέκυψε ότι ο δράστης διαχειριζόταν χιλιάδες διαδικτυακούς χρήστες, οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες οπτικοακουστικά αρχεία (μουσική, κινηματογραφικές ταινίες κ.λπ.), που κατείχε παράνομα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των νόμιμων δικαιούχων των σχετικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και συγγενικών δικαιωμάτων εταιριών-μελών της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων.

Μέσω της δραστηριότητας αυτής, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας αποκόμιζε σημαντικά οικονομικά οφέλη, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και για τα οποία διενεργείται περαιτέρω έρευνα σε οικονομικό και φορολογικό επίπεδο.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

Σημειώνεται ότι, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει εντοπίσει πλήθος ιστοσελίδων, μέσω των οποίων διακινούντο καθημερινά εκατομμύρια μουσικά κομμάτια και κινηματογραφικές ταινίες. Εκτιμάται ότι πάνω από 2.500.000 ήταν οι εγγεγραμμένοι χρήστες στους ιστότοπους, με τη φοροδιαφυγή στις περιπτώσεις αυτές να προσεγγίζει τα 78.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.