Απεβίωσε ο Bryce Bayer στα 83 του ο εφευρέτης της ψηφιακής απεικόνισης

Ένας από τους αφανείς πρωτοπόρους, που συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό στη διαμόρφωση του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού μας με την εφεύρεση του χρωματικού μοντέλου RGB, δεν είναι πλέον μεταξύ μας.

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε πριν μερικές ημέρες ο Bryce Bayer, επιστήμονας της Eastman Kodak και εφευρέτης του Bayer Filter, το οποίο ενσωματώθηκε στους ψηφιακούς αισθητήρες εικόνας των σύγχρονων οπτικών συσκευών.


Η δουλειά τού Bayer με την Kodak, άφησε το στίγμα της σχεδόν σε κάθε ψηφιακή εικόνα που υπάρχει, μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά!


Το έγχρωμο φίλτρο που εφηύρε το 1976, υλοποιούσε μια διάταξη από κόκκινα, πράσινα και μπλε φίλτρα (Red Green Blue) που επέτρεπε στους αισθητήρες φωτός να δημιουργήσουν έγχρωμες εικόνες.


Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, μιμείται τον τρόπο που το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται το χρώμα, με διπλάσια ποσότητα πρασίνου από το κόκκινο και το μπλε και το αποτέλεσμα, μετά από επεξεργασία με κατάλληλους αλγορίθμους, να είναι μία εικόνα RGB.


Το έργο του Bayer, συνέβαλε και σε άλλους τομείς τής ψηφιακής φωτογραφίας, όπως η αποθήκευση, η βελτιστοποίηση και η εκτύπωση.


Πηγή:e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.