Anti-trolling θα εφαρμόσουν στο διαδίκτυο


Σοβαρό ενδεχόμενο υπάρχει πλέον να δούμε σύντομα στην Ευρώπη νόμο κατά του trolling, της γνωστής «αντικοινωνικής» διαδικτυακής συμπεριφοράς, που συνίσταται στο να προκαλεί κανείς τα μέλη μιας online κοινότητας με σκοπό να τα εξωθήσει σε συναισθηματικές αναφορές.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, οι Βρετανοί νομοθέτες θα δίνουν στα θύματα των troll τη δυνατότητα να στραφούν δικαστικά εναντίον τους, αφού απαιτήσουν από το site στο οποίο έγινε το αδίκημα να τους προμηθεύσει τα στοιχεία τους.
Πώς μπορεί να στηριχτεί το αδίκημα όμως;
Οι νομοθέτες προτείνουν την περιγραφή ως εξής: «το σχόλιο προκαλεί ή έχει πιθανότητες να προκαλέσει, σημαντική βλάβη στην υπόληψη αυτού που προβάλλει την αξίωση».
Προς το παρόν οι βρετανοί νομοθέτες ενδιαφέρονται περισσότερο να προστατεύσουν τις εταιρείες που έχουν τα sites-online κοινότητας και που αυτή τη στιγμή είναι υπόλογες στην περίπτωση που κάποιο troll πραγματικά αποτελέσει πρόβλημα για κάποιους άλλους χρήστες. Επιτρέποντας στον θιγόμενο να ζητήσει τέτοια στοιχεία από την εταιρεία, ο νόμος μεταφέρει την ευθύνη στον πραγματικό υπαίτιο  δηλαδή στο ίδιο το troll.
Όλα αυτά ακούγονται λογικά και δίκαια, από την άλλη πλευρά πάντως καλό είναι να παραμένει κανείς επιφυλακτικός σε κάθε προσπάθεια ελέγχου του Internet, τουλάχιστον μέχρι να τη δει στην πράξη.
Όσο περνούν τα χρόνια, βλέπουμε όλο και περισσότερες και όλο και πιο οργανωμένες κινήσεις που θεωρητικώς στοχεύουν όλες στην «προστασία των αδυνάτων» αλλά που στην ουσία προσπαθούν απλώς να κάνουν το Δίκτυο πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, ίσως να παρεμβαίνουν κιόλας με αυτό τον τρόπο  στην ιδιωτικότητα του χρήστη και της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο.
Πηγή:attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.