Τι είναι το USB 2.0&3.0;

Ο USB (Universal Serial Bus) είναι μια θύρα επικοινωνίας του υπολογιστή. Σε αυτήν μπορούν να συνδεθούν συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούν την διασύνδεση USB. Οι περισσότερες θύρες USB που υπάρχουν στο εμπόριο σήμερα, είναι USB έκδοσης 2.0.

Πριν την εμφάνιση του USB, οι υπολογιστές λειτουργούσαν με διάφορες θύρες επικοινωνίας, όπου κάθε μια εξυπηρετούσε συγκεκριμένες συσκευές. Πληκτρολόγια, ποντίκια, εκτυπωτές είχαν όλα μια ξεχωριστή θύρα επικοινωνίας διαφορετικού τύπου. Η θύρα στην οποία συνδεόταν ο εκτυπωτής δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα πληκτρολόγιο και το αντίστροφο. Κάθε θύρα εξυπηρετούσε συγκεκριμένες συσκευές, χωρίς να υπάρχει καμία συμβατότητα μεταξύ τους.

Το USB έφερε την αλλαγή, καθώς έδωσε την δυνατότητα σύνδεσης διαφορετικών περιφερειακών συσκευών μέσω μιας ίδιου τύπου θύρας επικοινωνίας. Με την εμφάνιση του USB, γρήγορα η αγορά κατακλύστηκε από πληκτρολόγια, ποντίκια, scanners, memory sticks, εξωτερικούς δίσκους και πολλά άλλα περιφερειακά τα οποία χρησιμοποιούσαν διασύνδεση USB. Το μειονέκτημα της πρώτης έκδοσης USB, ήταν η περιορισμένη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. Έτσι, αν και το USB μπορούσε θεωρητικά να εξυπηρετήσει ένα τεράστιο εύρος περιφερειακών συσκευών, πρακτικά δεν ήταν κατάλληλο για περιπτώσεις όπου υπήρχε ανάγκη υψηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων.
Προδιαγραφές USB 3.0
Αρκετές αλλαγές υλοποιήθηκαν στη USB 3.0 για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εξωτερικών συσκευών. Παρακάτω είναι μια σύντομη λίστα με τις κυριότερες αλλαγές.
  • Ταχύτητα Μεταφοράς
    Οι πραγματικές ταχύτητες που μπορεί να προσφέρει η USB 3.0 είναι περίπου 3,.200 Mbits/s ή 3.2 Gbits/s. Θεωρητικά βέβαια μπορεί να φτάσει έως τα 4.8 Gbits/s.
  • Μεταφορά Δεδομένων
    H USB 3.0 παρουσιάζει τη full duplex μεταφορά δεδομένων. Δύο από τα πέντε καλώδια είναι δεσμευμένα για αποστολή δεδομένων, ενώ τα άλλα δύο είναι δεσμευμένα για λήψη δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι η USB 3.0 μπορεί να γράφει και να διαβάζει δεδομένα ταυτόχρονα χωρίς να χάνει από την ταχύτητά της. Οι προηγούμενες γενιές USB δεν υποστήριζαν την ταυτόχρονη μετάδοση δεδομένων σε πλήρη ταχύτητα.
  • Διαχείριση Ενέργειας
    Η USB 3.0 θα μπορεί να θέτει τις συσκευές σε καταστάσεις αδρανοποίησης, sleep και suspend. Έτσι θα εξοικονομεί ενέργεια από τις συσκευές οι οποίες είναι συνδεδεμένες αλλά δεν χρησιμοποιούνται.
  • Φυσική Εμφάνιση
    Η εμφάνιση των καλωδίων θα μοιάζει λίγο με τη USB 2.0 αλλά θα είναι λίγο πιο χοντρά λόγο των περισσότερων καλωδίων που αναφέραμε παραπάνω. Στην εικόνα παρακάτω φαίνεται αναλυτικά η νέα εμφάνιση της USB 3.0.
usb_technology
Τα καλά νέα
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας αρέσει σε όλους. Αλλά πως θα επηρεάσει η USB 3.0 την καθημερινότητα μας; Θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις παλιές συσκευές μας USB; Ποιά τα ωφέλη;
usb-3-0
  • Συμβατότητα
    H USB 3.0 είναι συμβατή με τη USB 2.0. Εάν αγοράσετε μια νέα συσκευή ή ένα νέο υπολογιστή που υποστηρίζει USB 3.0, η παλιά σας συσκευή θα μπορεί να συνδεθεί με τις νέες θύρες, αλλά θα το κάνει με ταχύτητα USB 2.0. Βέβαια, δεν θα μπορείτε να συνδέσετε μια συσκευή USB 2.0 με ένα καλώδιο USB 3.0.
  • Ταχύτητα Μεταφοράς
    Σίγουρα όλα αυτά τα Mbits και Gbits ανά δευτερόλεπτο ακούγονται εντυπωσιακά, και όντως είναι. Για παράδειγμα εάν θέλετε να μεταφέρετε ένα αρχείο 10GB από τον εξωτερικό σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σας, με σύνδεση USB 3.0 αυτό θα το ολοκληρώσετε σε περίπου 25 δευτερόλεπτα. Με USB 2.0 θα χρειαστείτε κάτι περισσότερο από 5 λεπτά.
  • Ωφέλη
    Οι συσκευές οι οποίες θα ωφεληθούν περισσότερο με τη USB 3.0 είναι οι HD κάμερες, τα Blu-Ray drives και οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι.
  • Συμβατότητα με λειτουργικά συστήματα
    Τα Windows Vista, Windows 7 και Linux υποστηρίζουν ήδη USB 3.0. To MAC OS X αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει τη συμβατότητά του με USB 3.0. Τέλος, δεν αναμένεται κάποιο update για τα Windows XP.
Τα κακά νέα
Πολύ λίγα είναι τα κακά νέα και δεν είναι ιδαίτερα σημαντικά.
  • Καλώδιο
    Το μέγιστο μήκος καλωδίου που υποστηρίζει η USB 3.0 είναι μόλις τρία μέτρα, σε αντίθεση με τη USB 2.0 όπου το καλώδιο έφτανε και τα πέντε μέτρα. Με τη χρήση αναμεταδοτών, το μήκος μπορεί να φτάσει έως και 18 μέτρα.
  • Όριο στην ταχύτητα
    Όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούν όλες οι συσκευές να υποστηρίξουν τις πολύ μεγάλες ταχύτητες της USB 3.0. Για παράδειγμα, οι μαγνητικοί σκληροί δίσκοι, που προς το παρών επικρατούν στην αγορά, περιορίζονται λόγω του ότι δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν τόσο γρήγορα δεδομένα αφού περιορίζονται από τις στροφές/λεπτό. Η USB 3.0 θα αναδείξει τις χάρες της στην ταχύτητα όταν οι εξωτερικοί δίσκοι θα εφοδιάζονται με SSD δίσκους. Η τεχνολογία όμως αναπτύσσεται ραγδαία, σε ένα με δύο χρόνια θα μπορούμε να εκμεταλευτούμε πλήρως τις ταχύτητες της USB 3.0.

Πηγές:rotise.gr,pcsteps.gr

1 σχόλιο:

  1. Έχω αγοράσει ένα USB 3 έχω βάλει κάποια επεισόδια μέσα για να τα βλέπω στην τηλεόραση η τηλεόραση η θύρα είναι USB 2 δεν μου τα διαβάζει υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή απλά δεν την υποστηρίζει η τηλεόραση το USB 3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.