Φοιτητές κατασκεύασαν κεραμίδια που “τρώνε” το νέφος στις πόλεις

Μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ (UC) ανέπτυξε ένα φοβερό όπλο στη μάχη της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού σχεδίου του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντοςτων ΗΠΑ (EPA), οι φοιτητές του UC κατασκεύασαν κεραμίδια με μια επίστρωση διοξειδίου του τιτανίου τα οποία μπορούν να διασπάσουν τα μικροσωματίδια του νέφους στις πόλεις, ουσιαστικά εξαλείφοντας μεγάλο ποσοστό του επιβλαβούς οξειδίου του αζώτου που εκπέμπουν οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων και οι καμινάδες των βιομηχανιών.
Το νέφος προκαλείται από την αντίδραση των οξειδίων του αζώτου με το ηλιακό φως οξύνοντας το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις.
Η επίστρωση διοξειδίου του τιτανίου στα πήλινα κεραμίδια αφαιρεί το οξείδιο του αζώτου από την ατμόσφαιρα σε ποσοστό 88 ως 97% διασπώντας το σε λιγότερο βλαβερές χημικές ενώσεις.
Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα κοινό και φθηνό χημικό που βρίσκεται σε μια σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης.
Στην πραγματικότητα είναι τόσο φθηνό που οι φοιτητές υπολόγισαν ότι μια οικιακή στέγη μέσης επιφάνειας μπορεί να καλυφθεί με τη χημική ουσία με λιγότερα από 5 δολάρια.
Μέσα σε ένα χρόνο, τα κεραμίδια μπορούν να διασπάσουν αντίστοιχο αριθμό μικροσωματιδίων με εκείνο που εκλύει ένα αυτοκίνητο που διάνυσε απόσταση 17.500 χιλιομέτρων.
Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να προσθέσει το διοξείδιο του τιτανίου σε βαφές εξωτερικών χώρων, τσιμέντα, νησίδες και τοιχία αυτοκινητοδρόμων κλπ.

Πηγή:econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.