"Τα κορίτσια που ασχολούνται πολύ με το Facebook κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη"


Ένας Αμερικανός ψυχολόγος ονόματι Leonard Sax δήλωσε πρόσφατα σε αυστραλιανή εφημερίδα ότι η υπερβολική ενασχόληση των κοριτσιών με το Facebook μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοπνευματικη τους κατάσταση.

Ο Dr Sax υποστήριξε τα εξής: "Τα κορίτσια ποστάρουν χαρούμενα πράγματα στο Facebook και προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή περνώντας το μήνυμα 'κοιτάξτε τι ωραία που περνάω'. Μετά, όμως, βλέπουν τα προφίλ των άλλων κοριτσιών, βλέπουν ότι είναι χαρούμενα και σκέφτονται 'η ζωή μου είναι χάλια, κοίτα τι κάνουν οι άλλες και πόσο ωραία περνάνε'. Το πρόβλημα με τα κορίτσια είναι ότι αφιερώνουν πολλές ώρες στο Facebook και δε χτίζουν πραγματικές φιλίες, καθώς το Facebook προωθεί τις γνωριμίες. Πολλά κορίτσια λένε πλέον ότι δεν έχουν μία ή δύο καλύτερες φίλες, αλλά 12, 15 ή και 20. Χάνουν την ικανότητα να αναπτύξουν στενές φιλίες". Όλα αυτά είναι, σύμφωνα με τον Dr Sax, παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για εκδήλωση κατάθλιψης.

Σύμφωνα με την Αμερικανό ψυχολόγο, τα κορίτσια στην εφηβεία δε μπορούν να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι προβάλλουν μια ψευδή εικόνα στο Internet που τους εμφανίζει ευτυχισμένους και επιτυχημένους. Έτσι, συγκρίνουν τις ζωές τους κάτι που νομίζουν ότι είναι αληθινό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Ο Dr Sax πιστεύει ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν το χρόνο που οι κόρες τους βρίσκονται στο Internet σε 20 με 30 λεπτά ημερησίως. Αυτό θα πρέπει να γίνει με αμοιβαία κατανόηση και οι μικρές θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι γονείς τους έχουν ανάγκη να γνωρίζουν τα πάντα για την παρουσία τους στο Internet.

Αν και πολλοί θα σπεύσουν να υιοθετήσουν τις απόψεις του Dr Sax, είναι γεγονός ότι οι απόψεις του φαίνεται να έχουν μια σεξιστική διάθεση. Γιατί αυτό να συμβαίνει μόνο στα κορίτσια και όχι στα αγόρια; Γιατί τα κορίτσια δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στην διαδικτυακή και την πραγματική εικόνα ενώ τα αγόρια δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα; Πώς προκύπτει ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης στα κορίτσια; Έχει γίνει κάποια σχετική έρευνα ή απλά ο Dr Sax βγάζει ένα συμπέρασμα με βάση την πελατεία του; Μήπως το πελατολόγιό του αποτελείται κυρίως από νεαρά κορίτσια και άρα δεν έχει τόσο καλή εικόνα για τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν αξιολογήσει κανείς τις απόψεις του Dr Sax.

Πηγή:e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.