H Intel ετοιμάζει 48πύρηνο επεξεργαστή για mobile συσκευές!


Η Intel βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας σχετικά με επεξεργαστές για φορητές συσκευές, οι οποίοι θα έχουν 48 πυρήνες! Μάλιστα, στόχος είναι να έχει 48πύρηνο SoC σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Είναι γεγονός πως με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις των εφαρμογών, smartphones και tablets με επεξεργαστές ενός πυρήνα, δείχνουν να… ταλαιπωρούνται αρκετά, με τους δύο πυρήνες να είναι μάλλον απαραίτητοι πλέον.

Από την άλλη, τη στιγμή που οι desktop επεξεργαστές τής Intel είναι ακόμη στους 6 πυρήνες και οι mobile μόλις στους 2, γιατί η εταιρεία "βιάζεται" να κάνει αυτό το τεράστιο άλμα στις φορητές συσκευές;

Ο Tanausu Ramirez, ένας από τους ερευνητές της εταιρείας, λέει πως εάν για παράδειγμα κάποιος παρακολουθεί ένα βίντεο υψηλής ανάλυσης, ένα τσιπ με 48 πυρήνες θα μπορούσε να επεξεργάζεται διαφορετικά frames την ίδια στιγμή, για καλύτερη απόδοση. Επίσης, πως αντί να χρησιμοποιείται μόνο ένας πυρήνας στο μέγιστο της ισχύος του για μια εργασία, πολλοί πυρήνες θα εργάζονταν παράλληλα, με χαμηλότερη κατανάλωση.

Η παράλληλη επεξεργασία σε πολλαπλούς πυρήνες δεν είναι κάτι νέο στο χώρο των υπολογιστών. Βεβαίως για την αξιοποίηση πολυπύρηνων επεξεργαστών, πρέπει και τα προγράμματα να είναι κατάλληλα γραμμένα για να επωφελούνται ανάλογα, αλλιώς ο χρήστης δε θα έχει κανένα όφελος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επιδίωξη της Intel, σήμερα ακούγεται υπερβολική. Να σημειώσουμε, πως η εταιρεία έχει την τεχνογνωσία, αφού έχει δημιουργήσει επεξεργαστή με 48 πυρήνες, όχι βέβαια για φορητές συσκευές, αλλά αρχιτεκτονικής x86.

Πηγή:e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.