Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο ACTA


Άλλη μια καταψήφιση του νομοσχεδίου ACTA ήρθε από την Πέμπτη Κοινοβουλευτική Επιτροπή “Διεθνούς Εμπορίου” με τελική πρόταση να απορριφθεί το νομοσχέδιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 4η Ιουλίου! Όπως θα θυμάστε ήδη τέσσερις Επιτροπές όπως “Νομικών Υποθέσεων”, “Κοινωνικών Ελευθεριών”, “Βιομηχανίας” και “Διεθνούς Ανάπτυξης” έχουν απορρίψει το ACTA τις προηγούμενες εβδομάδες και έχουν προτείνει και αυτές με την σειρά τους την μη ψήφιση του νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο.

Η απόρριψη από την Επιτροπή “Διεθνούς Εμπορίου” κρίνεται ως η πιο σημαντική. Η συνεδρίαση είχε ασυνήθιστα μεγάλη συμμετοχή και καλύφθηκε από τον Τύπο. Η κύρια πρόταση της Επιτροπής “Διεθνούς Εμπορίου” ( INTA) ήταν να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο παρόλο που υπήρχαν και προτάσεις για άμεση ψήφιση και εφαρμογή. Επίσης έγινε πρόταση να παρατείνει την απόφαση του το Κοινοβούλιο μέχρι την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που όμως μπορεί να πάρει 2-3 χρόνια. Τελικά, οι προτάσεις για άμεση ψήφιση και εφαρμογή απορρίφθηκαν. Τα πνεύματα οξύνθηκαν καθώς πολλοί διαφωνούσαν με την αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στο τέλος απορρίφθηκε και αυτή η πρόταση.

Η Επιτροπή τελικά εξέδωσε αναφορά για καταψήφιση του Νομοσχεδίου εξολοκλήρου την 4η Ιουλίου με 19 ψήφους υπέρ και 12 κατά. Η διαφορά θεωρήθηκε μεγάλη και ενδεικτική του τι θα γίνει τον Ιούλιο. Προφανώς το να απορρίπτουν το νομοσχέδιο πέντε στις πέντε Επιτροπές θεωρείται μεγάλο επίτευγμα καθώς έξι μήνες πριν οι περισσότεροι σχολιαστές ήθελαν το ACTA να περνάει ανενόχλητο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται κυρίως στο τεράστιο κύμα αντιδράσεων πανευρωπαϊκά στο δρόμο αλλά και διαδικτυακά μέσω website, blog, email κτλ.

Παρόλο που τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, θα είναι τεράστιας ιστορικής σημασίας το να μην περάσει το νομοσχέδιο εξαιτίας τέτοιας παρέμβασης από πολίτες, καθώς γίνεται πια αντιληπτό πως δεν μπορεί να αγνοείται η γνώμη του κοινού όταν πρόκειται για τόσο σημαντικά ζητήματα. Όλα αυτά συνάδουν με τις διαμαρτυρίες κατά και την απόρριψη του SOPA και του PIPA στην Αμερική γεγονός που βοήθησε και τις αντιδράσεις στην Ευρώπη κατά του ACTA!
Ακόμα μια καταψήφιση του νομοσχεδιου ACTA έρχεται πριν την 4η Ιουλίου
Πηγή:proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.