Δοκιμάστε το ChromiumOS τώρα σε Ubuntu


Η Google, όπως γνωρίζουμε, εδώ και αρκετό καιρό έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός δικού της λειτουργικού συστήματος, τ’ οποίο στην ουσία πρόκειται για έναν browser (Chrome), ο οποίος με την προθήκη addons/extensions, αποκτά περισσότερα χαρακτηριστικά.
Παράλληλα έχει και ένα υποτυπώδες desktop, για Bluetooth, σύνδεση, κλπ.
Βέβαια η ανάπτυξη του είχε αρχίσει πριν την έλευση και άνοδο του Android και μάλλον άλλες οι βλέψεις τότε και άλλες τώρα.
Το ChromiumOS είναι η ανοιχτού κώδικα έκδοση του ChromeOS (όσο ανοιχτό η ελεύθερο, μπορεί να ονομάσει στην κυριολεξία κάτι που εξαρτάται από υπηρεσίες και έλεγχο της Google).
Έχουμε δει στο παρελθόν για το πως μπορεί να δοκιμάσει αυτά εύκολα, μέσα από τον υπολογιστή του (τόσο το ChromeOS (με διάφορους τρόπους, ανά καιρούς), όσο και το ChromiumOS).
Μέχρι και μια Ubuntu based διανομή έχει δημιουργηθεί, η οποία μπορεί να τρέξει στα Chromebooks, προσφέροντας ένα πιο πλήρες desktop, καθώς αυτό του ChromeOS, μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να ονομαστεί έτσι.
Παρ’ ολ’ αυτά η λογική του ChromeOS, είναι πολύ καλή και ίσως από τις καλύτερες για όσους ενδιαφέρονται μόνο για το διαδίκτυο και μια υποτυπώδη επικοινωνία με τα προσωπικά τους αρχεία στον δίσκο τους.
Είναι προφανώς μια από τις λύσεις του όχι και τόσο μελλοντικού cloud desktop.
Δεν γνωρίζω αν και ποιες από τις παραπάνω μεθόδους λειτουργούν ακόμα, για να δοκιμάσει κάποιος το Chrome/ium desktop στον υπολογιστή του, μα όπως και να έχει υπάρχει πλέον ένας νέος και εύκολος τρόπος ώστε να γίνει αυτό.
Μιλάμε για Ubuntu και βασιζόμενες/παράγωγες διανομές και υποθέτω χωρίς να το έχω δοκιμάσει πως πιθανότατα θα δουλέψει και με εκδόσεις του Debian η βασιζόμενες απ’ ευθείας σε αυτό, διανομές.
Έτσι θα μπορείτε, είτε να τρέχετε το ChromiumOS απ’ ευθείας μέσα στο σύστημα σας, σε ένα ξεχωριστό παράθυρο, είτε από την login screen, να επιλέξετε είσοδο σε αυτό, έχοντας το παράλληλα σαν επιλογή με το κανονικό σας σύστημα.
Μάλλον είναι μια πολύ καλή λύση για φορητά μηχανήματα, όπου το ζητούμενο είναι το διαδίκτυο και μόνο αυτό.
Σημειώστε πως σας δείχνει κανονικά την ένδειξη της μπαταρίας σας, μπορείτε να έχετε αν θέλετε και το bluetooth, κάμερα και μικρο έλεγχοι σε άλλα σημεία του harfware.
-Για να το δοκιμάσετε, αρκεί πρώτα να κατεβάσετε το έτοιμο deb πακέτο του και διπλό κλικ επάνω του, ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση του από εδώ.
Στη συνέχεια, το καλύτερο θα ήταν να το δοκιμάσετε πρώτα στο σύστημα σας, ώστε να δείτε αν δουλεύει.
Δώστε στο τερματικό/κονσόλα σας, την παρακάτω εντολή, πατώντας στη συνέχεια Enter:
chromeos
Αμέσως θα τρέξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο, δίνοντας σας την επιλογή να διαλέξετε γλώσσα και στη συνέχεια, να κανετε login, στον Google λογαριασμό σας:
Αν τυχόν χρησιμοποιείτε τους Chrome η Chromium browsers, θα φορτώσει τόσο τα bookmarks σας, όσο και τα πρόσθετα που έχετε εγκατεστημένα:
Κάποιες μικρο-επιλογές, όπως για παράδειγμα αλλαγή wallpaper τις έχετε, προκείμενου ν’ αλλάξετε το φόντο του παράθυρου (τέτοιο είναι στην ουσία) που τρέχει το ChromiumOS, κάνοντας δεξί κλικ, στο πάνελ του, στο κάτω μέρος:
Τα updates, όποτε υπάρχουν θα γίνονται αυτόματα, προκειμένου το “λειτουργικό”, να παραμένει ενημερωμένο.
Από εκεί και πέρα, πλέον στην login screen σας, θα υπάρχει και αυτή η επιλογή:

Περισσότερα στην σελίδα του στο GitHub.
Πηγή:osarena.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.