O υπολογιστής δεν αναγνωρίζει το USB Flash σας; Δείτε πως θα το διορθώσετε

Κάποιες φορές το USB flash μας ή ένας εξωτερικός μας δίσκος δεν θα αναγνωριστεί από τον υπολογιστή (USB device not recognized) μας αυτό οφείλετε  στο σύστημα αρχείων ή νεκρές θύρες USB, τα drivers των Windows ή πολύ απλά να είναι τελείως νεκρό. Τα βήματα που θα ακολουθήσουν αφορούν και τα  USB flash αλλά και τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μας οι οποίοι λειτουργούν με τον ίδιο παρόμοιο τρόπο.

Συνδέστε το USB flash ή τον εξωτερικό δίσκο στην θύρα USB που θέλετε, στην συνέχεια τα Windows θα αναγνωρίσουν αυτόματα και θα εγκαταστήσουν την συσκευή, σε περίπτωση σκληρού δίσκου μπορεί να χρειαστεί και μια εξωτερική τροφοδοσία γι' αυτόν ανάλογα το μοντέλο.

1. Πηγαίνετε στην εκτέλεση των Windows ή πατάτε το πλήκτρο Windows+R και πληκτρολογείτε diskmgmt.msc και πατάτε Εnter ή Δεξί κλικ στην έναρξη ➡ Διαχείριση δίσκων


Εδώ τώρα σας εμφανίζει τους σκληρούς σας δίσκους και τα USB Flash drive σας συν δεμένα. Mε την μπλε ένδειξη φαίνονται όλα καλά αλλά με την μαύρη ένδειξη φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν εμφανίζεται καθόλου τότε υπάρχει πρόβλημα υλικού ή πρόβλημα με τον driver usb των windows ή πολύ απλά η συσκευή ή ακόμα και η θύρα usb είναι τελείως νεκρή. Δοκιμάστε να το συνδέσετε σε μια άλλη θύρα γιατί μερικές θύρες δεν παρέχουν αρκετό ρεύμα για την συσκευή σας. Αν δεν διορθώθηκε το πρόβλημα προχωράτε στην παρακάτω λύση.

2. Κάντε τα Windows να αναγνωρίζουν το USB Flash σας.


Αν η συσκευή μας δεν εμφανίζεται στο Disk Management(Διαχείριση συσκευών) ακόμη και αν αλλάξατε θύρα τότε δοκιμάστε το αν έχετε την δυνατότητα να το συνδέσετε σε άλλο υπολογιστή. Αν δεν λειτουργεί σε άλλο υπολογιστή δείτε στο τέλος του άρθρου. 

Αν τώρα λειτουργεί σε κάποιον άλλο υπολογιστή τότε είναι θέμα των driver των windows και θα πρέπει να ανοίξετε το Disk Management(Διαχείριση συσκευών) ή από την εκτέλεση Windows+R και πληκτρολογήστε "devmgmt.msc” και εκεί κοιτάξτε για συσκευές με κίτρινο θαυμαστικό αν υπάρχει τότε έχετε πρόβλημα driver(οδηγού).




Κάντε δεξί κλικ στην συσκευή Ιδιότητες στην καρτέλα Πρόγραμμα οδήγησης(Driver) επιλέγουμε Ενημέρωση προγραμμάτων (Update Driver) μπορείτε να κάνετε και μια αναζήτηση για τον driver που επιθυμείτε στο Google.

Αν το πρόβλημα ξεκίνησε πρόσφατα μπορείτε να εκτελέσετε την επαναφορά συστήματος των Windows. Αν δεν διορθώθηκε το πρόβλημα προχωράτε στην παρακάτω λύση.

3. Διαμερισμός και διαμόρφωση της μονάδας δίσκου



Στην διαχείριση δίσκων μπορείτε να δείτε ότι η μονάδα είναι κατανεμημένη και είναι γεμάτη από «ελεύθερος χώρος», θα θελήσετε να δημιουργήσετε ένα νέο διαμέρισμα σε αυτό πχ (G). Αυτό θα επιτρέψει στα Windows και άλλα λειτουργικά συστήματα για να το χρησιμοποιήσετε.
Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ μέσα στο αδιάθετο χώρο, επιλέξτε Αλλαγή του γράμματος ή της διαδρομής της μονάδας δίσκου (New Simple Volume), και να περάσουν από τον οδηγό για να δημιουργήσετε ένα νέο διαμέρισμα. Αν δεν διορθώθηκε το πρόβλημα προχωράτε στην παρακάτω λύση.

4.Για να κάνετε διαμόρφωση (Format) δεξί κλικ στην USB συσκευή σας και επιλέξτε διαμόρφωση (Format) 


Προσοχή! Θα διαγράψει οτιδήποτε αρχεία έχετε μέσα στην συσκευή σας.

Εάν η μονάδα δεν φαίνεται να κατανέμεται, μπορεί να κατανέμεται με λάθος σύστημα αρχείων. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε διαμορφώσει το δίσκο με το σύστημα αρχείων ext4 από το Linux ή τα HFS Plus σύστημα αρχείων από έναν υπολογιστή Mac. Τα Windows δεν μπορούν να διαβάσουν αυτά τα συστήματα αρχείων. Διαμορφώσετε τη μονάδα δίσκου με το νέο σύστημα αρχείων NTFS ή μεγαλύτερα FAT32 σύστημα αρχείων, ώστε τα Windows να είναι σε θέση να το αναγνωρίσουν.

Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη μονάδα δίσκου από άλλη συσκευή, όπως ένα DVD player, έξυπνη τηλεόραση (Smart TV), κονσόλα παιχνιδιών, μπορεί να διαμορφωθεί ως NTFS. Πολλές συσκευές, ακόμη και της ίδιας της Microsoft όπως το Xbox 360 , δεν μπορεί να διαβάσει το σύστημα αρχείων των Windows NTFS. Μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο μονάδες που έχουν μορφοποιηθεί με το παλαιότερο σύστημα αρχείων FAT32. Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, απλά να διαμορφώσετε το διαμέρισμα NTFS σε FAT32.

Για να το κάνετε αυτό κάντε δεξί κλικ πάνω στο USB Drive ή στον εξωτερικό σας δίσκο και επιλέξτε "διαμόρφωση" στη συνέχεια επιλέξτε το σύστημα αρχείων (Π.χ αν είναι για Windows το NTFS)  και κάντε κλικ στο οκ .Μετά την διαμόρφωση το USB Flash ή ο εξωτερικός σκληρός δίσκος θα πρέπει να αναγνωριστεί από άλλες συσκευές όταν το συνδέετε σε αυτές.

Μετά από αυτή την διαδικασία θα πρέπει να λύσει τα περισσότερα από τα ζητήματα αναγνώρισης δίσκου που θα συναντήσετε. Εάν μετά από όλα αυτά τα παραπάνω βήματα μια μονάδα δίσκου δεν αναγνωρίζεται από οποιονδήποτε υπολογιστή που το συνδέετε και δεν εμφανίζεται στο παράθυρο διαχείρισης δίσκων, πηγαίνετε εδώ είναι μια δεύτερη λύση αν δεν λειτουργήσει η όλη παραπάνω διαδικασία.

Η ανάρτηση ανανεώθηκε στις 20/02/2024

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.