Νέο δυνατό ιό ανακάλυψε η Kaspersky


Ένας νέος και ταχεία αναπτυσσόμενος ιός με την κωδική ονομασία Flame, που ανακάλυψε η Kaspersky, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή του Ιράν, μολύνοντας δεκάδες υπολογιστές.
Πρόκειται για έναν πανίσχυρο ιό, που μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις του δικτύου, την τοπική χρήση του υπολογιστή, να τραβήξει screenshots και να καταγράψει ήχο, στέλνοντας όλα αυτά τα δεδομένα πίσω σε servers.
Ο ιός πιστεύεται ότι είναι ενεργός τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2010 και είκοσι φορές πιο ισχυρός από τον Stuxnet, γεγονός που δηλώνει ότι μέχρι στιγμής έχει καταγράψει και συλλέξει αρκετά στοιχεία για τους υπολογιστές όσων έχουν μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιό.
Ο ιός δραστηριοποιείται κυρίως στο Ιράν, αλλά έχει ανακαλυφθεί και σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Σουδάν, Συρία, Λίβανο, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο. Στοχεύει κυρίως ακαδημαϊκούς και ιδιωτικούς υπολογιστές, ενώ οι υπεύθυνοι φαίνεται ότι διαγράφουν τον ιό από μηχανήματα μικρής αξίας. Μάλιστα, είναι εφικτή η αναβάθμιση του ιού με νέες δυνατότητες με τη μορφή add-on πακέτων. Τουλάχιστον 20 τέτοια πακέτα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής με άγνωστη προς το παρόν λειτουργία.
Οι υπεύθυνοι πίσω από την δημιουργία και διανομή του ιού δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. «Μας πήρε μισό χρόνο να αναλύσουμε τον Stuxnet», δήλωσε ο Alexander Gostev, υπεύθυνος στην Kaspersky Lab και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι είκοσι φορές πιο περίπλοκο. Θα μας πάρει 10 χρόνια για να κατανοήσουμε πλήρως τα πάντα. Τα μηνύματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα , όσο θα περιμέναμε καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε πάρα πολλά σημεία του πλανήτη και μάλιστα χωρίς οι χρήστες να καταλαβαίνουν το παραμικρό, θέτοντας σε κίνδυνο άμεσα τα προσωπικά τους δεδομένα».
Πηγή:attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.