Το Google δημιουργεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων με συνδέσεις σε πειρατικό υλικό


Το Google άρχισε να δημιουργεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο με την ευρετηρίαση όλων των αιτήσεων κατάργησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Καλά καταλάβατε, η βάση θα περιέχει συνδέσμους  με πειρατικό περιεχόμενο από τον παγκόσμιο ιστό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα,
έκανε ένα νέο ρεκόρ με την καταγραφή 719.415 νέων  URL διευθύνσεων που  προστέθηκαν στη βάση δεδομένων για takedown.
Κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων πιέζουν αυτή την προσπάθεια με μια κωμική απεικόνιση της μετα-λογοκρισίας, στην οποία η Google καλείται να κλείσει και να κατεβάσει από το δίκτυο της διευθύνσεις  ενώ οι εν λόγω συνδέσεις είναι σε δικτυακούς τόπους που πάνω τους δεν υπάρχει copyrighted υλικό.
Σύμφωνα με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων DMCA έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από αυτούς τους δικτυακούς τόπους να απαγορεύσουν την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένου περιεχομένου. Χωρίς αμφιβολία, ένας από τους κορυφαίους αποδέκτες της εν λόγω ανακοίνωσης είναι και η Google.
Για να δώσει στο κοινό την πραγματική εικόνα για την έκταση και τη φύση αυτής της διαδικασίας, η Google άρχισε να δημοσιεύει όλα τα αιτήματα κατάργησης online με στόχο τη διαφάνεια.  Από τότε, ο αριθμός των διευθύνσεων URL που το Google καλείται να αφαιρέσει έχει αναπτυχθεί ραγδαία.
Την περασμένη εβδομάδα η Google έλαβε 719.415 διευθύνσεις URL σαν αιτήσεις για takedown , το οποίο είναι διπλάσιο από το ποσό που εστάλησαν σε δύο μήνες, και τέσσερις φορές περισσότερες από όσες τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Από τα δεδομένα της Google προκύπτει ότι η Microsoft και η RIAA είναι οι πιο ενεργοί αποστολείς.
 Για τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων ο σκοπός αυτών των αιτήσεων κατάργησης είναι να πειρατικό περιεχόμενο να μην είναι πια διαθέσιμο μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google. Αυτό συμβαίνει μέσα από εργαλεία αυτόματης κατάργησης, με την ατυχή συνέπεια τα νόμιμα τρέιλερ ταινιών IMDB ή Last.fm να λογοκρίνονται και αυτά.
Αλλά, υπάρχει ένα άλλο θέμα που δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.
Η Google μαζεύει όλα τα αιτήματα κατάργησης στην ιστοσελίδα ChillingEffects, χτίζοντας αποτελεσματικά τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο με συνδέσεις πειρατικού περιεχομένου.
Έτσι το επόμενο έτος, η Google θα έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων πειρατικών συνδέσεων, και λίγα χρόνια αργότερα θα είναι ένα δισεκατομμύριο συνδέσεις. Όχι μόνο συνδέσεις σε τοποθεσίες BitTorrent, αλλά και αρχεία που φιλοξενούνται στο cyberlockers, blogs και ένα ευρύ φάσμα από άλλες ιστοσελίδες που θα  συλλέγονται σε ένα μέρος. Τα δεδομένα μπορεί να είναι αποθηκευμένα αλλά η  απενεργοποίηση της πρόσβασης σε αυτές τις πειρατικές λίστες είναι πιο δύσκολο από ό, τι φαίνεται.
Έτσι θα είναι πιο εύκολο για τρίτους που είναι από την άλλη πλευρά (πειρατές) να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν σε  πειρατικές μηχανές αναζήτησης. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα με τη διαφάνεια της Google.
Πηγή:secnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.