Λειτουργικό σύστημα για smartphones η Mozilla!


Μια από τις ανακοινώσεις που προκάλεσαν αίσθηση στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης ήταν σίγουρα αυτή της Mozilla. Οι δημιουργοί τουFirefox ανακοίνωσαν το Boot to Gecko (B2G), ένω νέο λειτουργικό σύστημα για tablets, smartphones και άλλες φορητές συσκευές.

Στην ουσία, βέβαια, το B2G δεν είναι λειτουργικό σύστημα, με την έννοια που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η πρόταση της Mozilla βασίζεται σε διαδεδομένα web standards, όπως οι τεχνολογίες HTML5 καιJavaScript, και δημιουργεί μια απολύτως ανοικτή πλατφόρμα που μπορεί να τρέξει σε οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα χρήσης της HTML5

Ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων λειτουργικών συστημάτων, οι δημιουργοί του Firefox ανακοίνωσαν το Mozilla Marketplace, όπου οι developers μπορούν να καταθέτουν εφαρμογές, τις οποίες στη συνέχεια κατεβάζουν οι χρήστες. Η Mozilla προσφέρει open source APIs (application programming interfaces) τα οποία επιτρέπουν στους developers να δημιουργούν εφαρμογές που συνεργάζονται με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός smartphone, όπως οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα SMS, το GPS, η κάμερα κλπ.

Η προσέγγιση της Mozilla έχει ενδιαφέρον, καθώς διευρύνει σημαντικά την έννοια "λειτουργικό σύστημα". Βέβαια, σε μια εποχή που το Android, το iOS και εσχάτως ταWindows Phone κυριαρχούν στις φορητές συσκευές, είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσει κανείς μια πλατφόρμα που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις "παραδοσιακές" αυτές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ιδέα της Mozilla δεν περνά απαρατήρητη.

Πηγή:e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.